İZ GAZETE- Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) ile Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜM-RAD-DER), sağlık çalışanlarının gelirlerinin ve özlük haklarının iyileştirilmesi, sağlıkta ticarileşmeye son verilmesi, Covid-19’un illiyet bağı aranmaksızın sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılması, sağlık çalışanları için şiddetten arındırılmış, güvenli, güvenceli, insanca yaşayabildikleri, dayanışmanın esas alındığı çalışma ortamı taleplerini dile getiren HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, “Sağlık emekçilerinin Türkiye genelinde ‘Beyaz Nöbet’ eylemi başlattıklarını anımsattı.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ KRİMİNALİZE EDİLİYOR

Sağlık emekçilerinin ekonomik ve özlük haklarını içeren yasa tasarısının ocak ayında Meclis’te görüşüleceği söylenmesine karşın hâlâ görüşülmemesinin sektör çalışanlarında hayal kırıklığı ve öfkeye sebep olduğu için grevler yapmaya mecbur bırakıldığını ifade eden HDP'li Kemalbay, "Pandemide alkışlanan hekimlerin, sağlık emekçilerinin hak ararken kriminalize edilmeye çalışılması, Van’da olduğu gibi kötü muameleye uğramaları ve gözaltıları ise hukuki olmadığı gibi pandemide canlarını ortaya koyan sağlıkçılara karşı büyük bir vefasızlık örneği, utanç kaynağı olmuştur" dedi.

SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI ÇIKACAK MI?

Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP'li Kemalbay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu soruları yöneltti:

Pandemide kaç sağlık çalışanı KOVİD-19 nedeniyle yaşamını yitirmiştir? Kaçı meslek hastalığı olarak kayıtlara geçmiştir?

Savaşta dahi dokunulmazlığı olan sağlık emekçilerine yönelik artan şiddet olaylarına son vermek adına çeşitli sivil toplum örgütlerinin, birliklerin ve sendikaların talepleri ve önerilerinin dikkate alınarak acil bir çalışma yapılması, etkin ve güvenli işyerleri oluşturulmasını içerecek Sağlıkta Şiddet Yasa Taslağı hazırlanması düşünülmekte midir?

Bakanlığınızca Sağlıkta Dönüşüm Projesinin yarattığı tahribatların çözümüne dair bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılmaktaysa bunlar nelerdir?

Bakanlığınızca koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği birinci basamak sağlık hizmetleri oluşturularak aile hekimlerinin güvencesizleştirilmesine ve ifade özgürlüğünün gasp edilmesine yol açan ceza yönetmeliğinin kaldırılmasına yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır?

Sağlık emekçilerinin ek göstergelerinin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi sağlanacak mıdır?

Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılması sağlanacak mıdır?

KOVİD-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması için çalışmalarınız var mıdır?

Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması planlanmakta mıdır?

Emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin tüm sağlık emekçilerine uygulanarak; üstüne eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi sağlanacak mıdır?

Sağlık hizmetlerinden katkı katılım payı, reçete ücreti vb. adlarla alınan ücretler iptal edilecek midir?

Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilecek midir?

Demokratik hakkını kullanan Van -Hakkari TTB Başkanı’nın gözaltına alınmasına, darp edilmesine karşı bir tutum aldınız mı?

Editör: Haber Merkezi