İZ GAZETE- Ev işçilerinin istatistiklerde yer almamasının önemli bir sorun olduğunu söyleyen HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun 2021 Raporunda, Türkiye’deki ev işçi sayısının istatistiki olarak hesaplamasının zor olduğu bilgisine dikkat çeken HDP'li Kemalbay, "Ev işçilerinin sayısına ulaşmak için kullanabilecek temel veri tabanı TÜİK Hane Halkı İşgücü İstatistikleri olmakla beraber verilerde ev işçilerini ayıracak bir sınıflandırmanın yer almaması sayı konusunda belirsizliklere yol açmaktadır" dedi.

EV İŞÇİLERİNİN EMEĞİ GÖRÜLMÜYOR

Ev hizmetlerinde çalışan emekçi sayısının tahminlerin çok ötesinde olduğunu belirten HDP'li Kemalbay, cinsiyetçi çalışma düzeninde ev emeği görünmeyen bir emek olduğunu, yüzde 90’ının kadın olan ev çalışanlarının ağır hak ihlali, ayrımcılık yaşadığını ve İş Kanunu kapsamı dışında bırakıldığını söyledi.

HÜKÜMET EMEKÇİNİN KARŞISINDA

Pandemide sigortasız çalışırken işsiz kalan Türkiyeli ve göçmen ev işçileri yerine şirketlerin fonlandığını vurgulayan Kemalbay, "Yaklaşık 10 yıldır imzalanması beklenen Ev İşçilerine İnsan Onuruna Yakışır İş Sözleşmesi olarak bilinen ILO C189’a imza atmamıştır. Özellikle kadın ve LGBTİ+ işçiler için hayati öneme sahip ILO’nun Şiddet ve Taciz Sözleşmesinin onaylanmaması toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinden beslenen sınıfsal çelişkilerde hükümetin emekçinin karşısındaki pozisyonunu açıkça ifşa etmektedir" eleştirisinde bulundu.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP'li Kemalbay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e şu soruları yöneltti:

EV İŞÇİLERİNİ YASA KAPSAMINA ALACAK MISINIZ?

Çalışma yaşamındaki cinsiyetçi sömürü ilişkileri ile mücadele etmek için bir çalışmanız var mıdır?

Ev hizmetlerinde çalışan yüzbinlerce emekçinin iş yasası kapsamına alınması için bir çalışmanız var mıdır?

2022 yılı itibarı ile Türkiye’deki ev işçisi sayısı kaçtır?

2022 yılı itibarı ile Türkiye’ de sigortalı olarak çalışan ev işçisi sayısı kaçtır?

2022 yılı itibarı ile Türkiye’de çalışan göçmen ev işçisi sayısı kaçtır?

2022 yılı itibarı ile Türkiye’de kayıtlı olarak çalışan göçmen ev işçisi sayısı kaçtır?

Türkiye’de son on yıl içerisinde ev işçilerinin maruz kaldığı iş kazası sayısı kaçtır?

Türkiye’de son on yıl içerisinde iş cinayeti nedeniyle yaşamını yitiren Türkiyeli/göçmen ev işçisi sayısı kaçtır?

Türkiye’de son on yıl içerisinde çalışma sırasında engelli kalan Türkiyeli/göçmen ev işçisi sayısı kaçtır?

Türkiye’de son on yıl içerisinde çalışma nedeniyle meslek hastalığına yakalanan ev işçisi sayısı kaçtır?

Bakanlığınızca göçmen ev işçilerini şiddet ve istismardan korumak için hangi önlemler alınmaktadır?

Bakanlığınızca; 6552 sayılı torba yasada yer alan ve Anayasanın "kanun önünde herkes eşittir" ilkesine aykırılık oluşturan 10 günden az çalışan ev işçisi- 10 günden fazla çalışan ev işçisi ayrımının kaldırılması, ev işçilerinin kayıtlı, güvenceli çalışma koşullarına kavuşturulmasına yönelik bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?

Bakanlığınızca ev işçilerini sosyal güvenceye kavuşturmak için sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi şeklinde bir teşvik sistemi düşünülmekte midir?

Kadınların emeklerini daha da görünür kılacak ve aynı zamanda sosyal-ekonomik haklarını elde etmelerine yardımcı olacak ILO’nun 189 sayılı Ev İşçileri Sözleşmesi’ne neden taraf olunmamaktadır? Bakanlığınızca bu sözleşmenin imzalanmasına yönelik çalışmalar yapılması düşünülmekte midir?

Editör: Haber Merkezi