CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ve cezaevinde katledilen Gazeteci Metin Göktepe'nin doğum günlerini kutlayan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Soma İmbat Madencilikte bir iş cinayeti yaşandığını ve 3 işçinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Yaşanan iş cinayetlerinin cezasızlıkla sonuçlanmaması ve faillerinin bulunup hesap sorulmasını istedi.

1500 HASTA MAHPUS

Meclis de konuşan Kemalbay, infaz yasası ile cezaevlerinde yaşanacak cinayetin adımlarının atıldığını ileri sürdü. AKP ve MHP milletvekillerine seslenen Kemalbay, “ İnfaz paketi bir yandaş kurtarma paketi olmasaydı eğer korona virüsü salgınına karşı cezaevlerinde yapılması gereken işleri, alınması gereken önlemleri planladığımız ve yaşam hakkını hayata geçirdiğimiz bir paket olacaktı. Fakat ne yazık ki burada defaatle anlatıldığı gibi burada bir korona virüse karşı, cezaevlerinde önlemle karşı karşıya değiliz. Meclis halkın iradesini yansıtmak için vardır ancak burada halkın iradesi yerine sarayın kararları konuşuluyor. Şu anda 60 binle aldığınız cezaevlerinde 300 bine yakın insan var ve bu 300 bin insanın en az 1500'ü ağır hasta ve hasta mahpuslardan oluşuyor. Bu demektir ki aslında korona virüsün nasıl yayıldığını da düşünürsek hapishanelerden binlerce ölüm çıkabilir. Bu çok acil ve yakın bir tehlike olarak karşımızda duruyor. Önümüzdeki günlerde yaşanacak cezaevlerindeki katliamın adımları atılıyor. Kilometre taşları AKP-MHP bloğunun eliyle burada döşeniyor. Hemen, çok uzak olmadan birkaç ay sonra cezaevlerinden tabutlar ardı ardına çıktığı zaman, işte bu tabutların sorumlusu bu iktidar olacaktır” uyarısında bulundu.

MAHPUSLAR RİSK ALTINDA

İktidarın salgın sürecinde bile ayrımcılık yaptığını belirten Kemalbay, yaşam hakkının dokunulmaz bir hak olduğunu vurguladı. Mahpusların yaşam hakkını koruma görevi ve sorumluluğunun devletin görevi olduğunu hatırlatan Kemalbay, “ Bu sorumluluğu yerine getirecek olan bu iktidardır ve eşitsiz infaz bir lütuf olmayacaktır. Tam tersine, korona virüsüne karşı yaşam hakkını koruyan bir politika olacaktır. Fakat ne yazık ki siz özel afla çeteleri, mafyayı, gaspçıları, kadına yönelik şiddet uygulayanları, çocuk istismarcılarını serbest bıraktığınız bu yasayla aslında halkın haklarını, yaşam hakkını gasp ediyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi.

SELMA ABLA 71 YAŞINDA…

Cezaevlerinde hastalıkla mücadele eden mahpuslar ile ilgili çok çarpıcı bir örneği fotoğrafını göstererek paylaşan HDP’li Kemalbay iktidarı sorumlu olmaya davet etti Kemalbay şöyle konuştu: “Size bir fotoğraf göstermek istiyorum: Selma Altan, Selma abla. Şöyle de bakabilirsiniz. Selma abla 71 yaşında, ileri derecede koah hastası, kalp hastası, tansiyon hastası. 4 ay önce torununun, kızının evinde, bir ameliyat için gittiği İstanbul'da evi basılarak siyah maskeli polisler tarafından gözaltına alındı. Ciddi anlamda risk altında olan Selma ablanın suçları neymiş?” diye sordu. Tutuklu ve hükümlülere yardım etmek, yargılanma nedenine bakmaksızın bütün mahpuslara ve ailelerine yardım etmek, avukatı olmayana avukat bulmak, uzak memleketlerden ziyarete gelemeyenlere yardımcı olmak, parası olmayanlara harçlık bulmak, kitap göndermek, kart atmak. Selma abla dört aydır hâkim karşısına bile çıkamazken, şimdi 6 yıl ceza almış, birine saldırmış, yaralamış, 6 yıl ceza almışlar serbest kalacak. Ancak tutuklanan ama mahkeme yüzü görmeyen Selma abla ileri derece koah hastası olarak cezaevinde ölüme terk edilecek. Bu, ne akılla ne izanla ne vicdanla ne ahlakla ne hukukla ne adaletle ne eşitlikle açıklanamaz arkadaşlar. Bu, cinayettir, siz cinayet işliyorsunuz şu anda. Alacağınız bu kararlar insanların orada ölmesine sebep olacak. Şakran Cezaevinde yatıyor, şimdiden korona salgını baş göstermiştir. Bir kişi de yaşamını yitirmiştir. Sizleri sorumluluğu davet ediyorum.”

Editör: Haber Merkezi