Tüm dünya da olduğu gibi Türkiye’de de pandemi nedeniyle insanların hayatlarını kaybettiğini, ciddi sağlık sorunları yaşadığını belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, bu konuda bilim insanlarının her türlü araştırma, düşünce geliştirme ve çalışmaları paylaşarak kamuoyunu bilgilendirmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

TTB’nin ÇALIŞMASI REDDEDİLDİ

Sağlık Bakanlığı’nın son günlerde Türk Tabibleri Birliği’nin Covid-19 İzleme Grubu ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Kayıhan Pala’nın, Bursa’da yapmak istediği analiz çalışmasının engellenmesini meclis gündemine taşıyan HDP’li Kemalbay, “Prof. Dr. Pala’nın, Bursa’da 2020 yılında ve önceki 5 yılda gerçekleşen ölüm sayılarının analizini içeren bir çalışma yapmak istediğini, fakat bakanlığınızın onayına sunulan “COVID-19 pandemisi sırasında “Bursa’da fazladan ölümler” başlıklı çalışmanın “biz yapıyoruz” denilerek reddedildiği basında yer almıştır” dedi.

ARAŞTIRMALAR NEDEN ENGELLENİYOR?

“Bakanlığınız TIP alanında çalışmalar yapan hocalarımızın özgür iradeleri ile yapacakları araştırmalara neden engel olmaktadır?” sorusunu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelten Kemalbay, Şu sorularının da yanıtlanmasını istedi:

Bakanlığınız her türlü araştırmayı bünyesinde toplamak gibi bir amacı mı vardır? Araştırmaların tek merkezde toplanması kamuoyunda kuşku duyulmasını arttırmaz mı?

Şeffaflık özü itibariyle güvenirlilik ortamını büyütmez mi? Özgür ortamlarda yapılan araştırma ve çalışmaların aslında sizler açısından da bir “güvenirlilik” fırsatı yaratacağını düşünmüyor musunuz?

Üniversiteler ve akademik çalışma yapan bilim insanlarının yapacakları araştırmalar için dahi “izin” alma zorunluluklarının olması aslında gerçek anlamda bir demokrasi eksikliğinin göstergesi değil midir?

Daha iyi bir Türkiye, daha iyi bir sağlık sistemi için kendilerini hizmete adayan bilim insanlarımıza destek olmak, onları bu yolda teşvik etmek bakanlığınızın asli görevlerinden değil midir?

Editör: Haber Merkezi