Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın çete, mafya, siyaset, devlet sistemini üstlendiğini ifade ederek, “Türkiye'nin egemenliğin kayıtsız şartsız çete, mafya, devlet, siyasetin olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Sorduk, soruyoruz; Kolombiya Savunma Bakanlığı açıkladı. Kolombiya'nın Buenaventura Limanı'nda 9 Haziran 2020'de bir gemide 4,9 ton kokain yakalandı. Bu geminin rotası Türkiye limanlarınaydı, hâlâ bilmemezlikten, görmemezlikten geliyorsunuz. Bu geminin, bu kokain gemisinin Türkiye'deki sahibi kim? Soruşturma açıldı mı? Varış yeri neresi? Örneğin, ben İzmir Milletvekiliyim, sormak istiyorum: İzmir'e mi geliyordu? Neden ölü taklidi yapıyorsunuz? “ diye sordu.

ERDOĞAN GÖZALTI KAYIPLARININ HAMİSİ

Türkiye'de demokrasinin ve özgürlüklerin tamamen tasfiye ediğini, Kürt sorununun çözümsüzlüğü, çıkar çetelerinin halklara karşı işlediği doğa katliamları, kadın cinayetleri, rüşvet… gibi suçların ülkeyi yönetenler açısından kural hâline geldiğinin altını çizen HDP’li Kemalbay, Türkiye'de işkencenin bir devlet politikası olduğunu vurguladı. 17 bin Kürdün gözaltında kaybedildiğini, asit kuyularına atıldığını, faili meçhullerle yüzleşilmediğini belirten Kemalbay, “AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın Berfu annenin göz yaşlarını istismar ettiğini, o dönemde gözaltında kayıpları yapanların bugün hamisi olduğunu görüyoruz. Roboski'nin, Suruç'un, 10 Ekimin faillerisiniz” sözleriyle tepki gösterdi.

ZAM, İŞSİZLİK VAR İSTİHDAM YOK

Mazota, petrol LPG’ye yüzde 54 ila yüzde 189 oranında zam geldiğini, pandemide ÖTV ve KDV'den geçen yıla göre daha fazla gelir elde ettiklerini söyleyen Kemalbay, iktidarın esnafın, halkın, işçinin, işsizin, göçmenin, kadının cebinden aldıklarını, İşsizlik Fonu'nun yağmalayarak, yandaş müteahhitlere verdiklerini, milletin işine, aşına, yaşam hakkına çöktüğünü vurguladı. Verileri manipüle eden TÜİK’in Mart 2021 istihdam oranını yüzde 44,3 olarak verdiğini, yüzde 56 civarında insanın istihdam edilemediği bilgisini paylaşan Kemalbay, resmî rakamlarda yüzde 13,1 olarak verilen işsizlik rakamının DİSK-AR'ın genişletilmiş işsizlik araştırmasında yüzde 28 olarak verildiğini, her 4 gençten 1'inin işsiz olduğunu, üniversite öğrencilerinin iş bulamadığını anımsattı.

HALK O TUĞLAYI ÇEKECEK

Türkiye’nin gelir dağılımı, basın özgürlüğü ve hukuk ihlalleri istatistiklerinde en kötü ülkeler arasında yer aldığı rakamları paylaşan Kemalbay, AKP’nin iktidara geldiğinde cezaevlerinde 50 bin civarında olan tutuklu sayısının bugün 285 bine yaklaştığını ve açlık grevi yüzünden tabutların çıkabileceği eleştirisinde bulundu. Suçsuz olduğu anlaşılmasına rağmen 25 yıldır cezaevinde yatan 85 yaşındaki tutsak Mehmet Emin Özkan’ı anımsatan Kemalbay iktidarı set bir dille eleştirerek şöyle konuştu: “Suçsuzluğu ortaya çıkan 85 yaşında insandan bahsediyorum, elleri kelepçeli oradan oraya sürüklüyorsunuz. Sizde hiç vicdan var mı? Ve insanlığınızı sorguladığımı söylemek istiyorum. Ama o terörden ne anlıyorsanız işte o sizin düzeninizin ta kendisidir. Her türlü pisliğe bulaşmışsınız, gırtlağınıza kadar pisliğin, bataklığın içerisindesiniz. Bizi Kobani kumpas davalarıyla yargılamaya çalışıyorsunuz. Sizi mutlaka ve mutlaka bu süreçte mahkûm edeceğiz ve bu halk sizden hesap soracak. Susurluk tuğlalarından kendinize saray yaptınız. Emekçileri, İkizdere köylülerini, Alevileri, Kürtleri, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini, demokrasi ve barış isteyen kim varsa susturmaya çalışıyorsunuz ve karanlığın merkezi hâline gelmiş olan iktidarınız "İşte bu insanlar tuğlayı çekmek istiyor." diye bizlere, bu insanlara, demokrasi mücadelesi yükseltenlere pervasızca saldırıyor. Ve demokrasi güçleri, siyasi partiler bir açıklama yaptılar, önemli olduğunu düşünüyorum. HDP, EMEP, TİP, Sol Parti, TKP ve TÖP bu açıklamasında kirli ittifaklarla mücadele edeceklerini açıkladılar. Siyasi egemenliğini mafya, çete, terör ve yolsuzluk mekanizmasıyla kuranlardan hesap soracağımızı söylüyoruz, korkmuyoruz, susmuyoruz, hesap vereceksiniz.”

Editör: Haber Merkezi