Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis bütçe görüşmelerinde söz alan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, zindanlarda tecrite karşı açlık grevlerinin yaşandığına dikkat çekerek, İmralı'daki mutlak tecritin bir insan hakları suçu, çözümsüzlüğü dayatma ve bir çeşit provokasyon olduğunu söyledi. Tecritin kaldırılmasını isteyen Kemalbay, sorunların diyalog, müzakere ve barış içinde çözüleceğini belirterek, “Zindandaki barış, özgürlük, demokrasi, eşitlik, adalet için mücadele eden tutsaklara selam olsun” dedi.

BÜTÇEDE HALK YOK

Bütçenin hiçbir aşamasında halkın olmadığını, saray ve sarayın temsilcilerinin meclis de olmadığını, bir çeşit parmatokrasiyle, çok parmağı olanın, geçirdiği bir bütçeyle karşı karşıya olduklarını söyleyen Kemalbay, yolsuzluk ve yoksulluğu dayatan kapitalist politikaları eleştirerek, AKP’nin kayırma, yolsuzluk ve talan politikaları yüzünden, Türkiye'nin güvenilmez bir ülke haline geldiğini vurguladı.

AKP KURU EKMEK YİYENİ AÇ SAYMIYOR

Covid-19'la mücadeleyi bilimden uzak ve şeffaf yönetemeyen Türkiye’nin sınıfta kaldığını, borç batağında intihar edenlerin yanı sıra pandemi nedeniyle yaşamını yitiren insanlarla, her gün Soma katliamı gibi facia yaşandığını söyleyen Kemalbay, “Türkiye'deki çok sağlam olan sağlık sisteminin ve bu sağlık örgütlerinin bilgisinden, deneyiminden yararlanılmamasıdır. Semptomlu olmayanları hasta saymayan bir anlayışla vakaları azaltmaya çalışıyoruz. AKP iktidarı için bu bir yöntem hâline gelmiştir. İş bulamayanları da TÜİK eliyle işsiz saymıyoruz; sonra kuru ekmek yiyenleri de aç saymıyoruz; bir eline iş bir eline aş yazıp intihar eden yurttaşı da yoksul saymıyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

ERDOĞAN’IN YOKSULLUK SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Halkın yoksullaşmasının sorumlusunun iktidarlar olduğunu söyleyen AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini hatırlatan HDP’li Kemalbay, iktidar sıralarına seslenerek, “Bakın sizin hiç yabancı olmadığını sözleri hatırlatacağım; "Eğer vatandaş çöpten yemek topluyorsa, ekmeğe muhtaç hâle gelmişse, kirasını, faturasını ödeyemiyorsa sorumlusu mevcut iktidardır." Arkadaşlar, tanıdınız mu bu cümleleri? Bu cümle, sizin Başkanınıza, AKP Genel Başkanına ait bir cümle” diye seslendi.

İKİYÜZLÜ SAĞLIK POLİTİKASI

iki günde 11 sağlık emekçisinin yaşamını yitirmesinin bir cinayet olduğunu ve sorumlusunun iktidar olduğu eleştirisinde bulunan Kemalbay, pandemiyle bilimsel ve sosyal yönden mücadele eden ülkeleri örnek verdi. Türkiye’de vakaların takip ve izole edilmeyişi sonucunda yoğun hasta akışları nedeniyle hastanelerde insanların tükenme noktasına getirildiğini belirterek, “Covid-19 sebebiyle yaşamını yitirmesini meslek hastalığı olarak görmeyen, bunu açık bir şekilde ortaya koymayan bir iktidar, yaşamını yitiren sağlık emekçilerine ikiyüzlü bir şekilde "şehit" diyemez. Bunu kabul etmiyoruz, öncelikle haklarını tanımamız gerekiyor ve Covid'den halkımızı korumamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

PATRONUN YANINDA OLAN İKTİDAR

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde covid-19 nedeniyle annesi, babası, abisini kaybeden işçinin kısa çalışma ödeneği bile almadan işten atıldığını, Valiliğin işçinin aleyhine basın açıklaması yaptığını hatırlatan Kemalbay, “Siz, işte bu kadar işçinin, emekçinin, sağlıkçının yanındasınız. Her zaman patronun, güçlü olanın yanında oluyorsunuz” sözleriyle eleştirdi.

KÜRT SORUNUNU YOK SAYAN SARAY

Ülkenin hiçbir sorununu çözemeyen Saray yönetiminin, yüz yıldır çözüm bekleyen Kürt meselesini de yok saydığını söyleyen Kemalbay, HDP’nin toplumu ve doğayı güvence altına alacak, kârın yaşama tercih edilmediği, zorbalığın, özgürlüğü yok etmediği, barıştan yana, güvencesizliğin, geleceksizliğin olmadığı yeni bir düzen kurulmasından yana olduğunu kaydetti.

Editör: Haber Merkezi