Cengiz Aldemir/ ANKARA - HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay mecliste düzenlediği basın toplantısında, İçişleri Bakanı Soylu'nun sosyal medyaya da yansıyan Kadıköy Surp Takavor Kilisesinin kapısının üzerinde dans eden kişilerin gözaltına alındığını ve kınadığını belirterek," Aynı sorumlu davranışın Deniz Poyraz için yapılmadığını görüyoruz. Türkiye tarihinde ilk kez bir siyasi parti basılarak bir katliam yapılmıştır. Sadece Türkiye’den değil dünyadan kınama ve dayanışma mesajları yağmasına rağmen ülkenin İçişleri Bakanı hala partimize yapılan bu ırkçı, faşist saldırıyı kınamış değil" diyerek tepki gösterdi.

AİLEDE SUÇ ARANIYOR

Poyraz katliamının aydınlatılması konusunda ciddi soru işaretleri olduğunu kaydeden Kemalbay, katilin 24 saat içinde apar topar tutuklanması ve olay yerinin ciddi bir şekilde incelenmediğini, etkin bir soruşturma yapılmadığını, tanıkların 20 gün sonra 

dinlendiğini, Deniz’in Anne ve Babasının taziye yaşanırken terörle mücadeleye çağrıldığını, telefonda“ şikayetçi misiniz” diye sorulduğunu belirterek, "Amcası Deniz’in katledildiği hafta geçmiş sosyal medya hesapları taranarak, 6 yıl önceki paylaşımları bahane edilerek Terörle Mücade tarafından ifadeye çağrılabilmiştir. Yani emniyet failin kimlerden emir ve yardım aldığının araştırılmasına odaklanacağına; Deniz Poyraz’ın ailesini kriminalize etme peşine düşmüştür" dedi.

SALDIRGANA BİLEREK MÜDAHALE EDİLMEDİ

Kolluğun, Deniz Poyraz içerde saldırganlar ile karşı karşıya iken bilinçli olarak müdahale etmediğini söyleyen Kemalbay, 

tanık ifadelerinde, kolluk güçlerinin saldırı başlar başlamaz İl binasına 40-45 dakika müdahale edilmediği bilgisinin yer aldığına dikkat çekti.  Katliamın polis gözetim ve denetimi altında,  gerçekleşmiş bir görünüm arz ettiğini söyleyen Kemalbay, "Katil, Deniz'i öldürdükten sonra Deniz'in fotoğrafını çekmiş, whatsapp 'da durum fotoğrafı yapmış, arkadaşları ile mesajlaşmış, binada katlar arasında dolaşmış, diğer dairede kalanlar ile iletişime geçmiştir. Tüm bu süre zarfında kolluk iş merkezinin kapısının önünde sıradan vatandaş gibi beklemiştir" değerlendirmesinde bulundu.

SALDIRININ ARKASINDAKİLER KORUNUYOR

Saldırının arkasındakilerin açığa çıkmaması için büyük çaba sarf edildiğinin altını çizen Kemalbay,  Mustafa Suphi’lerden Abdi İpekçi’lere, Vedat Aydın’lardan, Uğur Mumcu’lara Türkiye’de toplumu darbelere, otoriter, militarist rijimlere ikna etmek için korku iklimi, kaos yaratmak için sayısız siyasi suikastler düzenlendiğini anımsatarak, "Tek adam rejimini kabul etmeyen  Türkiye halklarına karşı devletin karanlık dehlizlerinde planlanan benzer bir tertip için düğmeye basıldığını düşünmekteyiz. Senaryolardan birinin de 17 Haziran’da İzmir İl binamıza yönelik gerçekleştirilmek istenmiştir. Deniz’in  yanında duran milyonların katliamlarla yüzleşmeye, “bin operasyon yaptık” diyen ancak cezasızlıkla karşılanan, “bir tuğla çekersek duvar yıkılır” diyenlerden hesap sormaya vesile olmasını diliyorum" dedi.

KOLLUĞUN 'K'ATİL' ÇADIR"I KALDIRILMALI

HDP'yi kriminalize etmek, algı yaratılmak amacıyla bu “k”atil çadır”ın parti binasının önüne polis eliyle kurulduğunu ve saldırılara zemin hazırlandığını söyleyen Kemalbay, "AYM’ye sipariş edilen kapatma davası saldırısından ayrı düşünülmez. Parti binamızın önündeki “katil çadır” kaldırılmadığı sürece, siyasi iktidar demokratik siyasete ve halkın iradesine saygı duyulmadığı sürece  saldırıların sorumlusu olacaktır" diye konuştu.

SORULARIM YANITLANMADI

Yaklaşık 20 gün önce İçişleri Bakanı Soylu'yla, 20 soruluk önerge verdiklerini anımsatan Kemalbay, sorularına bugüne kadar cevap verilmeyişini eleştirerek, yanıtlanmayan soruları tekrar yöneltti.

Editör: Haber Merkezi