Türkiye’de 20 bin civarında olan ameliyathane teknikerlerinin sosyal medya kampanyası ile atamalarının gerçekleştirilmediğini, Sağlık Bakanlığı’na, "İşimizi başkalarına vermeyin..." diyerek kadro açılması taleplerini dile getiren HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Ameliyathane Teknikerliği bölümünün açılma amacının, cerrahide dünya standartlarına ulaşmak ve branşlaşarak, sağlıkta kaliteyi ve güveni en üst seviyeye çıkartmak olduğunu anımsattı.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılında yayınlanan '2023 Sağlık İş Gücü Hedefleri ve Sağlık Eğitimi' adlı bilimsel çalışmada en çok ihtiyaç duyulan branşın, yüzde 71,4 ile Ameliyathane Teknikerliği olduğunu ve 13 bin alım yapılacağının bildirilmesine rağmen sadece 10 Ameliyathane Teknikeri alımı yapıldığına dikkat çekti.

PCD TABLOSUNDA DA YOKLAR

Ameliyathane Görev Teknikerlerinin tanımına vurgu yapan Kemalbay, ”Ameliyathane Teknikerleri steril olarak ameliyata dahil olur, cerrahı asiste eder” maddesi olmadığı için 2 yıl boyunca teorik ve pratikte ameliyathane eğitimi alan, stajlarda çoğunlukla scrub ve bunun yanında sirküle olarak gerekli donanıma sahip bir şekilde mezun olan “Ameliyathane Teknikerleri özel sektörde iş bulamayarak mağdur olurken bazı devlet hastanelerinde de steril olarak ameliyata dahil edilmeyerek” mesleğinin gereğini yapamamaktadırlar. Ameliyathane Teknikerlerinin bir diğer sorunu da PDC ( Bulundurulması zorunlu personel) tablosunda birçok branş bulunmasına rağmen Ameliyathane Teknikerleri PDC tablosunda yer almamaktadır” dedi.

YÜKSEK OKUL NEDEN AÇILDI?

Konuyu meclis gündemine taşıyan Kemalbay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Ameliyathane Teknikerlerinin görev yeri olan Ameliyathanelerde 2 yıl boyunca teorik ve pratikte ameliyathane eğitimi alan, stajlarda çoğunlukla scrub ve bunun yanında sirküle olarak gerekli donanıma sahip bir şekilde mezun olan Ameliyathane Teknikerlerini istihdam etmek yerine başka branşlarda sağlık çalışanları bir iki aylık gibi kısa bir sürede verilen cerrahi eğitim ile çalıştırılmaktadır. Ameliyat teknikerliği mesleği gerekli değil idiyse neden yüksek okullarda böyle bir bölüm açılmıştır ve binlerce kişi için meslek edindirilmiştir?” diye sordu.

Kemalbay şu sorularına da yanıt istedi:

Bakanlığınızca ameliyathanelerde branşlaşmaya gidilerek Sertifikasyon programlarına son verilip diplomalı mezunlar alınmasına yönelik herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?

Ameliyathane mezunlarının çalışma alanları ve atama sayılarının iyileştirilmesine yönelik Bakanlığınızca bir çalışma yapılacak mıdır?

Bakanlığınızca 2023 yılına kadar 13 bin ameliyathane teknikeri alımı yapılacağı bildirilmesine rağmen 20 bin ameliyathane teknikeri mezunu atama beklemektedir?

Ameliyathane Teknikerlerinin görev tanımları gereği hastanenin inisiyatifine bırakılarak ameliyatlara girebildiği göz önüne alındığında dalında uzman kişilerin ameliyathanelerde görev alabilmeleri adına Bakanlığınızca "Ameliyathane Teknikerleri Steril olarak ameliyata dâhil olur, cerrahı asiste eder” maddesinin eklenmesi için bir düzenleme çalışmanız var mıdır?

Ameliyathane Teknikerlerinin PDC tablosuna eklenmesine yönelik Bakanlığınız nezdinde her hangi bir çalışma mevcut mudur?

2021 yılı içerisinde; Ameliyat Teknikerlerinin uygun daimi kadrolara atanmaları yönünde Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa çalışma ne aşamadadır?

Meslek Yüksek Okullarından birçok sağlık branşında mezunlar olmasına rağmen sahada karşılığı bulunmamakta ve bu hatalı planlamanın bedelini meslek mensupları ödemektedirler. Bakanlığınızın hatalı planlamadan kaynaklanan ve binlerce meslek mensubunun mağdur olmasına neden olmaktadır. Bakanlığınızca bu yanlışın nasıl ve ne zaman düzenlenmesi planlanmaktadır?

Editör: Haber Merkezi