Pandeminin başından bu yana esnaf ve işletme sahiplerinin biriken iş yeri ve ev kirasını, elektrik, su, ısınma, vergi, işçi ücreti, BAĞ-KUR, SGK ve kredi borçlarını ödeyemeyerek hacizlerle mücadele eder duruma geldiğini belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bazı dostlar geldi, dükkanlar kapanıyor dedi, işte rakamlar ortada, kapanan filan yok” demesine rağmen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi verilerine göre 2020 yılında yaklaşık 100 bin esnaf (99588) meslekten ve sicilden terkini gerçekleştirerek kepenk kapatmış bir duruma gelmiştir” dedi.

Pandemi nedeniyle kapanan dükkanlar için halen vergi ödenirken, 'Ciro desteği' adı altında verilen yardımların şartlar sağlanamadığı gerekçesiyle esnafın büyük çoğunluğuna ödenmediğini belirten Kemalbay, yüzlerce işyerinin kapandığını, borçlar yüzünden intihar eden, kendini yakan

esnafları anımsattı. 500 bin kâğıt toplayıcısı, 30 bin simitçi,10 bin çiçekçi, 6 milyon kişinin sokaklardan, 1 milyon gündelikçi temizlikçinin görmezden gelinerek yoksulluk ve sefalet içine sürüklendiğini söyledi.

ESNAFI RAHATLATACAK ÇALIŞMANIZ VAR MI?

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a, “Pandemi sürecinde kaç esnaf ve işletmeci kira yardımı, gelir kaybı desteği ve maddi destek için başvuruda bulunmuştur? Başvuruda bulunanların kaçı bu destekten faydalanmıştır?” diye soran Kemalbay, şu sorularına da yanıt istedi:

Pandemi döneminde işyerini kapatmak zorunda kalmış kaç esnaf ve işletmeci bulunmaktadır? Bunların illere göre dağılımı nedir?

Esnaflara sağlanan Hazine destekli kredilerin yeterli olmadığı esnaflar tarafından dile getirilmektedir. Bu kapsamda destek kapsamının genişletilmesi ve kalıcılık sağlanması yönünde bir çalışmanız var mıdır?

Esnaf ve sanatkârların iş yerlerinin kapalı olduğu dönemde SGK pirim ödemeleri ve vergi borçlarının Hazine tarafından karşılanmasına yönelik olarak Bakanlığınızın herhangi bir çalışması olacak mıdır?

Neredeyse salgın döneminin başından bu yana kapalı olan ya da gelirleri 4’de 3 oranında düşen esnaflara yönelik kira ve fatura yardımı yapılması düşünülmekte midir?

Pandemi süresince esnafın kredi kooperatiflerinden çekmiş oldukları kredi borçlarının silinmesine yönelik Bakanlığınızı bir çalışması var mıdır?

Esnafımıza yönelik başlatılmış olan icra işlemlerinin durdurulmasına yönelik Bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır?

Kepenk kapatan 100 bine yakın esnafın tekrar ticaret hayatına dönebilmesini sağlayacak desteklerin devlet tarafından verilmesine yönelik Bakanlığınızın herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır?

İşyerlerini kapatan veya zor durumda olan esnaflar için kiralarda ödenen stopajın kaldırılmasına yönelik Bakanlığınızın herhangi bir çalışması olacak mıdır?

Pandemi sürecinde uzun süre kapanma yaşayan veya kısmi olarak kapalı olan işyerlerine salgın sürecinde yazılan cezaların iptal edilmesine yönelik Bakanlığınızın herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır?

Küçük esnafımızın yanında çalışan emekçilerin kısa çalışma ödeneği ile ilgili yaşadığı sorunların giderilmesine yönelik Bakanlığınızca herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?

Editör: Haber Merkezi