Cengiz Aldemir/ANKARA

Meclis genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, konuşmasına Roman halkı başta olmak üzere Türkiye'deki bütün halkları selamlayarak başladı. Kemalbay, iktidarın getirdiği Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda yapılacak düzenlemelerin hiçbirine katılmadıklarını söyledi.

BİR KEZ OLSUN ANAYASAYI UYGULAYIN

İzmir Çiğli Belediyesi işçilerinin toplu iş sözleşmesinde ortaklaşamadıkları için greve çıktıklarını belirten HDP'li Kemalbay, Belediye işçilerinin grevini desteklediğini söyledi.

ENERJİSA'nın sendikalaşan işçileri işten attığını,  anımsatan Kemalbay, sendikanın anayasal bir hak olduğunu vurgulayarak, Bakan Bilgin'e, "Buradan ENERJİSA işçileri yalnız değildir demek istiyorum.  Patron ile devlet el ele vererek işçileri sendikasız bırakmak istiyor. Burada da Çalışma Bakanını göreve davet ediyorum yani bir kere olsun Anayasa'yı uygulayın. Sendika anayasal haktır, bir kez olsun şu Anayasa'yı uygulayın" diye seslendi.

EV İŞÇİSİ ÇALIŞTIĞINI İSPAT EDEMİYOR

Çalışırken sakat kalan bir ev işçisinin fotoğrafını paylaşan Kemalbay,  "Burada, en az buradaki milletvekilleri kadar çok değerli bir kadının fotoğrafını göstermek istiyorum. İsmi Münire İnal, bütün ev işçileri gibi Münire İnal da çok saygıdeğer bir insan, ev işçisi. Yani çoğunuzun evinde çalışan, ev hizmetlerinde çalışan işçiler vardır; Münire İnal, iki yıl çalıştığı evde cam silerken 3. kattan düşerek çok ağır bir şekilde yaralandı. Ölümden döndü diyebiliriz. Münire İnal, iki yıl yatarak tedavi gördü, hâlâ omurgasında platinler var ve yaşamını sürdürmekte zorlanıyor. Hukuki süreç başlattı, hizmet tespiti davası açtı, çalıştığını ispat edemiyor" örneğini verdi.

AKP EV İŞÇİLERİNİ İŞ YASASI DIŞINDA TUTTU

Ev işçilerinin bazılarının evine haftada iki gün, bazılarının evine bir gün gelmesine karşın bir ay boyunca çalıştıklarını kaydeden Kemalbay, iktidarın 2015 yılında çıkardığı yasayla ev emekçilerinin mağdur edildiğini vurglayarak, "Burada öyle bir yasa yapım süreci var ki işçileri işçi olduklarını ispatlamaya zorluyor ve o ispatı da gerçekleştirmek mümkün değil. Münire İnal, on yılı aşkın bir süre ev işçiliği yaptı ama ev işçisi olduğunu ispatlayamıyor. Çünkü ev hizmetlerinde çalışanlar iş yasası kapsamına alınmamış ve yasal süreçler, AKP döneminde 2015'te çıkan bir yasayla ev işçilerinin aleyhine bir şekilde daha da geliştirildi. On günden az çalışan ev işçileri sigorta hakkına da sahip değil, on günden fazla çalışırsa ancak işçi sayılıyor" eleştirisinde bulundu.

EV İŞÇİSİ KADINLAR MAĞDUR EDİLİYOR

2009 yılında cam silerken camdan düşerek yaralanan Münire İnal'ın, hizmet tespit davasını yaptıramadığını, AKP'nin  2015'te yaptığı yasanın geriye işletildiğini ve on günden az çalıştığı gerekçesiyle işçi sayılmadığını belirten Kemalbay, iktidar sıralarına dönerek, "Bu nasıl bir adalettir diye size sormak istiyorum. Hepimiz biliyoruz ki ev işi iştir, ev işçisi de işçidir. Ev hizmetinde çalışan işçiler gündelikçi, aylıkçı, yatılı olarak çalışıyorlar ve işçidirler ama haklarını alabilmeleri mümkün olmuyor. Ben buradan size ev hizmetlerinde çalışan kadın işçilerin mağduriyetini tekrar hatırlatmak istiyorum" diye seslendi.

ANAYASA MAHKEMESİNE GÖREV ÇAĞRISI 

Yapılanın cinsiyet  ayrımcılığından kaynaklı bir durum olduğunu belirten Kemalbay, ev hizmetleri ev işlerinin bir uzantısı olarak görüldüğü için değersiz kabul edildiğini söyledi. Başta Anayasa mahkemesi olmak üzere bu konuda sorumlu olan bütün kesimleri göreve çağıran Kemalbay, "Münire İnal eğer bir inşaat işçisi olsaydı, bir gün bile çalışsaydı işçi sayılacaktı; on yıl çalışmış, kaza geçirdiği yerde iki yıl çalışmış ama hizmet tespiti yapılamıyor. Burada Anayasa Mahkemesini, yasaları, Parlamento başta olmak üzere bu konudaki bütün herkesi, sorumluları göreve davet ediyorum."

Editör: Haber Merkezi