Onur Gencer tarafından HDP İl binasında katledilen Deniz Poyraz ölümünün ardından etkili bir soruşturma yapılmadığını, saldırganın apar topar tutuklandığını anımsatan Kemalbay, "Suriye’ye görevlendirilen sağlık personelinin tespitinin il sağlık müdürlüğünce yapılması gerekirken Katil Onur Gencer’in görevlendirilmesinin 112 Acil Çağrı Merkezince yapıldığı bilgisi;  saldırganın 112 Çağrı Merkezi Müdürünün de YK üyesi ve müdürü olduğu İzmir valisinin yönetimindeki Balçova Termal Otel’de birkaç kez konakladığı bilgisi;  katilin Suriye’de çetelerle beraber olduğuna yönelik bilgi, saldırganın sosyal medyada paylaştığı paramiliter güçlere özgü silahlı fotoğrafları, nefret söylemleri ve doğrudan katliam yapacağını yazan paylaşımları bilgisi; bu paylaşımlara rağmen HDP İzmir il binasında 6 ay boyunca keşif yapmasının nasıl mümkün olabildiği ve bu süreçte hiçbir şekilde bir defa bile GBT’ye takılmaması;  açık hesaplarında dahi böyle bir profile sahip olduğu belli olduğu halde İzmir ilinde çok rahat bir şekilde silah ruhsatı alabilmesi;  Deniz Poyraz’ı katlettikten sonra Deniz’in fotoğrafını çekip WhatsApp durum güncellemesinde paylaşması, iletişim halinde olduğu kişilerin ve mesajlaşmalar yapmasının araştırılmaması; katliamı yaptıktan sonra bina da katları dolaşarak ellerini yıkamak için yer aradığı beyanının da gösterdiği gibi bir saate yakın bir süre başı boş şekilde binada kalabilmesi ve tanıkların da ifadelerinde belirttiği üzere deniz Poyraz öldürülmeden önce poliste baskın bilgisi olduğu halde 40-50 dakika boyunca katili durdurma amaçlı herhangi bir müdahalede bulunmaması ve katil dışarı çıkmaya karar verip hanın girişine gelinceye kadar polisin beklemesi, katil geldiğinde ise” polisin “çanta nerede” diye sorması, “abiciğim adın ne senin” denilerek büyük bir ihtimamla göz altına alınmış olması idarenin katliamdaki ve soruşturmadaki sorumluluklarına dikkat çekerken, siyasi iradenin katliamın araştırılması ve azmettiricileriyle birlikte faillerin ortaya çıkarılması konusunda gerekli ciddiyeti göstermediği ve etkin hukukun gereklerini yerine getirmediğini işaret etmektedir. 

Katilin sosyal medya hesaplarının gözaltındayken silinmesi,  sorgulama ihtiyacı bile duyulmaksızın, etkin bir soruşturma yapılmadan 24 içinde tutuklanmış olması ise de cezasızlık siyasetinin devreye konulduğunun göstergeleridir.  . Parti binamızın da bulunduğu iş merkezinde görevlilerce yapılan olay yeri incelemelerindeki arama, tarama işlemlerinde bazı delillerin gözden kaçırılması, parti yöneticilerinin çağrısı üzerine tekrar gelinip yeniden gözlem yapılması, HDP İl binası civarında yer alan iş merkezindeki tüm görgü tanıklarının ifadelerine başvurulmaması ilk etapta hızlıca sayılabilecek hususlardır. 

Buna karşılık Deniz Poyraz’ın annesi ve babası daha taziye yaşanırken terörle mücadeleye çağrılmış, telefonda ‘şikâyetçi misiniz’ diye sorulabilmiştir. Deniz Poyraz’ın amcasının Deniz’in katledildiği hafta geçmiş sosyal medya hesapları taranarak, 6 yıl önceki paylaşımları bahane edilmiş ve Terörle Mücadele tarafından ifadeye çağrılabilmiştir. Yani emniyetin failin kimlerden emir ve yardım aldığını araştırmaya odaklanacağına; Deniz Poyraz’ın ailesini kriminalize etme gayreti içine girdiği görülmektedir.  

Sonuç olarak; İzmir katliamı, Türkiye tarihinde Vedat Aydın’dan, Abdi İpekçi’ye, Uğur Mumcu’dan, Hrant Dink ve Tahir Elçi’ye kadar yaşanan ve cezasız kalan onlarca katliamla benzerliği,  öncekiler gibi cezasız kalacağı, ardındaki gerçeklerin örtbas edileceği yönünde kaygıları büyütmekte,  ciddi soru işaretleri oluşturmaktadır" bilgilerini paylaştı.

EMNİYET KEŞİF İLE İLGİLİ BİLGİE SAHİP MİYDİ?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ya, "İzmir Emniyet Müdürlüğü defalarca keşif yaptığı belirtilen saldırgan katil hakkında daha öncesinden bilgi sahibi miydi?" sorusunu yönelten Kemalbay, şu sorularına da yanıt istedi:

KATİLİ SADAT MI EĞİTTİ?

