CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ini oluşturan engelli yurttaşların, eğitimden sağlığa, ulaşımdan iş hayatına, ekonomik ve sosyal mekânlara kadar her türlü alanda birçok engelle karşılaştığını belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay engelli yurttaşların yaşadığı tüm sorunların ve hak ihlallerini meclis gündemine taşıdı.

ENGELLİ AYLIĞI ALAMIYORLAR

Türkiye’de engelli yurttaşların büyük bir kısmı okur yazar oranı yüzde onlara kadar düştüğünü, yüzde 90’ının meslek kursu, aile rehberliği, danışmanlık, sosyal ve kültürel hizmetlerden faydalanamadığına dikkat çekerek , Birleşmiş Milletler Engelliler Sözleşmesi ve Anayasa’da yer alan yükümlülükleri hatırlatan Kemalbay, “Yaşanan tüm bu engellerin üzerine bir de yoksulluk, kamusal destekten yoksunluk ve ilgisizlik eklenmektedir. Türkiye’de bir vatandaşın engelli olduğunu belgelendirmesi zorunlu kılınırken, engellilere maaş bağlanabilmesi, devlet imkânlarından yararlanması için ILO Sözleşmesi Şartına aykırı olarak yüzde 40 engeli olduğunu belgelendirmesi şartı getirmesi getirilmiştir. Bu durum ise engelli yurttaşlarımızın sahip olduklarını da ellerinden almaktadır. Engelli aylıkları ve evde bakım desteği yeterli düzeye getirilmemiş, konulan ön koşullar haktan yararlanmayı aşırı derecede zorlaştırmış ve keyfiyete açık hale getirmiştir. Engellilere bakım aylığı ödenmesi için aile gelirinin kişi başına düşen bölümünün asgari ücretin üçte ikisinin altında olması, engelli aylığı alabilmek için ise asgari ücretin üçte birinin altında olması şartının aranması hiçbir geliri olmayan engelli bireylerin diğer aile bireylerinin geliri nedeniyle gelir sahibi olarak görülmekte, engelli aylığı ve bakım ücreti hakkından yararlanamamaktadır” dedi.

İSTİSMARA UĞRAMA RİSKLERİ FAZLA

Engelli vatandaşların covid-19 salgını sırasında istihdam edilmemiş birçok engelli yurttaşın yoksulluk sınırlarının altında yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldığını, gıda, temizlik ve hijyen malzemelerini temin edemediklerini kaydeden Kemalbay, önerge gerekçesinde, “Engelli kadınlar ev içinde ve ev dışında uğradıkları şiddet ve istismar, toplumsal ön yargılar, fiziksel ve sözel olarak şiddete karşı koyabilmekte yetersiz kalmaları durumundan kaynaklı faili tanımlayamama şiddetin her türüne uğrama riskleri de diğer bireylere nazaran çok daha fazla olmaktadır. Bu durum da şiddet ve istismarın ifade edilememesi nedeniyle önlenmesine yönelik olarak politikalar geliştirilememektedir” bilgisine yer verdi.

ENGELLİ MAHPUSLAR MAĞDUR

Salgın nedeniyle infaz paketinde engelli mahpusların yaşam hakkının korunmadığını, engelli yurttaşlara yönelik Anayasa ve yasaya aykırı ayrımcı uygulamalara dikkat çeken Kemalbay, birçok engelli

tutuklu/hükümlünün cezaevlerinde zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğini belirterek, “ Engelli çocuğu olan bir çok tutuklu/hükümlünün de çocukları ve aileleri dışarıda yaşam mücadelesi vermektedirler.   

Eğitimden sağlığa, ulaşımdan iş hayatına, ekonomik ve sosyal mekânlara kadar her türlü alanda birçok engelle karşılaşan, bu engeller nedeniyle adeta evlerine hapsedilen engelli yurttaşlarımızın yaşadığı tüm sorunların ve hak ihlallerinin giderilmesi amacıyla bir Araştırması Komisyonu kurulması elzemdir.”  

Editör: Haber Merkezi