CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Korana virüs salgını gündemiyle muhalefetin talebi üzerine toplandı.Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, komisyonu toplantısında yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüs salgını ile ilgili olarak, "Bu salgının şu anda Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek ve şu an sadece şunu söyleyebiliriz; bu virüs tespit edilebilmiş değil." ifadelerini kullandı.Bakan Koca, tıbbi maske ihracatına ilişkin, "Vatandaşımızın ihtiyacı her şeyden daha önemli. Piyasa doymadan bu ihracatın önü açılmayacak" dedi.
 

HABERLEŞTİRMEK SORUN

Toplantıda hükümetin halk sağlığından daha çok, ekonomik ve iç güvenlik kaygılarının önde geldiğini ileri süren HDP İzmir Milletvekili Serpil KemalbayBakan Koca’ya, “Çünkü burada bir milletvekilinin dahi verdiği bir örneği halkı panikletme meselesi olarak ele alıyorsunuz. Bir sorunun sosyal medyada paylaşılması ya da basında bunun haberleştirilmesinde dahi sorun gören bir yaklaşıma da bazen tanıklık edebiliyoruz. O açıdan bu ne bir ekonomik kaygıya dönüşmeli ne de bir iç güvenlik kaygısına dönüşmeli, bu, halkın sağlığı, halk sağlığı sorunu olarak ele alınmalı. Bizim talebimiz bu yöndedir ve bunun için vurgu yapmak istedik” eleştirisinde bulundu.
 

ÖNEMLİ İDDİALAR

Türkiye’deki sağlık hizmetleri kuruluşlarının corona virüsüyle mücadelede yeterli donanımın olup olmadığını ve bu konuda artı bir bütçe ayrılıp ayrılmadığı sorularını Bakan Koca’ya yönelten Kemalbay, “ Örneğin hastanelerde enfeksiyon hastalıkları uzmanı olmayan hastaneler olduğuna yönelik bilgiler var. Göğüs hastalıkları uzmanı olmayan bazı hastaneler olduğuna dair bilgiler var. Yine yeterli kit sayısı olmadığına ve teşhis koymanın pahalı, maliyetli bir şey olduğuna dair bilgiler var” şeklindeki iddiaları dile getirdi. Kemalbay bunların açığa çıkarılmasını istedi.

HALK SAĞLIĞI SORUNU

Corona virüsü ile ilgili on dört gün kuralının kişilere bırakılmasıyla ilgili kaygısını dile getiren HDP’liKemalbay, 275 bin tutuklunun yaşadığı cezaevlerinde salgın için önlem alınıp alınmadığını sordu. Sorunlara bütünsel yaklaşılması gerektiğinin altını çizen Kemalbay Bakan Koca’ya, “Bir taraftan insan hakları değerlerinin bu süreçte çok fazla tahrip olmaması da gerekiyor. Bir taraftan insan haklarıihlallerinin önüne de geçmemiz gerekiyor.Dünyada şöyle örnekler de var: Irkçılık, saldırganlık, ayrımcılık, ötekileştirme yönünde belli toplumsal kesimlere, özellikle Çinli yurttaşlara, böyle bir saldırı da olabiliyor. O nedenle, daha bütünsel yaklaşıp bir halk sağlığı sorunu olarak çözüm aramak gerekiyor ama öte taraftan da kişilere de bırakılamayacağı için bunların denetimlerinin sürekliliğinin sağlanması ve gözetim görevinin de yapılması gerekir diye düşünüyoruz. Bu konuda bir çalışmanız, organizasyonunuz, bir planınız var mı? Cezaevleri şu anda çok dolu, cezaevlerinde 275 binin üzerinde insan var ve cezaevlerinde bu salgının gerçekleşmesini önlemek üzere ve tespit, tanı konmak üzere herhangi bir hazırlık var mı? Bu konuda bir bilgi var mı bize verebileceğiniz? Bunu sormak isterim. Yine, Van’da askerî hastane ve araştırma hastanesi; orada karantinada kimse var mı? Yani hasta var mı ya da şüpheli vaka var mı? Onu da sormak isterim. Bir de, son olarak, kanser hastaları ve diğer yani ağır hastalar, çeşitli hastalıkları olan kişiler ve 70 yaşın üzerindeki hastalar için herhangi bir önleyici bir planlama var mı? çünkü ölümlerin en çok orada olduğunu görüyoruz. “Coronavirüs nedeniyle tüm kongreler iptal.” diye bir haber var şu anda bu doğru mudur?” diye sordu.

Editör: Haber Merkezi