Cengiz Aldemir/ANKARA - HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, meclis de yaptığı basın toplantısında Bütçe, pandemi, işçiler ve sağlık emekçilerin yaşadığı sorunları dile getirdi.

Kadını muhatap almayan, ekonomik krize, yoksulluğa, işsizliğe dair hiçbir çözüm önerisi içermeyen, fakirden alınıp zenginlere kaynak aktarma bütçesi eleştirisinde bulunan Kemalbay, milyonlarca insanın işsiz olduğunu ve işsizliğin kapitalizm den kaynaklı bir sorun olduğunun altını çizdi.

SARAYIN SOYGUN BÜTÇESİ

İstihdam yaratmak, işsizliği önlemek adı altında 134 milyar lira paranın hiçbir şekilde istihdam yaratmadığını, sermayeye katkı olarak verildiğini söyleyen Kemalbay, saray da hazırlanan bütçenin bir soygun bütçesi olduğunu vurguladı. Meclise sunulan bütçe teklifinin milyonlarca işsize bir çözüm getirmeyeceğini kaydeden Kemalbay, işsizlik sorunu ile ilgili çözüm yollarını sıralayarak, “ Bütçeden emek gücünün yeniden üretimi için gerekli olan hizmetler, mallar sınırlı sayıda her yurttaşa hak olarak verilmelidir. Yoksullara güvence sağlanmalıdır. Bunun için elektrik, su, doğalgaz, internet ve konut bir hak olarak asgari seviyede halkımıza sağlanmalıdır” dedi.

HİSARCIKLIOĞLU İTİRAF ETTİ

Pandemi ile mücadelenin maliyetinin karşılanmak istenmediğini belirten Kemalbay, iş adamlarının çıkarı için milyonlarca insanın sağlığı ile oynandığını, salgın sürecinin halkı ve sağlık emekçilerini tükettiğinin altını çizen Kemalbay, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun açıklamalarına dikkat çekerek, “Çarklar dönsün diye bu süreçte pandemiyle mücadele edilmiyor. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu bu dediğimizi adeta doğrularcasına itiraf etmiştir. Sağlık bakanlığı patronlar istediği için 14 gün olması gereken karantina süreci patronların isteği sonucunda 10 güne indirilmiştir. Asgari ücret mantığı ile Sağlık Bakanlığı’nın covid-19 mücadele mantığı aynı işlemektedir” eleştirisinde bulundu.

BAKANLIKLARI GÖREVE DAVET EDİYORUZ

Pandemi sürecinde en fazla can kaybı veren kesimlerden birisinin sağlık emekçileri olduğunu, Covid-19’un bir meslek hastalığı olduğunu ve yasa teklifi verdiklerini hatırlatan Kemalbay, yasanın buna izin vermesine rağmen siyasi iktidarın bunu engellediğini söyledi. Sağlık emekçilerine ek ödeme sözü verilmesine rağmen ödenmeyişinin nedenlerini sorgulayan Kemalbay, “ Bu ek ücretler aile hekimliği de dahil olmak üzere bütün hekimleri kapsayacak şekilde ödenmelidir. Bu konuda Sağlık ve Maliye bakanlıklarını göreve davet ediyoruz. Ayrıca aşı sürecinin de sağlıklı yürütülmesi gerekiyor. Halkımızın aşılanması ücretsiz bir şekilde bütçeden karşılanmalıdır ve herkesin aşıya ulaşması sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

COVİD-19 MESLEK HASTALIĞI VE İŞ KAZASI

Hükümetin izlediği sürü bağışıklık politikaları nedeniyle işyerlerinde yaygın bir salgın yaşandığını, salgının sorumlusunun işçiler olmadığını, virüse teslim edildiğinin altını çizen Kemalbay, “Sağlık emekçilerinde olduğu gibi diğer iş yerlerinde de covid-19 meslek hastalığı sayılmalıdır. İşyerlerinde yaşanan covid-19 hastalıkları ve ölümler meslek hastalığı iş kazası olarak değerlendirilmelidir. Hükümet bunu küflet olarak görüyor, maliyetine katlanmak istemediği için halktan bunu kaçırmaktadır. Bu anlayıştan vazgeçilmesi gerekmektedir. Bütçede bu kaynakların olduğunu da buradan hatırlatmak istiyorum.”

Editör: Haber Merkezi