Cengiz Aldemir/ANKARA- HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, çocuk işçiliği, kadın işsizliği, asgari ücret başta olmak üzere, çalışma yaşamına dair değerlendirmelerde bulundu.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ TOPLUMSAL BİR SORUN

Türkiye'de bir yara haline gelen iş cinayetleri konusunda İSİG meclisi'nin verilerine paylaşan HDP li Kemalbay, " AKP’nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 tarihinden günümüze kadar en az 28 bin 380 işçi hayatını kaybetti. Bakanlığın verilerinde çocuk içi ölümlerinden bahsedilmiyor. Çocuk işçi ölümleri vahim bir durumda. Çocukların yeri tarlalar, fabrikalar, atölyeler değil. Çocukların yeri oyun alanları eğitim alanlarıdır. Türkiye'de bir çocuk Bakanlığı kurulması gerekiyor. Türkiye'de 2 milyona yakın çocuk işçisi olduğu görülüyor. Çocuk işçiliği ailelerin sorun değil Toplumsal bir sorunudur. Bu sorun acilen çözülmesi gerekiyor. Bu konuda çocuklara da bütçe ayrılması gerektiğini de dile getirdik. Çocuk işine son verilmesi için sorumlu bakanlıklar gereğini yapması gerekirken ne yazık ki bu konuda ciddi bir yaklaşım yok" dedi. 

TÜRKİYE'DE MESLEK HASTALIĞI GİZLİ BİR SALGIN

Türkiye'de meslek hastalıkları ile ilgili sessiz ve  gizli bir salgının olduğunu ve ülke gündemine iç gelmediğini vurgulayan Kemalbay, SGK ve Çalışma Bakanlığı bu konuda yaşananları saklamakla gizlemek ve meşgul olduğunu belirterek, "Bugün Türkiye'de 120 bin ile ile 300 bin arasında işçi meslek hastalığına yakalanıyor. Meslek hastalıklarına bağlı ölümler iş cinayetlerine bağlı ölümlerden yaklaşık 3 kat fazla. Covid-19 bile meslek hastalığı sayılmadı. Hekimlere yapılan adaletsiz görev dağılımı çalışma süreleri devam ediyor. Bunları acilen çözüm getirilmesi gerekiyor. Ülke yönetiminin meslek hastalığı ile ilgili gerçeklerle yüzleşmesi gerekiyor. Bu konuda Çalışma Bakanlığını göreve davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMA BAKANLIĞINA KOD 29 ÇAĞRISI

Türkiye'de kötü çalışma koşulları, işten atılmalar ve sendikasızlaştırmaya karşı birçok ilde direniş ve eylemlerini sürdüğünü anımsatan Kemalbay, en son Samsun'da taşeron işçilerin kod-29'dan işte atıldığı örneğini vererek, "Kod 29'dan haksız ve adaletsiz bir şekilde işten atılan bütün çalışanların sorgusuz sualsiz direkt işlerine geri alınmalıdır. Çalışma Bakanlığına bu sorunları dile getirdiğimizde bize Adalet saraylarını adres gösteriyor. Burada açık bir suç var. Biz bunu kabul etmiyoruz. Çalışma Bakanlığı bu konuda göreve davet ediyoruz" çağrısında bulundu.

OHAL KOMİSYONU MEŞRU DEĞİLDİR

OHAL sürecinde içtim atılanlar konusuna da değinen Kemalbay, Barış akademisyenlerinin görevlerine geri dönmesini reddeden OHAL İşlerini İnceleme Komisyonu'nun, meşru olmadığını, paravan bir komisyon olduğunu, hukuki süreçleri kapatmak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitmesini önlemek için uydurulmuş bir komisyon olduğuna dikkat çekti. Kemalbay, " Bu komisyonun Barış akademisyenlerini görevlerine iade edilmesiyle ilgili  red kararı, hukuksuzdur adaletsizliktir kabul edilemez bir karardır. Onurumuz olan Barış Akademisyenleri 5 yıldır mağdurlar bir an önce görevlerini iade edilmesi gerekiyor" sözleriyle tepki gösterdi.

ASGARİ ÜCRET NET 5 BİN TL OLSUN

Sendikaların taleplerini bütçe görüşmelerinde dile getirdiklerini belirten Kemalbay, Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun demokratikleştirilmesini, daha fazla sendika, İSİG meclisi, kadın işçileri, engelliler ve toplumun geniş bir kesiminin  masada olması ve görüşlerinin alınması gerektiğini vurgulayarak, "Ne yazık ki asgari ücret insana yakışır bir yaşamı sağlayacak bir ücret değil. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu da adil bir komisyon değil. Çalışma yaşamındaki bütün kesimler orada olması gerekir. Asgari ücret insana yakışır bir seviyeye çıkarılmalıdır. Vergiden muaf tutulsun, asgari ücret net 5000 tl olsun. Hükümet diyor ki son 45 yılın en yüksek asgari ücreti geliyor. Evet biz buna seviniriz. Asgari ücrete yanısıra emeklilik maaşı, engelli destekleri, sosyal destekler gibi diğer gelirler de yükselmelidir" diye konuştu.  

KADIN İŞSİZLİĞİNE BÜTÇE AYRILSIN

Kadın işsizliğinin  yüksekliği konusuna da değinen Kemalbay, Çalışma ve Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları bütçesinde kadın işsizliğini giderecek bir şekilde pay ayrılmasını önerdi. Kemalbay, konu ile ilgili birçok önerge verdiklerini ancak bu önergelerin AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini belirterek AKP ve MHP'yi kadınlara şikayet etti. 

Editör: Haber Merkezi