Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihatları, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmelerinin yanı sıra, Anayasa’nın da basın özgürlüğünü koruduğunu anımsatan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye’nin 180 ülke arasında 153'üncü sırada olduğunu belirtti. Kemalbay, son zamanlarda gazetecilerin saldırıların hedefi haline geldiğine dikkat çekti.

ŞİDDET RAPORU

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın Basın Özgürlüğü Raporunu paylaşan Kemalbay,  Türkiye'de 44 gazetecinin fiziksel saldırıya uğradığı, 23 gazetecinin sözlü olarak tehdit edildiği,  57 gazetecinin 144 gün gözaltında kaldığı, 6 gazetecinin gözaltında darp edildiğini söyledi.

ŞİDDET CEZALANDIRILMIYOR

Kolluk kuvvetlerinin yaptığı darp, yaralama ve ölüme sebebiyet veren davaların cezasızlıkla sonuçlandığını vurgulayan Kemalbay, "Sahada çalışan bazı gazetecilere göre, kamusal alanda görevlerini yapan polisin ses ve görüntü kayıtlarının alınmasını engelleyen genelgenin de  basın mensuplarına yönelik şiddetin artmasında da rol oynadığı belirtilmektedir" ifadelerini kullandı.

ŞİDDET 

MEŞRULAŞTIRILIYOR

İktidarın LGBT+’ları kriminalize etmeye çalıştığı İstanbul Taksim'de Onur Yürüyüşünü takip eden birçok gazeteciye yönelik saldırılarda AFP muhabiri Bülent Kılıç’a vahim polis şiddetini örnek gösteren Kemalbay, "Haksız ve hukuk dışı müdahale ve şiddet ile Bülent Kılıç’ın görev yapmasını engelleyen polisler Bülent Kılıç’ın boğazına dizleriyle bastırarak ölümle sonuçlanabilecek bir şiddet uyguladıkları, kamerasını kırdıkları ve hareketsiz bırakmak suretiyle ters kelepçe yaparak gözaltına aldıkları görüntüleri basına yansımıştır. Birçok gazetecinin fiziksel saldırılar da dahil birçok saldırıya maruz kaldığı ülkede gazetecilerin korunması hukuk devleti ve demokrasinin gereği iken İçişleri Bakanlığı’nın yaşanan polis şiddetine yönelik olarak “İzinsiz gösteri sırasında polise direnenleri gözaltına almak zorbalık değildir” açıklamaları ise iktidarların kolluk kuvvetlerinin yasaları aşan davranışlarını koruduğu ve şiddeti meşrulaştırdığını beyan etmesi olmuştur" dedi.  

KAÇ POLİSİN SORUŞTURULMASINA İZİN VERDİNİZ?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ya, "AFP’nin muhabiri Bülent Kılıç’a şiddet uygulayan kaç polis memuruna soruşturma izni verilmiştir?"diye soran Kemalbay, şu sorularına da yanıt istedi:

AFP’nin muhabiri Bülent Kılıç’ın darp raporu bulunmasına rağmen şiddet uygulayan polis memuruna öncelikle mala zarar verme soruşturma izninin verilmesinin nedeni nedir? 

Yapılmış haksız ve hukuksuz göz altıların tazmin edilmesi için Bakanlığınız nezdinde yürütülen bir çalışma bulunmakta mıdır? Bülent Kılıç’ın zararlarını maddi olarak tazmin edilecek midir?

Eylem görüntülerinde basına yansıyan şiddetin yanı sıra yurttaşlara küfürler, hakaretler eden polisler hakkında Bakanlığınızca herhangi bir cezai işlem yapılacak mıdır?

2015-2021 yılları arasında Türkiye’de haksız ve hukuk dışı şiddet, gözaltı, tutuklama ve hüküm verme nedeniyle hakkında yaptırım uygulanan kolluk kuvveti sayısı kaçtır?

Hiçbir kanuni dayanağı bulunmayan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün eylemler sırasında ses ve görüntü alınmasını yasaklayan genelgesi ile polisin görevini yapması nasıl engellenmektedir? 

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün eylemler sırasında ses ve görüntü alınmasını yasaklayan genelgesi ile toplumsal olaylar sırasında polislerin ölçüsüz güç kullanımı, gaz kapsüllerini yurttaşları hedefleyerek sıkması, hakaretler etmesi, ateşli silahın meşru savunma kapsamında kullanılıp kullanılmadığı gibi vakaların en önemli ispat aracı fotoğraf ve videoların çekilmesinin önüne geçmek için mi yayımlanmıştır? 

Onur yürüyüşü ve LGBT+’ların kriminalize edilmesinin nedeni nedir?

Türkiye’de özellikle Bakanlığınızca yayımlanan genelge sonrası halkın haber alma hakkı görevini yerine getiren gazetecilere yönelik saldırıların arttığına yönelik yapılan açıklamalara istinaden Bakanlığınızca hiçbir kanuni dayanağı bulunmayan ve keyfiyeti arttıran bu genelgeyi kaldırmaya yönelik bir çalışması bulunmakta mıdır?

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, Anayasaya, işkence yasağına, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Prensipler Bütünü ’ne, basın ve ifade özgürlüğüne aykırılık teşkil eden bu uygulamalara son vermeye yönelik Bakanlığınızca bir çalışma yapılacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi