İşçilerin birlik, mücadele dayanışma günü olan 1 Mayıs’a giderken Türkiye bütün dünyayı etkisi altına alan pandemi ile baş etmeye çalıştığını belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, konuyu meclis gündemine taşıyarak, “Böylesi bir alt üst oluşta söz, yetki ve karar sahibi olamayan emekçilerin iş yerlerinde kölelik koşullarına zorlandıkları, yaşama ve çalışma koşullarının ölümcül bir hal aldığı görülmektedir. İşçilerin canı pahasına çarkların döndürüldüğü, emekçilerin taleplerinin yok sayıldığı, kadın emekçilerin görünmez olduğu bir 1 Mayıs 2020’ye giriyoruz” dedi.

DEVLET HASAN’I NEDEN KORUMADI?

Kemalbay önergesinde, “ 1 Mayıs bayramına girerken; inşaat sektöründe çalışan Hasan Oğuz adlı işçi Korona virüs salgınına rağmen çalışırken kalp krizi geçirmiş ve tedavi görmek için yattığı hastanede Covid-19 virüsü alarak yaşamını yitirmiştir. Korona virüs salgınında devlet inşaat işçisi Hasan Oğuz’un yaşam hakkı neden korumamıştır?” sorusunu Bakan Selçuk’a yöneltti.

HDP’li Kemalbay şu sorularına da yanıt istedi:

  1. İnşaat sektöründe çalışan işçilerin korona virüs salgınından korunması için şimdiye kadar hangi tedbirler alınmıştır? Tedbir alınmamışsa gerekçeleri nelerdir?
  2. 1 Mayıs İşçi Bayramına girerken; evde kal çağrısı işçileri, emekçileri neden kapsamamaktadır? Çarkların durması için kaç işçinin ve ailesinin ölmesi gerekmektedir?
  3. 1 Mayıs İşçi Bayramına  girerken; 29 Nisan tarihi itibari ile  7 bin 428 sağlık çalışanının enfekte  olduğu açıklanmıştır. Salgına en geç yakalanan ülkelerden biri olarak neden önlemler alınmamış, sağlık çalışanlarına gerekli eğitimler verilmemiş, KKD’lar sağlanmamıştır? Hepsini yaptık diyorsanız, vaka sayısının %6.52’sini oluşturacak şekilde Covid-19 hastalığına sağlık emekçileri nasıl yakalanmıştır?  Risk neden önlenememiştir?
  4. 1 Mayıs İşçi Bayramına girdiğimiz bu günlerde;  sağlık emekçileri çalışırken Korona virüs enfeksiyonuna maruz kalıp sağlığını veya hayatını kaybettiği halde  SGK’ya  iş kazası, meslek hastalığı bildirimi nedeni nedir?
  5. 1 Mayıs İşçi Bayramına girerken; ayrımsız tüm sağlık emekçilerinin yakalandığı Covid-19 hastalığının iş kazası,  meslek hastalığı olarak kaydedilmesi/kabul edilmesi yönünde Bakanlığınız bir girişimi var mıdır?
  6. Türkiye’de son 18 yılda meslek hastalığı tanısı konulan işçi sayısı kaçtır? SGK Meslek hastalıklarını gizlemekte midir?
  7. 1 Mayıs İşçi Bayramına girerken; dünyanın pek çok ülkesinde kabul edilen ve Türkiye’de de iş cinayetlerinde çocuklarını yitiren ailelerin de talebi olan 28 Nisan gününü “İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü” olarak ilan etmeye dönük bir çalışmanız var mı?
  8. 1 Mayıs İşçi Bayramına;  girerken güvencesiz işçileri, ev eksenli çalışan kadınları, ev işçilerini, mevsimlik tarım işçilerini, göçmen, sığınmacı, kayıtsız işçileri, seks işçileri ve ayrımcılığa uğrayan emekçileri korumaya yönelik bir destek paketi planınız bulunmakta mıdır?
  9. 1 Mayıs İşçi Bayramına girerken; Covid-19 virüs salgınına karşı PTT ve kargo emekçilerinin korunmasına yönelik Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı ile görüşülerek internet üzerinden yapılan alışverişlere kısıtlama getirilmesi, acil ve zaruri olmayan posta, kargo gönderilerinin virüs salgını kontrol altına alınana kadar kabul edilmemesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?
  10. 1 Mayıs İşçi Bayramına girerken;  İşsizlik Sigortası Fonunda 1 Mart 2020 tarihi itibarı ile kaç lira vardır?  Pandemi ile mücadelede işçiler için bu meblağın ne kadarı harcanmıştır?
  11. İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanma koşulları aranmaksızın üretimin durduğu tüm işyerlerindeki çalışanların ücretli izne çıkmalarına yönelik bir çalışmanız var mıdır?
  12. Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten üretimi zorunlu olmayan işyerlerinde üretim faaliyetlerinin bir an önce durdurulması, ücretsiz izin dayatmasından vazgeçilmesi ve ücretli izin hakkının verilmesi yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?
  13. Bakanlığınızın üretimin zorunlu olduğu alanlarda işçilere düzenli olarak sağlık taramaları yapılması,  işyerlerinin çalışma organizasyonunun salgında hijyen kuralına göre düzenlenmesine yönelik çalışmaları var mıdır?
  14. Salgın nedeniyle işlerini kaybeden kayıtlı-kayıtsız 1 milyon ev işçisine gelir desteği vermeyi düşünüyor musunuz?
  15. Tüm kadınlara iş ve gelir güvencesi sağlamak,  evde kalınan dönemlerde ev içi şiddetin önlenmesi için önlem almaya yönelik Bakanlığınızın herhangi bir çalışması olacak mıdır?
  16.  Pandemi dönemi artan kadına yönelik ev içi şiddetin  önlenmesi için nasıl bir eylem planınız var?
  17. Yaşamlarını sürdürebilmek için sokaklarda çalışan katı atık toplayıcılarına gelecek güvencesi ve gelir güvencesi vererek evde kalmasını sağlamaya yönelik Bakanlığınızca bir çalışma var mıdır?
  18. İşten atılan, işsiz kalan gurbetçi işçilerin memleketlerine dönüşleri nasıl sağlanmaktadır? Yol parası, barınma, hijyen,  yemek parası Bakanlığınızca karşılanmakta mıdır? 
  19. Korona Virüs salgınının ülkemizde görülmeye başlandığı Mart 2020 itibari ile  işten çıkarılan işçi sayısı kaçtır?
  20. COVID-19 krizi ile daha da kronikleşen ekonomik kriz, işsizlik ve derinleşen yoksulluğa karşı herkesin onurlu bir yaşam sürdürebilmesi, temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi amacıyla herhangi bir ayrım ve şart olmaksızın devletin her bir bireye yaşam boyu temel gelir sağlanmasına yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?
  21. Korona virüs salgınına karşı sendikalarla görüşmeler yaptığınıza dair basında açıklamanız yer almaktadır.  İşçileri korumaya yönelik olarak hangi sendikalarla görüşmeler yapılmış ve görüşmeler neticesinde sendikaların önerileri doğrultusunda hangi tedbirler alınmıştır?

Editör: Haber Merkezi