Cengiz Aldemir/ANKARA- Çocukluk dönemi aşılarının birey ve toplum sağlığı açısından önemine değinen HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, aşıların bulaşıcı hastalık salgınlarının, sakatlıkların, hastane yatışlarının ve çocuk ölümlerinin önüne geçilmesi açısından vazgeçilmez olduğunu söyledi.

AŞI İLE ÖNLENEBİLİR HASTALIKLARDAN HER YIL 3 MİLYON ÇOCUK ÖLÜYOR

Dünyada aşı ile önlenebilecek hastalıklardan yaklaşık her yıl 3 milyona yakın çocuğun yaşamını yitirdiği bilgisinin yer aldığını belirten HDP'li Kemalbay, 

Türkiye’de 2020 Ocak ayı itibariyle, Sağlık Bakanlığı’nın çocukluk dönemi aşı takviminde difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, H. influenzae tip b, tüberküloz, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği ve pnömokoktur(zatürre) olmak üzere 13 hastalığa karşı rutin aşı uygulaması yapıldığını anımsattı.

MENİNGOKOK VE ROTA VİRÜSÜ AŞILARI ÜCRETLİ

Bebek ve çocuk ölümlerine neden olan hastalıkları  başlamadan önleyen koruyucu birtakım aşılar mevcutken bu aşıların özel aşılar arasında yer aldığını, dünyada rutin ve ücretsiz yapılırken Türkiye'de ücret karşılığında yapıldığını vurgulayan HDP'li Kemalbay, ulusal aşı takviminde olmayan ve SGK'nın geri ödeme kapsamına almadığı Meningokok hastalığının aşısını örnek gösterdi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre de Türkiye'nin Meningokok hastalığı konusunda orta riskli grupta yer aldığını ve menenjit aşısı olarak önerildiğini anımsatan Kemalbay, yine 100'den fazla ülkede ruhsatlandırılmış ve 80'den fazla ülkede rutin olan Rota Virüsü'nü örneğini de paylaştı. Kemalbay, 2 yaş altındaki çocuklarda görülen oldukça bulaşıcı ve bebek ölümlerinin yüzde 85’inden sorumlu rota virüs aşısının da SGK'nın geri ödeme kapsamında olmadığını söyledi.

GRİP AŞISI GERİ ÖDEME KAPSAMINA ALINSIN

Normal grip olarak bilinen influenzanın, her yıl doğrudan veya dolaylı olarak yarım milyondan fazla kişinin gribe yakalanarak yaşamını yitirmesinden sorumlu olduğunu anımsatan Kemalbay, gribe karşı geliştirilen grip aşılarının da özel aşılar arasında yer aldığını ve geri ödeme kapsamına alınmadığını vurguladı.

ÖZEL AŞILAR ULUSAL AŞI TAKVİMİNE ALINSIN

Bağışıklama hizmetlerinde temel amacın toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile korunabilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek olduğunu kaydeden Kemalbay, "Bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmek için sağlık hakkına eşit ulaşımı sağlayabilmek, ulusal aşı takvimine bu aşıların alınması ve bu aşıların devlet eliyle herkesin ulaşabileceği bir şekilde ve ücretsiz uygulanması gerektiği ortadadır" değerlendirmesinde bulundu.

DEVLET YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Kemalbay, Türkiye'nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin birçok maddesinin çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini desteklediğini ve 6. Maddesinde "her çocuk esas olarak yaşama hakkına sahiptir'' denildiğini ve devletlerin pozitif yükümlülüğünü hatırlattı.

ÖZEL AŞILAR ÜCRETSİZ OLMALI

Çocukların yaşam hakları ve sağlıklarının korunmasını meclis gündemine taşıyan HDP'li Kemalbay, özel aşılar arasında yer alan ve Sosyal Güvenlik kapsamında hak sahibi olunsa dahi geri ödeme kapsamında yer almayan aşıların devlet eliyle herkesin ulaşabileceği şekilde, ücretsiz uygulanmasını ve yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için kanun teklifi verdi.

Editör: Haber Merkezi