Dağlık Karabağ’da Ermenistan ve Azerbaycan arasında devam eden şiddetli çatışmaları meclis gündemine taşıyan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Güney Kafkasya halklarından bir grup genç, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmaları durdurmak amacıyla, "Bu savaşın kazananı yok. Bütün Kafkasya'ya sefalet, ölüm, fakirlik ve bölgenin bağımsızlığının kaybını getiriyor. Dış güçleri daha fazla çatışmayı kışkırtmamaya ve savaş yapma sürecinin bir parçası olmamaya çağırıyoruz” çağrısını paylaştı.

Dünya ülkelerinin tansiyonu düşürme ve tarafları diyaloğa çağırma beyanlarına karşın, Türkiye’nin Karabağ uyuşmazlığında açık bir şekilde Azerbaycan’ın yanında yer aldığını belirtti.

TÜRKİYE SİLAH VE ASKER YOLLADI İDDİALARI

Kemalbay, Deutsche Welle adlı haber sitesinde çıkan haberde, Ermenistan ve Dağlık-Karabağ'daki Ermenistan destekli özerk yönetimin, Türkiye'nin Azerbaycan'a savaş uçakları, helikopterler, insansız hava araçları, asker ve paralı askerlerle desteklediğini, Türkiye’nin, bin 800 dolar maaş verdiği 4 bin dolayında paralı askeri Afrin'den Dağlık Karabağ ve Ermenistan'a yönelik saldırılar için üç ay boyunca bulunacakları Bakü'ye sevk edildiğini iddialara dikkat çekti.

SURİYE’DEN PARALI ASKER GÖNDERİLDİ

TRT World’un, Azerbaycan'ın birkaç ay önce İHA filosuna Bayraktar TB2'leri kattığını ve bunların Dağlık Karabağ'da 27 Eylül'de başlayan çatışmalarda Ermenistan'ın karadan güdümlü füze ve tanklarını vurduğu haberini hatırlatan Kemalbay, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR)’ın 24 Eylül'de güvenilir kaynaklar Gözlemevi'ne, Türk hükümetinin, Suriye’den çektiği çoğu 'Sultan Murad' ve 'El-Emşad' fraksiyonlarından oluşan 300 dolayında paralı askeri Dağlık Karabağ'a gönderdiği iddiasını da paylaştı.

GİDEN MİLİTANLAR IŞID BAĞLANTILI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Gaziantep üzerinden Dağlık Karabağ'a Suriye'den 300 militanın gönderildiğini, bu militanların IŞİD ile bağlantıları olduğu” ifadelerine de yer veren Kemalbay, Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne, ülkesinde üretilen teknolojilerin Dağlık Karabağ’da kullanıldığı yönündeki iddialar nedeniyle Türkiye’ye ihracat izinlerini askıya aldığı açıklamasını hatırlattı.

İktidarı din, etnik kimlik farklılıklarına dayalı düşmanlaştırma politikaları ürettiğini söyleyen Kemalbay, son günlerde Ermeni yurttaşları hedef gösteren eylemlere göz yumulmasının toplumda ciddi kırılmalara ve acılara sebep olabileceğine dikkat çekti. Bunun bir sonucu olarak

Diyarbakır Milletvekilimiz Garo Paylan fikirlerini dile getirdiği için ırkçı odaklar tarafından nefret söylemleriyle hedef gösterilmiş ve düşmanlaştırılmıştır. İstanbul’da Ermeni vatandaşlarımızın mahalleleri ve ibadethanelerine yönelik taciz eylemleri düzenlenmiştir” hatırlatmasında bulundu.

NEDEN SAVAŞ ÇAĞRISI?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, “Tüm dünya çatışmanın barışçıl yollarla çözülmesi ve ateşkes imzalanması gerektiğine yönelik davetlerde bulunurken çatışmayı teşvik eden ve savaş çağrısı yapan açıklamalarınızın gerekçesi nedir?” diye soran HDP’li Kemalbay, şu sorularına da yanıt istedi:

Ermenistan-Azerbaycan arasındaki gerilimi azaltmak ve barışçıl bir çözüm yolu bulmak için kurulan AGİT Minsk grubunun bir üyesi olarak savaşı tetikleyen açıklamalar yapmakla sorumluluğunuzu ihlal etmiş olmuyor musunuz?

F16’ların Azerbaycan havaalanına konuşlandırıldığı iddiaları ile Türkiye’den kalkan F16 uçaklarının Ermenistan hedeflerini vurduğu iddiaları doğru mudur?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, “Gaziantep üzerinden Dağlık Karabağ'a Suriye'den 300 militanın gönderildiği, bu militanların IŞİD'le bağlantıları olduğu” iddiaları doğru mudur?

Kanada’dan ithal edilen havacılık ve savunma sanayii odaklı yan ürünler yerli ve milli olan “İHA” ve “SİHA”lar da kullanılmakta mıdır?

Türkiye’den kalkan F16 uçaklarının Ermenistan hedeflerini vurduğu iddiaları doğru mudur?

El Monitor Gazetesinde yer alan Suriyeliler Türkiye şirketlerinde 'güvenlik elemanı' gösterilerek Azerbaycan’a gönderiliyor şeklindeki iddiaları doğru mudur?

Suriye’li cihatçıların 1500 ile 2000 dolar arasında maaşla ve sadece petrol tesislerinde muhafız olarak çalışacağı belirtilerek Türkiye’ye getirildikleri ve daha sonra Türkiye’den hava yolu ile Azerbaycan’a petrol tesisi yerine savaş bölgesine gönderildikleri iddiaları doğru mudur?

27 Eylül tarihi itibarı ile Ermenistan-Azerbaycan arasında yaşanan çatışmada kaç kişi yaşamını yitirmiştir?

Ermenistan-Azerbaycan arasındaki savaşın tetiklenmesine yönelik açıklamalarınızın yapılmış olan silah anlaşmaları ile bağlantılı olduğuna yönelik iddialar doğru mudur?

Azerbaycan’da bulunan, Bayraktar İHA ve askeri teçhizatlar hangi tarihte hangi anlaşmalar ile gönderilmiştir? Bunların miktarı nedir?

Türkiye’nin Suriye’den Azerbaycan’a gönderilen paralı askerler ve paralı askerlere ödenen ücretler hakkındaki iddialara yönelik kamuoyuna bir açıklama yapılacak mıdır?

Dış siyasette çatışmalı ve gerilimli siyaset anlayışını değiştirmeye, içerde yurttaşlar arasında kutuplaşmayı azaltmaya yönelik herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

Editör: Haber Merkezi