İZ GAZETE- Türkiye'de hekimler ve tüm sağlık çalışanlarının Covid-19 pandemisi süresince  zor günler yaşadığını belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, "Hekimler ve sağlık çalışanları bir yandan performans ücretlendirmesi, emeğin ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin değersizleştirilmesi, acil servislerin yoğunluğu gibi nedenlerle fiziksel, psikolojik ve mesleki olarak en zor süreci yaşamış, sonuç olarak en fazla hastalanan ve vefat eden meslek gruplarından biri haline gelmiştir" dedi.

TTB: 18 AYDA 8 BİN HEKİM İSTİFA ETTİ

Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında sağlığın alınıp satılır bir metaya dönüştürüldüğünü,  haklarının kısıtlanması nedeniyle sağlık çalışanları tükenmişlik sendromu yaşar hale geldiğini ve hekimlerin istifa etmeye başladıklarını kaydeden HDP'li Kemalbay, "Hekimler “Mesleğimizi yapamıyoruz”, “Nefes alamıyor, geçinemiyoruz” diyerek ülkenin her bir tarafından seslerini duyurmaya çalışmaktadırlar. Bakan Koca'nın 2020 yılının ilk 6 aylık süresi zarfında 2 bin 412 doktorun istifa ettiği, 522 doktorun özel hastanelere geçiş yaptığı açıklaması üzerine Türk Tabipleri Birliği açıklamasında resmi olmayan bilgilere göre 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifasının olduğu ve yurt dışında çalışmak için birliklerinden talep edilen iyi hal belgesinin yılda 900-1000’lere ulaştığının birliklerine iletildiği bildirilmiştir" ifadelerini kullandı.

HEKİMLERİN YÜZDE 35'İ COVİD-19'A YAKALANDI

İzmir Tabip Odası'nın, acil servislerin ülke sağlık hizmetlerinde ikinci bir sağlık hizmeti sunan bir yer olması, acil servislerde iş yükünün çok fazla artması, ciddi güvenlik sorunlarının yaşanması üzerine, sorunları tespit edebilmek adına yüzde 52'sinin İzmir'de, yüzde 48'inin diğer illerden olmak üzere acil tıp uzmanı, asistan, pratisyen hekimler ve acil tıp dışı uzmanlık alanlarından 300 hekimin katıldığı anketi anımsatan Kemalbay, "Acil Servis Hekimleri Özlük Hakları Anketi sonuçları, 5 Ekim 2021 tarihinde sonuçların kaygı verici olduğu ifade edilen basın açıklaması ile kamuoyu ile paylaşılmıştır. Covid-19 salgını sürecinde sorunları daha da ağırlaşan acil servis hekimlerinin anket sonuçlarına göre; yönetilemeyen salgın sürecinde hekimlerin yüzde 35'i Covid 19 hastalığı geçirdiğini, yüzde 80’inin salgın sürecinde acil servis çalışanlarına yeterli korunma sağlanmadığı, yüzde 86'sının ise salgın ile ilgili acil serviste yeterli düzenleme yapılmadığını ifade ettiklerini söyledi. Kemalbay, "Acil serviste çalışan hekimlerin yüzde 65’inin 24 saatlik nöbetler halinde; yüzde 95'inin haftalık 40 saatten daha fazla çalıştıkları, hekimlerin yarıya yakınının öğlen veya akşam yemeği için nadiren ara verebildikleri, bu yoğun çalışma koşullarında durmadan çalışmaları istenen hekimlerin yüzde 79'una acil olmayan hastalara hizmet vermeleri ya da acil olmayan müdahaleleri yapmaları yönünde hastane idaresi tarafından baskı uygulandığını, nüfusa göre oranlandığında dünyada en fazla acil servis başvurusu yapılan ülkelerden biri olan ülkemizde hekimlerin yarısından fazlasının bir nöbette 100'den fazla, yüzde 30'u 200'den fazla hasta baktığı, yüzde 99'unun çalışma ortamında güvenlik kaygısı yaşarken yüzde 39'unun çalıştıkları acil serviste her ay 20'den fazla şiddet olayı yaşandığını, yüzde 92'sinin ise kendisinin şiddete maruz kaldığı belirtilmiştir" diye konuştu.

