CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE - Meclis genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, güvencesiz bir toplum yaratılmasıyla birlikte atanamaya öğretmenler gibi ortaya kimsenin hayatında olmayan saçma şeylerin girdiğine dikkat çekti.

ENGEL AKP-MHP BLOĞU

AKP’nin kamu emekçileri başta olmak üzere, güvencesiz çalışma koşullarını dayatan neoliberal bir anlayışa sahip olduğunu söyleyen Kemalbay, kendi yaşamını örnek göstererek iktidarı sert bir dille eleştirdi. Atanamayan öğretmenlerin önünde en büyük engelin AKP-MHP bloğu olduğunu vurgulayan Kemalbay, “İstiyorsunuz ki insanlar üretsin ama hiçbir şey kazanmasın. Kendi yaşamlarını sürdürebilmelerinin dahi önüne geçtiniz. Bakın ben bir öğretmen çocuğuyum, annem de ev emekçisiydi, 6 çocuk yetiştirdiler ve hepsi de eğitim aldı, meslek sahibi oldu. Onlar da büyük yoksunluklar yaşadılar, kendi yaşamlarından verdiler, bunu başardılar. Ama bugün bunu da başaramayan, bu kadar zor koşulları dahi göğüsleyemeyen, intihara sürüklenen, "atanamayan öğretmenler" diye bir gerçeklikle karşı karşıyayız. Bunun önüne geçmenin, bir an önce çaresine bakmanın önünde hangi engel var?" dediğimiz zaman, AKP-MHP bloğu var. Sadece patronlar için çalışan, sadece sermayeye hizmet eden bu sistem, şu anda bir bütçe sunumu yapıyor. O bütçe, her şeyi getirip yüzde 1'e kilitliyor, geri kalan yüzde 99 nasıl geçinirse geçinsin” dedi.

EĞİTİM EMEKÇİLERİ ARASINDAKİ FARK KALKMALI

Atanamayan öğretmenlerin güvencesiz çalışma koşullarını sorgulayan Kemalbay, eğitim emekçileri arasındaki bu durumun bir an önce kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, “Öğretmen olacaksınız, öğretmenliğin bütün sorumlulukları sizde olacak, görev, yetki, sorumluluk aynı olacak fakat ücretiniz aynı olmayacak, çalışma koşullarınız aynı olmayacak, güvenceniz olmayacak, hiçbir şeyiniz olmayacak hatta işiniz de olmayacak, tatillerde de maaş filan alamayacaksınız. Bunu kaldıralım arkadaşlar, eğitim emekçileri arasındaki bu farkların bir an önce kaldırılması gerekiyor ve herkese güvenceli iş sağlamayı başarmalıyız. Öğretmenlerin saygınlığını koruyabilmemiz ve sevgili öğretmenlerimize olan borcumuzu ödeyebilmemiz ancak ve ancak güvenceli bir iş yaratarak mümkün olabilir” önerisinde bulundu.

EĞİTİM İHTİYAÇLARINI BİLMİYORSUNUZ

İşsiz bir çok öğretmen olmasına rağmen, öğretmen bekleyen bir o kadar okul olduğuna dikkat çeken ve iktidarın eğitim konusundaki ihtiyaçları bilmemekle eleştiren Kemalbay, Sayıştay raporlarındaki tespitleri paylaşarak, “ Sayıştay raporlarına dikyani sahayı da çalışmamışsınız, eğitim alanındaki ihtiyaçları da bilmiyorsunuz ve bunları da denkleştiremiyorsunuz. Bakın, Sayıştay’ın raporlarını okursanız eğer buradaki büyük ihlalleri görürsünüz. Sayıştay ne diyor? "Kaynakların verimli kullanılmadığı bir durum var, bu kanaatteyiz." diyor. Türkiye'de ilk 10'daki Bursa ve Kocaeli'de öğretmen açığı var. Hem öğretmen açıkları yüz binleri buluyor hem de yüz binlerce öğretmen atanamadığı için açıkta bekliyor. Neden? Çünkü öğretmenlere verecek ücret yok. Neden? Çünkü inşaat şirketlerine, bunları yandaş şirketlere destek olarak sunuyoruz. Bütçe kaynaklarını, kamu kaynaklarını, halktan aldığımız vergileri peşkeş çekiyoruz bu kesimlere. O zaman size neden gerek var, size neden gerek var? Yani bir yandan öğretmen açığı var, bir yandan öğretmen var; bunlar karşılaştırılamıyor, denkleştirilemiyor. O zaman size neden gerek var diye soruyorum.”

Editör: Haber Merkezi