Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan Kemalbay, Çorlu tren katliamının ikinci yıldönümünde yaşamını yitirenleri saygıyla anarak, ailelerin hâlâ adalet aradığını, HDP olarak bu katliamın hesabını sormaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi.

DEVLET SUÇLU

Adalet küçüldükçe suçların büyüdüğünü ve devletin bu suçlardan sorumlu olduğunu vurgulayan Kemalbay, “Mevcut iktidar burada çıkıp konuştuğunda güzel dilden, dilin temizliğinden bahsediyor fakat dilerdik ki çıktığında, konuşmalarında odaklandığı şeyin güzel ifadeler kadar aslında güzel bir sicil olmasıdır. Fakat Türkiye'nin iş cinayetleri sicili oldukça kabarık. Türkiye'deki bu katliamların sonunun gelmemesinin temelinde yatan şey aslında kâr için yapılan üretimin normal karşılanması, daha fazla kâr için işçilerin hayatını tehlikeye atmanın normal görülmesidir. Daha önce 301 maden işçisi Soma'da yaşamını yitirdiğinde Cumhurbaşkanı çıkıp "fıtrat" "kader" "kaza" demişti ve normalleştirmeye çalışmıştı, oysa ne fıtrat ne de kader, önce tedbir sonra tevekkül gerekir. Türkiye'de tedbir alınmamasının temelinde yatan şey; patronların aç gözlülüğü, daha çok para kazanma hırsı. Fakat görüyoruz ki burada, Türkiye'de yaşanan iş cinayetlerinin sayısı bu kadar fazlayken bir tane işveren bile cezasını çekmiyor, belki birkaçı göstermelik olarak tutuklanıyor fakat daha sonra serbest bırakılıyor” sözleriyle tepki gösterdi.

EN AZ 24 BİN İŞ CİNAYETİ

AKP döneminde en az 24 bin iş cinayeti yaşandığını ve siyasi iktidarın bu cinayetlerden sorumlu olduğunun altını çizen Kemalbay, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı görevini yapmamakla eleştirdi. Pandemi gerekçesiyle, mart ayından buyana Teftiş Kurulu’nun işyerlerini teftişe gitmediğini, sadece kısa çalışma ödeneğiyle ilgili konularda müfettiş görevlendirildiğini belirtti. Daha önce yaşanan iş katliamlarını hatırlatan Kemalbay, “ İş müfettişleri bu fabrikaları denetlemeye gitmiyor. Daha önce de söylemiştik, geçen yıl da aynı şeyi yapmışlardı, bu sefer kriz sebebiyle yapmışlardı. Oysa AKP döneminde en az 24 bin iş cinayeti var. OSTİM'deki gibi, Bayrampaşa'daki, Davutpaşa'daki gibi katliamlar, patlamalar tarihimizde var” hatırlatmasında bulundu.

CEZASIZLIK POLİTİKASI

En son Sakarya Hendek havai fişek fabrikasında yaşanan iş cinayetine dikkat çeken Kemalbay, iktidarı iş cinayetlerine göz yuman, cezasızlık politikası izlemekle suçladı. İşçilerin iş yerlerinde söz sahibi olması gerektiğinin altını çizen Kemalbay eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Sadece işçiler ölmüyor, onlarca,yüzlerce işçinin yaşamını yitirdiği bir gerçeklikten bahsediyoruz. O yüzden, burada büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılmasıyla ilgili prosedür hem Çevre Bakanlığını ilgilendiriyor hem de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını ilgilendiriyor. Bu iki bakanlığın da burada büyük bir töhmet altında olduğunu; iktidarın bu iş cinayetlerini araştırmadığı ve cezasızlık politikası izlediği için töhmet altında olduğunu burada söylemek istiyorum. Cumhurbaşkanı, işçiler katledildikten sonra Sakarya MÜSİAD Başkanını arayıp başsağlığı diliyor, taziye diliyor ama işçilerin ölüme götürülmesinin sebebi, işte bu kişinin, bu işverenin ta kendisidir. Dolayısıyla, devlet, iktidar ve patronlar el ele vermişler işçileri daha fazla sömürmek için katliam yapıyorlar. Bizim üstüne gitmemiz gereken şey bunun önüne geçmektir; işçilerin inisiyatif almasını, iş yerlerinde, işletmelerde söz sahibi olmalarını savunmaktır.”

Editör: Haber Merkezi