Cengiz ALDEMİR/İZ GAZETE- Türkiye'de Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün 31 Mart 2022 tarihli verilerine göre cezaevlerinde 314 bin 502 tutuklu ve hükümlünün bulunduğu bilgisini paylaşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, özellikle yaşlı ve hasta mahpusların durumlarının kritik bir aşamada olduğunun raporlara yansıdığını söyledi.

46 MAHPUS YAŞAMINI YİTİRDİ

İnsan Hakları Derneği (İHD) nin Nisan 2022’de yaptığı açıklamasında, 651’i ağır olmak üzere bin 517 hasta mahpusun bulunduğunu ve 2021 yılı içinde sadece 46 mahpusun yaşamını yitirdiği bilgisine dikkat çeken HDP'li Kemalbay,

"Domuz bağı ile işkence ederek insanları öldüren ve hücre evlerinin zeminine gömen, Mardin, Batman, Şırnak gibi illerde düzenlenen silahlı, satırlı ve bombalı saldırılarda 100’ü aşkın kişinin ölümünden sorumlu tutularak 2007’de haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen ve cezaları Yargıtay tarafından 2010’da onanarak hükümleri kesinleşmiş katliamların sorumluları Hizbullahçılar, infaz paketi ile kadın ve Madımak katilleri serbest bırakılmışlardır" sözleriyle tepki gösterdi.

YAŞLI VE BİR ÇOK SAĞLIK SORUNLARI VAR

İnfaz yasasının “Hapis Cezasının İnfazı ve Hastalık Nedeni ile Ertelenmesi” başlığını taşıyan yasa değişikliğini anımsatan HDP'li Kemalbay, “Maruz kaldığı ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı bilinen mahkûm cezasının infazının üçüncü fıkrada belirlenen usule göre iyileşinceye kadar geri bırakılabilir” hükmü ortadayken, Van'ın Edremit ilçesinde %33 oranında engeli olan 79 yaşındaki Hadi Özer ve %52 engeli olan ve yıllardır şifacılık yaptığı belirtilen 80 yaşındaki eşi Makbule Özer haklarında daha önce verilen "örgüte yardım ettikleri’ iddiası nedeniyle tutuklanmışlardır. 80 yaşındaki Makbule Özer’in sağlık raporunda, yaşadığı bir çok sorun tespit edilmiştir. Kulağında yüzde 56, sol kulağında ise yüzde 34 duyma bozukluğu olduğu, kontrol dengesini sağlamada yüzde 15 sıkıntı yaşadığı, sol omzunda kırık, omuz eklemlerinde kısıtlılık, sol omuz ve sol el bileğinde kırıklar, el bileği hareketlerinde kısıtlılık, kalça kemiğinde yaşanan rahatsızlığından dolayı ise ev içinde koltuk altı değnekle yürüyebildiği, iki günde bir hastaneye gitmek zorunda olduğu ve kişisel ihtiyaçlarını dahi tek başına karşılayamayıp  çocukları tarafından günlük ihtiyaçlarının karşılandığı bilgileri yer almaktadır" bilgisini paylaştı. 

"BURADA HER AN ÖLEBİLİRİM"

Mahpus Makbule Özer'in hapishaneye gönderdiği mesajda, bir an önce ev hapsi talebinin yerine getirilmesini isteyerek, “Burada her an ölebilirim” şeklindeki beyanını paylaşan Kemalbay, daha önce iki kez yapılan “konutta infaz” talebinin Van İnfaz Hakimliği’nce “yasal şartların oluşmadığı” gerekçesiyle reddedilmiştir. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre tutuklama konusu olan suç delili sabit olmamakla birlikte engelli raporları bulunan çift hakkında ağır tedbir uygulanması kamuoyu vicdanını derinden yaralamıştır. Somut bir vakada tutuklama nedenleri olsa bile, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı vermek yerine adli kontrol kararı alarak yargılamayı sağlıklı yürütmek mümkünken tutuklama tedbirine başvurulması tutuklamanın amacına hizmet etmemektedir" eleştirisinde bulundu. 

HASTA MAHPUSLARIN TABUTLARI ÇIKIYOR

Türkiye cezaevlerinde belli suç isnatlarına dönük katı uygulamalara dikkat çeken HDP'li Kemalbay, "Yaşananlar başta ayrımcılık yasağının ihlali iken, yaşam hakkı olmak üzere kişi hak ve özgürlüklerinin de ihlal edildiğini göstermekte, telafisi olmayan hukuksuzluğun sebep olduğu cinayetlere neden olmaktadır. Hasta mahpusların cezaevinden tabutu çıkmaktadır. Ağır hasta tutuklu ve hükümlülerin cezaevinden tabutlarının çıkması Bakanlığınızın uygulamaları sonucu yaşam hakkının ihlal edildiğinin açık göstergesi olmaktadır" dedi.

80 YAŞINDA TUTUKLANAN ÖZER ÇİFTİNDEN HABERİNİZ VAR MI?

Konuyu meclis gündemine taşıyan HDP'li Kemalbay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a, şu soruları yöneltti: 

"Van'ın Edremit ilçesinde %33 oranında engeli olan 79 yaşındaki Hadi Özer ile %52 engelli 80 yaşındaki eşi Makbule Özer’in tutuklanarak cezaevine konuldukları bilginiz dahilinde midir?

Tutuklama konusu olan suç delili sabit olmayan ve engelli raporları bulunan 80 yaşındaki Makbule Özer ile 79 yaşındaki eşi Hadi Özer’in tutuklanmalarının ağır bir tedbir olduğu ortada iken Bakanlığınızın söz konusu duruma ilişkin herhangi bir girişimi olacak mıdır?

Makbule Özer ve Hadi Özer’in oldukça yaşlı olmaları ve sağlık durumları dikkate alındığında cezanın konutta infaz talebinin iki defa reddedilmesinin yasal gerekçesi nedir?

Yaşı, sağlık sorunları ve %52 engelli raporu dikkate alındığında Makbule Özer’in cezaevinde bulunmasının hayati risk taşıyacağı öngörülebilir bir durum olmaktadır. Bu duruma ilişkin olarak ne tür bir önlem alınması düşünülmektedir?

Yaşı ilerlemiş olan ve sağlık sorunları ve engelli raporları bulunan yurttaşların ev hapsi yerine cezalarının infazının cezaevlerinde gerçekleştirmesinin gerekçeleri nelerdir? Bu durum nasıl bir kamusal fayda sağlamaktadır? 

Türkiye cezaevlerinde kendi kendine bakamayan, hasta ve engelli tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır? Hasta ve engelli olup kendi kendine bakamayan mahpuslara ilişkin alınan tedbirler nelerdir?

Türkiye cezaevlerinde 70 yaşın üzerinde ve 18 yaşın altında olan tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır? 

Türkiye cezaevlerinde son bir yılda kaç tutuklu ve  hükümlü yaşamını yitirmiştir? 

Haklarında ceza verilen engelli, yaşlı ve ağır hasta olup kendi kendilerine bakacak durumda olamayan mahpusların yaşam haklarının ihlal edilmesine yönelik olarak Bakanlığınızca yapılması düşünülen herhangi bir düzenleme bulunmakta mıdır? "

Editör: Haber Merkezi