CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Çevre Ajansının kurulmasının nedeninin sorgulayarak, “ Aslında bakarsak doğayı, ekolojiyi, ekosistemi korumak için elimizde bulunan yasalarda da delikler açmak, o yasaları da baypas edebilmek için yeni bir mekanizma kuruluyor” dedi.

SERMAYENİN HİZMETKARI AKP

Çevreyle ilgili şirketlerin elini kolaylaştırmak için yasa teklifi getiren AKP'nin, sermayenin hizmetkarı olduğunu vurgulayan Kemalbay, “Aksi olsaydı eğer, o zaman biz şunu yapardık: Kaz Dağları'nda on binlerce yurttaşın "Doğa talan ediliyor." diye protestolar yapması ve o koşullarda doğayı savunmak için çadırlar kurarak doğaya sahip çıktıkları alanda yükselttikleri sese kulak verebilirdik ama böyle bir şey yapıyor muyuz? Hayır” eleştirisinde bulundu.

HALKA KULAK VERİLSEYDİ…

Aydın halkına kulak verilmediğini, JES'ler ve doğayı tahrip eden enerji şirketleri yüzünden kanser hastalığının arttığını ve halkın geçim kaynaklarının ortadan kalktığını, ekosistemin tahrip edildiğini, tarihî SİT alanlarını ortadan kaldırıldığını hatırlatan Kemalbay, halkın sesine kulak verilseydi bu felaketlerin önüne geçilebileceğin söyledi. Yapılan tahribatlara İzmir ve ege bölgesinden örnekler vererek devam eden Kemalbay, “ Çeşme'de "ÇED Gerekli Değildir" kararının iptal edilmesine rağmen, Germiyen Kislecik mevkisinde arkeolojik ve orman alanlarının ortadan kaldırılmasına, Muğla Köyceğiz'deki ormanların kesilmesine engel olabilirdik, İzmir ve Manisa'da Gediz havzasındaki yer altı sularının kirlenmesinin önüne geçmek için bir çaba içerisinde olabilirdik; Ege Bölgesi'nin en önemli ovalarını sulayan nehirlerin kaynağı olan Murat Dağı'nda doğayı katletmek için girişimlerde bulunmayabilirdik…size daha yığınla böyle şeyler sayabilirim” hatırlatmasında bulundu.

DOĞA KATLİAMINI AKP-MHP DUYMUYOR

AKP döneminde Aydın'ın İncirliova ve Efeler ilçeleri ile Kızılcaköy, Dereağzı ve Gerenkova Mahalleleri mevkilerini kapsayan Sarı Zeybek JES Projesinin büyük bir yıkıma sebep olduğunu, çarpıcı bir örnek olarak ortaya koyan HDP’li Kemalbay, daha önce kurulan JES'ler nedeniyle ağaçların kanser, incirlerinin çürüdüğünü gören Kızılcaköy halkının, yanı başlarında bir jeotermal istemediklerini dile getirdi.  İktidar sıralarına seslenen Kemalbay, “ Özellikle bu parlamentoda AKP-MHP bloğu bunu duymak istemiyor. Yine Aydın bölgesinde kurulan Menderes, Gediz havzasında üzüm bağlarının yok edildiğini burada söylemek istiyorum. Kuyucak ilçesine bağlı Pamukören'de aynı şekilde incir tarlalarının ortasına JES'ler kurulduğunu ve bir doğa cinayeti işlendiğini söyleyebilirim” diye seslendi.

BEN HALKIN ÇIKARLARINI SAVUNUYORUM, YA SİZ?

Doğa katliamlarıyla ilgili seçim bölgesi İzmir Orhanlı’da ÇED raporu olmamasına, hukuki sürecin devam etmesine rağmen kurulan JES'in önünde yaptığı basın açıklamasını hatırlatan Kemalbay, “Biliyor musunuz, bu basın açıklaması için jandarma, Orhanlı köylülerine gidiyor, tek tek kapılarını çalışıyor ve diyor ki: "Bu kimdir, geliyor burada açıklama yapıyor? Siz kiminle böyle yan yana duruyorsunuz?" diye Orhanlı köylülerini tehdit ediyor. Ben İzmir Milletvekiliyim ve halkın çıkarlarını savunmak için, Orhanlı köylülerinin çıkarlarını savunmak için bu Mecliste nefes tüketiyorum. Siz kimin için nefes tüketiyorsunuz? JES'lerin patronları oh çeksin diye nefes tüketiyorsunuz, yandaşlar oh çeksin diye nefes tüketiyorsunuz diyorum.”

Editör: Haber Merkezi