Mardin'in Nusaybin'de 2016 yılında gözaltına alınarak tutuklanan Garibe Gezer'in Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi'nde ve daha sonra sevk edildiği Kandıra 1 No' lu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda yaşadığı darp, tecavüz ve işkenceleri dile getiren HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, tutuklu Garibe Gezer'in cezaevinde yaşadıklarını avukatı ve ailesine aktardığını belirtti.

Konuyu meclis gündemine taşıyan Kemalbay, Gezer'in cezaevinde yaşadığı insanlık dışı işkenceleri şöyle dile getirdi:

HÜCRE CEZASI

"Kandıra 1 No' lu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda 22 günlük hücre cezasının ardından üç kişilik koğuşlara geçmeyi talep eden Gezer, cezaevi yönetimine dilekçe vermiş fakat dilekçesi işleme alınmamış, tek kişilik hücrede tutulmaya devam edilmiştir. 

SÜNGERLİ ODADA ŞİDDET

Gezer, bu durum karşısında zorla tek kişilik hücreye gönderilmek istenmesini protesto etmiş, "eylem yaptığı” gerekçesi ile "süngerli oda” olarak tabir edilen hücreye götürülmek istenmiştir. Gezer'in avukatlarına ve ailesine aktardığına göre 24 Mayıs 2021 günü erkek ve kadın gardiyanlardan oluşan sekiz kişilik bir ekip Gezer'in hücresine girerek Gezer'i darp etmiş, kadın gardiyanlar ellerini tutarken erkek gardiyanlar postalları ile boynuna basmış, dakikalarca şiddet uygulamışlardır. 

CİNSEL SALDIRI

Mahpus Gezer, kadın gardiyanlar tarafından elleri ve kolları tutulmuş bir halde saçlarından sürüklenerek zorla götürülmeye çalışılmıştır. Altına giydiği şalvarı çıkarılmış, erkeklerin bulunduğu bölümlerden yarı çıplak bir şekilde sürüklenerek geçirilmiştir. Daha sonra tamamen izole bir alan olan, 24 saat kameralarla izlenen "süngerli odaya atılmış, bu odada kendisine kadın gardiyanlar tarafından cinsel saldırıda bulunulmuştur. 

DARP EDİLMİŞ

"Süngerli oda”nın süngerlerini sökmek isteyen Gezer'i gören gardiyanlar, hücrenin içerisine girmiş ve mahpusu darp etmişlerdir.

REVİRDE KÖTÜ MUAMELE

Burada baygınlık geçiren Gezer'in elleri arkadan kelepçelenmiş ve yaklaşık dört saat hücrede baygın bir şekilde tutulmuştur. Maruz kaldığı cinsel saldırı ve şiddet yüzünden Gezer, aynı gece kendi çarşafı ile intihar etmek istemiş, çarşafın kopması sonucu yere düşmüş ve kafasını ağır bir şekilde yere çarpmıştır. Kafasında kanama olmasına rağmen müdahale edilmemiş, iki saate yakın bu şekilde bekletilmiştir. Revire götürülen Gezer'e kötü davranılmış, tedavisi yapılmamıştır. 

TEK KİŞİLİK HÜCRE

Bu travmatik olayların ardından Gezer yeniden tek kişilik hücreye koyulmuş, 7 Haziran günü hücresini yakmak istemiş, bunun üzerine yeniden "süngerli oda”ya atılarak 24 saat burada tutulmuştur. Ailesi ile yaptığı görüşmede kendisine uygulananları aktardığı için beş gün hücre cezasına çarptırılmış ve hakkında disiplin soruşturması başlatılmıştır.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATMAMIŞ

Gezer'in kimi mektupları sansürlenmiş, kimi mektupları ise gönderilmemiştir. Bu şikâyet ve iddialar bir süredir bilinmesine rağmen savcılık tarafından bir soruşturma ve sorumlular hakkında herhangi bir işlem başlatılmamıştır." 

GEZER'E YAPILANLAR BİLGİNİZ DAHİLİNDE Mİ?

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e, "Cinsel saldırı da dahil olmak üzere Garibe Gezer'e uygulanan şiddet Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?" sorusunu yöneltti.

Kemalbay şu sorularına da yanıt istedi:

Garibe Gezer'in üç kişilik hücreye geçme talebinin ret gerekçesi nedir?

Garibe Gezer'e şiddet uygulayan cezaevi personelleri hakkında başlatılmış bir soruşturma mevcut mudur? Mevcut ise bu soruşturmalar kaç kişi hakkında hangi suçlamalar ile açılmıştır? Değil ise neden hala açılmış bir soruşturma bulunmamaktadır?

Savcılık, Ceza İnfaz Kurumu'nda yaşanan şiddet beyanlarına dair neden harekete geçmemektedir?

Ceza İnfaz Kurumu'nda görevli olan sağlık çalışanlarının Gezer'e revir sırasında kötü davrandığı ve tedavi uygulanmadığı iddiaları doğru mudur? Görevli çalışanlar hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Garibe Gezer'in mektuplarının kimilerinin gönderilmediği, kimilerinin sansürlendiği doğru mudur?

Garibe Gezer'in yaşadıklarını ailesine anlatması sonucu hücre cezası almasının ve hakkında disiplin soruşturması başlatılmasının hukuki dayanağı nedir?

Garibe Gezer'in gördüğü ağır şiddet ve yaşadığı travmatik süreç göz önüne alınarak üç kişilik odalara geçişinin sağlanması için adım atılacak mıdır?

"Süngerli oda” olarak tabir edilen odalar hangi hukuki dayanak ile ceza yöntemi olarak kullanılmaktadır? Türkiye'de hangi cezaevinde ve toplamda kaç tane bu "süngerli oda”lardan vardır?

Çıplak arama ve bunun sonucu olarak cinsel saldırı cezaevlerinde uygulanmaya devam etmekte midir? Bu uygulamanın sonlandırılması için adım atılacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi