CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, toplumun her alanında örgütlenmiş STK’ların AKP’nin getirmiş olduğu dernekler yasa tasarısıyla yok edilmek istendiğini söyledi. Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği, BOMOVU, Research Institute on Turkey, DE-KA-DER, Dostluk ve Kültür Derneği, Demokrasi, Barış ve Alternatif Politikalar Araştırma Derneği, Engelliler Konfederasyonu, İzmir Çiğli Kadın Emeğini Değerlendirme, Dayanışma ve Kültür Evi Derneği, İzmir Ege Kardelen Engelliler Derneği, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği, Engelli Hakları ve Engelsiz Gelecek Derneği Mersin….gibi 700’e yakın sivil toplum örgütlerinin tepki gösterdiğini söyledi.

TOPLUMU AYAKTA TUTAN STK’LAR

Toplumu STK'ların ayakta tuttuğunu, depremde, kadın şiddetinde, çocuklar okuyamadığında, evsizler aç ve sokakta kaldığında taşın altına elini koyanların STK'lar olduğunu belirten Kemalbay, “Bu yasa teklifi kabul edilemez, teklifi geri çekin." Elbette sizden bu teklifi geri çekeceğinizi beklemiyorum ne yazık ki. Aslında biliyor musunuz? Şuraya "Egemenlik kayıtsız, şartsız tek adamındır." diye yazmamız gerekiyor. Çünkü bir tek adam rejimi bu yasayla birlikte tekrar tahkim edilmeye çalışılıyor. Siz, 15 Temmuz Darbe Girişimiydi, 20 Temmuzda kendi darbenizi yaptınız ve bütün bu yıllar boyunca aslında her gün bir darbe yapıyorsunuz. Yani darbe sürecinden çıkamıyorsunuz çünkü toplumu rızayla yönetecek bir durumunuz artık kalmadı. E, darbe içinde darbe yaparak geliyorsunuz.” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

DEMİRTAŞ, YÜKSEKDAĞ OYUNU BOZDU

Yapılmak istenenin darbe uygulamalarını kanunlaştırarak, topluma bir kanunmuş gibi yedirmeye çalıştığını söyleyen HDP’li Kemalbay, bütün dernek ve sivil toplum örgütlerinin getirilmek istenen yasanın karşısında olduğunu vurguladı. Einstein'ın, "Atomu parçalamak kolaydır ama önyargıları parçalamak kolay değildir." Sözünü anımsatan Kemalbay, iktidarın darbe sürecinin iki şeye bağlı olduğunu belirterek, “ Bir tanesi, devletin kurulduğu tarihlerden itibaren Kürtlere karşı önyargı yaratmanız. Şovenist bir devlet ve toplum yapısı oluşturmaya çalışmanız ki, 2013'te başlayan demokrasi, barış süreciyle sevgili Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın Eş Başkanlığı yaptığı HDP'nin başarılı performansıyla parçalanmaya başladı. Kürt, anasını görmesin diye kireçlenen vicdanlar, bazı insanların duruşları hâlâ devam ediyor. Muhalefet içerisinde de biz bunlara tanıklık ediyoruz. Buradan size verilen bir yol var, bir miktar bir yol var ve o yolu kullanmaya ve Kürt, anasını görmesin diye umanlara bir şeyler vererek bu darbe sürecini sürdürmeye çalışıyorsunuz” diye konuştu.

ZAMAN BİTİYOR GİDECEKSİNİZ

Darbe sürecindeki ikinci şeyin ise iktidarın 2015'ten bu yana dünyadaki belirsizlikten, geçiş sürecinden yararlanarak Suriye'de yaşanan savaştan ve oradan Türkiye'ye canını kurtarmak için gelen 5 milyona yakın mülteciyi Avrupa'ya karşı şantaj unsuru olarak kullanıldığını vurgulayan Kemalbay, “AİHM kararlarını bile uygulamadan var olabileceğinizi düşünüyorsunuz fakat zaman bitiyor. Size şunu söyleyeyim: Suriye'deki süreksizlik, istikrarsızlık ilelebet sürmeyecek, Türkiye'deki Kürt sorununa karşı ön yargılar çoktan parçalanmaya başlandı ve bu devran böyle gitmeyecek, bu devran dönecek ve sizler gideceksiniz; halklar kazanacak, biz kazanacağız ve biz yaptığınız bu kanunları tarihin çöp sepetine atacağız. Halkın demokratik katılımıyla yönetilen bir Türkiye yapacağız, egemenliğin gerçekten halkta olduğu bir Türkiye'yi elbirliğiyle inşa edeceğiz.”

Editör: Haber Merkezi