Katilin SADAT tarafından askeri eğitime maruz tutulduğu ve Suriye iç savaşına katıldığına dair basında günlerce yer alan iddialar araştırılmış mıdır?  Katil kendi beyanında yaklaşık altı ay boyunca saldırı yapacağı HDP İl binası ve civarında iç ve dış keşif yaptığını beyan etmektedir. HDP İl binasının 7/24 saat kolluk mensuplarınca gözlenmesi ve kapı ve civarda sivil ve resmi kolluk bulundurulmasına rağmen kolluğun saldırganı fark etmemesindeki istihbari zaafı nereden kaynaklanmaktadır? Defaatle keşif yapan, iş merkezine girip çıkan saldırgan katilin görmezden gelinmesi neden kaynaklanmaktadır?

Silahlı bir saldırganın nasıl hiçbir müdahale olmadan parti binasına elinde çanta ve silah ile girebildiği araştırılmış mıdır?

İş merkezinde başka bir saldırganın olup olmadığı araştırılmış mıdır?

Saldırının geçekleştiği HDP İl binası ile İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi arasında 2-3 dakikalık, İzmir Emniyet Müdürlüğü binası ile ise 3-5 dakikalık bir mesafede bulunmasına rağmen emniyetten donanımlı personelinin gelmesinin 30-40 dakikayı bulmasının gerekçesi nedir?  

Saldırı esnasında kapı önünde olan kolluk silah patlamadan önce saldırı bilgisine sahip olduğu halde neden müdahale etmemiştir? 

Çelik yelekli personelin partimizin bulunduğu binanın önünde vatandaş gibi katilin “dışarı çıkmasını” beklemesinin nedeni nedir? 

Çok sayıda mermi kullanan katilin silahlı eylemi etrafta duyulurken kapıda görevli kolluk güçlerinin 40-50 dakika kadar hiç müdahale etmemeleri ve parti binasına çıkmamalarının gerekçesi nedir?  

Suçun işlenmesinin önlenmesi görevini yerine getirmeyen kolluk aynı zamanda koruma görevini ve müdahale görevini de yerine getirmemiştir. Bu saldırı nedeniyle en hafif nitelendirme ile “ihmalleri” bulunan kolluk güçleri hakkında soruşturma başlatılmış ve herhangi bir cezai işlem yapılmış mıdır? 

Katil Onur Gencer’in gözaltındayken telefonunu kullanması, sosyal medya hesabına girmesi ve gözaltında olduğu saatlerde bir gönderiyi ‘beğenmesi’, bir kısım paylaşımlarını silmesine yönelik olarak görevli kolluk güçleri hakkında herhangi bir idari yaptırım uygulanmış mıdır?

Bir sosyal medya paylaşımında bile günlerce süren gözaltı uygulanırken, katilin 18 saat gibi kısa bir süre sonra adliyeye götürülüp tutuklanmasının gerekçesi nedir? 

Katilin binaya girerken elinde bulunan dolu çanta şu anda nerededir? Çanta içinde ayrıca iki adet Uzi silah olduğu ve bu silahların ortalıktan kaybolan diğer iki katile ait olduğu iddiası doğru mudur?

Olay yeri incelemedeki  aksaklıkların nedeni nedir? 

Kemalpaşa Devlet Hastanesine ve katilin geçici olarak görevlendirildiği sağlık kurumlarında inceleme ve araştırma yapmak üzere müfettiş görevlendirilmiş midir?

Bütün illerde yurt dışı ve Suriye görevlendirmeleri bakanlığınıza bağlı olan 112 Acil Çağrı Merkezi tarafından mı yapılmaktadır? 

İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Tuncay Volkan Bayat’ın saldırıdan sonra acil de çalışan tüm personeli toplayarak toplantı yaptığı ve bu toplantıda hiçbir personelin saldırı ve saldırgan konusunda kesinlikle konuşmaması gerektiği yönünde uyarıda bulunduğu iddiaları doğru mudur?

İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Tuncay Volkan Bayat ile saldırgan Onur Gencer arasında kişisel bir ilişki olup olmadığı araştırılmış mıdır?

Saldırgan Katilin Balçova Termal Otel de Tuncay Volkan Bayat ile kaç kez görüştüğü araştırılmış mıdır? 

İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü aynı zamanda Balçova Termal Otel’in Yönetim Kurulu Üyesi midir? Ne zaman yönetim kuruluna atanmıştır?

İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Tuncay Volkan Bayat hangi özelliği gereğince Balçova Termal Otel Yönetim Kurulu Üyesi olmuştur?

İçişleri Bakanı olarak Türkiye tarihinde ilk defa bir siyasi partiye yapılan ve Deniz Poyraz’ın katledilmesi ile sonuçlanan bu saldırıyı kınamama nedeniniz nedir?  

Editör: Haber Merkezi