HEKİMLER EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR

Öte yandan, hekimlerin yüzde 80’inin emeklerinin karşılığını alamadıklarını, yüzde 49’unun mesai ücretlerini, yüzde 75’ini ise Covid-19 nedeni ile ek ödemelerini alamamış olduklarını dile getirdiklerini kaydeden Kemalbay,

"Sağlık emekçilerini sağlık sektöründeki piyasacı politikaların yarattığı ağır tablonun günah keçisi ilan eden hükümet, sosyal devlet anlayışına göre kamucu bir sağlık politikası izlemek yerine, popülist politikalarını “acil” çıkışlar arayarak sağlık emekçilerinin sırtına yüklemektedir. Pandemiyle sağlık emekçilerinin, hekimlerin büyük bir çoğunluğunun kısa ya da uzun süreli tükenmişlik duygusu yaşamaları, emeklilik, istifa, göç, hastalık, intihar ile sonuçlanan durumlarla karşılaşılmasına neden olmuştur" değerlendirmesinde bulundu. 

İSTİFA EDEN HEKİM SAYISI KAÇ?

Konuyu meclis gündemine taşıyan HDP'li Kemalbay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, "2020-2021 yılları arasında istifa eden hekim sayısı kaçtır?" sorusunu yöneltti.

Kemalbay şu sorularına da yanıt istedi:

Bakanlığınız aracılığı ile istifa dilekçelerini veren hekimlerin arandığı ve istifa etmelerindeki nedenin sorulduğu bilinmektedir. Buna göre istifa etme talebinde bulunan hekimlerin bildirdikleri gerekçelerde genel olarak istifa etmelerinin nedeni ne olarak belirtilmektedir?

Bakanlığınızca acil servislerde çalışan hekimlerin çalışma koşullarına uygun şekilde yıpranma hakkı kazanmalarının sağlanmasına, çalışma saatleri ve koşulları için standartlar belirlenmesine yönelik yeni düzenlemeler yapılması düşünülmekte midir?  

Bakanlığınızın acil servislerde çalışma standartların düzeltilmesi, sağlıkta dönüşüm programı ile artan şiddet eylemlerinin önlenmesi için ‘sağlıkta şiddeti” durdurmaya yönelik bir çalışması olacak mıdır? 

Bakanlığınızın acil servislerde görev yapan hekimlerin haftalık çalışma sürelerinin yeniden düzenlenmesi ve emekliliğe yansıyacak yaşanabilir temel ödeme sağlanmasına yönelik bir çalışması bulunmakta mıdır?  

Hastane idaresince acil olmayan hastalara, acil olmayan müdahaleleri yapmaları yönünde baskı uygulandığı bilginiz dahilinde midir? 

Adaletsiz performans sisteminden vazgeçilerek hekimlerin emeklerinin karşılıklarını alabilecekleri,  insanca yaşamaya uygun bir ücret ödenmesine yönelik Bakanlığınızca bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?

Çoğu hastanelerde birinci basamak sağlık hizmeti veren hekimlere Covid hastalarına da hizmet vermiş olmalarına rağmen Covid-19 ek ödemesinin verilmemesinin nedeni nedir? 

2020-2021 tarihleri arasında yurt dışında çalışmak amacıyla istifa eden hekim sayısı kaçtır? 

EYT’liler emekli olmak için gereken prim sayısını doldurmalarına rağmen emekli edilmeyerek kanun, anayasaya aykırı bir şekilde geriye doğru yürütülerek hukuki öngörülebilirlik ilkesi, eşitlik ilkesi ihlal edilmiştir. Bakanlığınız prim gün sayılarını doldurdukları halde EYT’lilere sağlık hizmeti için GSS primi ödeme şartı koşması hangi yasaya göre yapılmaktadır? Bu uygulamanın anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırılığı Bakanlığınızca incelenmiş midir? 

Editör: Haber Merkezi