Cengiz Aldemir/ANKARA- Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'nün Türkiye'nin 2021 yılı işçi hakları konusunda dünyanın en kötü 10 ülkesinden birisi olduğunu belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, "Basit önlemlerle engellenebilecek iş cinayetlerinin de önüne geçilememektedir. İhmal, denetimsizlik ve cezasızlık politikasından güç alan patronların işçi sağlığı ve işçi güvenliği tedbirlerini sadece bir maliyet unsuru olarak görerek, yaşam hakkının kutsallığını pervasızca çiğnemektedir. Türkiye ölümlü iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sırada yer almaktadır" dedi.

2021 YILINDA EN AZ 2 BİN 170 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin 2021 yılı raporunda yılda en az 2 bin 170 işçinin yaşamını yitirdiğini, her 4 saatte 1 emekçinin iş cinayetleri yüzünden öldüğünü, ölen işçilerden 21’inin 14 yaş ve altı, 62’sinin çocuk, 143’ünün 65 yaş ve üstü, 94’ünün, mülteci/göçmen işçiler olduğu bilgisini paylaşan Kemalbay, "Meslek hastalıkları sonucu yaşanan ölümleri de kattığımızda Türkiye'de büyük bir işçi kıyımı yaşandığı gözler önüne serilecektir. İş kazalarının toplu katliam boyutuna ulaşmasının nedeni, 20 yıllık AKP iktidarının neoliberal politikaları ile işçi ve emekçileri korunaksız ve savunmasız bırakması ekonomik ve sosyal diğer politikalarında olduğu gibi, İş Güvenliği alanında da sermaye birikimini merkeze alarak sermayeden yana düzenlemeler gerçekleştirmesinin sonucudur" tespitini paylaştı.

GÜNGÖREN'DE 4 MÜLTECİ İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden kaynaklı işsizlik, kayıt dışı işçilik, denetimsizlik, sağlıksız ve güvencesiz çalışma ve sendikasızlaştırma politikalarının iş cinayetlerine neden olduğunu belirten HDP'li Kemalbay, mülteci/göçmen ölümlerine de dikkat çekerek, "Bu en son 11.02.2022 tarihinde İstanbul’un Güngören ilçesinde bir tekstil atölyesinde çıkan yangında 4’ü mülteci olmak üzere 5 kişinin yaşamını yitirmesidir. Vahim olan ise 4 mülteci işçinin kaçak çalıştırıldığı ve tuvalete kilitlendikleri iddialarıdır. Yaşanan bu iş cinayetinin arkasından kayıtsız işçi çalıştırma, mülteci sömürüsü, tedbirsizlik ve insanların kaçışını sağlayacak bir güvenliğin alınmaması yatmaktadır" örneğini verdi.

CİNAYETLERDEN DEVLET SORUMLUDUR

İş cinayetleri konusundaki cezasızlık politikalarına dikkat çeken Kemalbay, "Uluslararası sözleşmeler, iş yasası ve mevzuat uyarınca, işverenler her türlü önlemi almakla, iş kazalarını ve iş cinayetlerini önlemekle, devlet de bu önlemlerin alınıp alınmadığını denetlemekle yükümlüdür. İş cinayetleri alınmayan tedbirler nedeniyle devam etmektedir. COVİD ölümleri ve servis kazaları gibi nedenlerle devam eden iş cinayetleri somut tedbirsizliktir. Devlet anayasaya, yasalara, uluslararası sözleşmelere uygun çalışma ortamının sağlanması için denetim görevini yapma yükümlülüğünü yerine getirmemekte ve bu cinayetlerden sorumlu olmaktadır" eleştirisinde bulundu.

MECLİS İŞ CİNAYETLERİNİ ARAŞTIRSIN

Ucuz, güvencesiz, esnek emek rejimine dayalı sistemin sorgulanarak işçi sağlığı ve güvenliğine yönelik hizmetlerin evrensel kapsama alınmasının sağlanması ve bu konudaki taahhütlerin yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan HDP'li Kemalbay, "Çalışanların yasalara, uluslararası sözleşme ve mevzuatlara uygun, sağlıklı güvenli, insani çalışma koşullarına kavuşturulması için acil önlem alınması, iş kazaları ve meslek hastalığı sonucu yaşanan tüm iş cinayetlerinde cezasızlık politikasının sonlandırılması; mevzuatın çalışanlardan yana düzenlenmesi, kadın ve LGBTİ+ çalışanların özgün işçi sağlığı iş güvenliği sorunlarına ve çözüm mevzuatında ve uygulamada yer açılması, işçi taleplerinin dinlemesi, karar süreçlerine katılımlarının önünün açılması, iş yerlerinde İSİG Kurullarının neden işletilemediğinin araştırılması; iş cinayetlerinin, iş kazalarının, meslek hastalıklarının istatistiklerinin tutulması ve kamuoyu ile paylaşılması amacıyla Meclis araştırması için gereğini arz ve talep ederiz." Diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi