İktidarın pratikleri arasında yer alan acele kamulaştırmanın özel sektör için genel uygulama haline geldiğini vurgulayan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, 2004 yılından itibaren tam 1609 “acele kamulaştırma” kararı çıkarıldığını hatırlattı.

Danıştay kararlarında belirtilen ve Türkiye’nin acele kamulaştırmayla büyük hak ihlallerine uğradığını kaydeden Kemalbay, “İktidarın bürokratik yapılarının devletin baskı aygıtı olarak işlemekten öte bir rol üstlenmeyişi, bir kamusallık zemini yaratmak yerine sermaye birikimi için tahakküm ve rant kaygısıyla hareket ettiğini göstermektedir. Bu aynı zamanda idarenin kamu hizmetlerini sağlayan kurum olmak yerine kolluk şiddeti ile büyük hak ihlalleri ve adaletsizlikler yaratan bir mekanizma olmasına neden olmuştur” dedi.

OLDU BİTTİYE GETİRİLİYOR

Acele kamulaştırmaların, toplumsal direnişle karşılaşılacak alanlarda uygulandığını ve oldu bittiyle bitirilmek istendiğini dikkat çeken Kemalbay, Başta İstanbul olmak üzere pek çok kentte yapılan kentsel dönüşüm uygulamalarını hatırlattı. En son örneğin Manisa Salihli Çapaklı köylülerinin arazilerinin  temiz enerji gerekçesiyle "Ege Biyogaz Enerji Santrali’nin” yapımı amacıyla  acele kamulaştırılmasını karar verilmesine tepki gösteren Kemalbay, konuyu meclis gündemine taşıdı.

KÖYLÜLERİN YAŞAM ALANI

Çapaklı Köylülerinin şirkete verilen izinlerin iptali için dava açtıklarını, geceli gündüzlü yaşam nöbeti tutan köylülere müdahale eden jandarmanın zor kullanması sonucu çoğu kadın birçok köylü darp edilerek, yaralandığı ve gözaltına alındığını söyleyen Kemalbay, köylülerin yaşam alanları ve geçim kaynakları olan zeytinlik ve meyve bahçelerinin şirketin ve devlet kurumlarının yasal süreci beklemeden oldu bitti ile toprağının gasp edildiğini geçimlik arazilerine el konduğuna dikkat çekti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’a, “Yasaya göre savaş, afet, salgın hastalık gibi olağanüstü durumlarda ve yol, hastane, okul yapımında devlet yatırımlarının hızla tamamlanması için Acele Kamulaştırma yöntemine başvurulabilecekken, Bakanlığınızca Çapaklı Köyü’nde olduğu gibi özel sektörün yatırımı için her fırsatta acele kamulaştırma yapılmasının, yerelde yaşayan halkın arazilerine, geçim kaynaklarına el konulmasının gerekçesi nedir?” diye soran Kemalbay şu sorularının da yanıtlanmasını istedi:

İdarenin amaçladığı faaliyeti gerçekleştirmek için hem kamulaştırmadan başka bir yolla bu ihtiyacı karşılayamayacak olması hem de acele kamulaştırma bakımından işin aceleliğini gerekçeli bir biçimde ortaya koyması gerektiği göz önüne alındığında, sebep unsuru ile yakından ilişkili olması ve hukuk ile aykırılık teşkil etmeyeceği gerekçede yer almakta mıdır?

Acele Kamulaştırma Kararı ile hazine adına tescil edilecek bölge için Bakanlık ile şirket arasındaki sözleşmenin içeriği nedir?

Şirketin projeyi büyütüp büyütmeyeceği bilinmeden kamulaştırılan tarlaların 3.23 kat arttırılmasının nedeni nedir?

Ege Biyogaz Şirketine bu topraklar tahsis edilirken alınacak bedel ne kadardır?

Hedeflenen ‘kamu hizmeti’ hangi kamu yararına ve acil kamu ihtiyacına cevap vermektedir? Bu konuda çevre platformları, ekoloji örgütleri, oda ve STK’ların görüşüne başvurmama sebebiniz nedir?

Söz konusu ‘kamulaştırma ihtiyacı’ için acele kamulaştırma yerine olağan kamulaştırma yoluna gidilmemesinin nedeni nedir?

Manisa Salihli’ye bağlı Çapaklı Mahallesi’ndeki acele kamulaştırılma kararına karşı arazi sahiplerinin, köylülerin, birçok çevre örgütünün STK’ların “Halk için kamulaştırma, sermaye için değil”, “Çapaklı’da BES’e izin vermeyeceğiz” “Gazcı şirket köyümüzü terk et”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” talepleri dikkate alınacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi