Cengiz Aldemir/ANKARA - Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıl uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere bu hafta çalışmalara başlayacak. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında ilk toplantısını cuma günü gerçekleştirecek komisyonu 15 kişiden oluşuyor ve işçi, işveren ve devlet adına 5’er üye görev yapıyor.

Asgari ücret konusunda İz gazeteye değerlendirmelerde bulunan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, asgari ücretin gerçek olmayan resmi rakamlarla geçiştirildiğini belirterek, “Son bir yılda döviz, enflasyon ve yoksulluğun arttığını herkes biliyor. Bu çerçeveden bakıldığında bu yılki asgari ücretin belirlenmesi geçmiş senelere göre daha da büyük bir anlam taşımaktadır” dedi.

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU ANTİDEMOKRATİK

5 İşçi temsilcisinin karşısında 10 kişilik devlet ve işveren temsilcisinin bulunduğu antidemokratik bir asgari ücret belirleme komisyonu olduğunu belirten Kemalbay, bu yapının değişmesi gerektiğinin altını çizerek, “ Daha önce bu durumun değişmesi için kanun teklifi vermiştim ancak güncelleştirilmedi. Eğer bu yapısal sorun çözülmezse, asgari ücret kölelik ücreti olmaya devam edecektir. Bu kişiler ne yazık ki işçileri temsil etmiyor. Asgari ücret bir ailenin geçinmesi gereken bir miktarda olmalı. İnsana yakışır bir ücret haline getirilmeli” değerlendirmesinde bulundu.

ACI REÇETEYİ 5’Lİ ÇETE İÇSİN

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Müminin görevi varlıkta şımarmamak, yoklukta sabretmektir. Gerçek mümin acıyı bal eyleyendir.” Açıklamasından asgari ücretin ne olacağının ayak seslerini şimdiden duyduklarını ve kabul etmediklerini ifade eden Kemalbay, “Acı reçeteyi içmesi gerekenlerin başında 5’li çete geliyor ve onlar içsinler. Saray ve sermaye sınıfı acı reçeteyi içsin. Bu bir acı reçete değil tam bir zehirdir. Bu zehri işçi ve emekçi içmek istemiyor. Sefalet ücreti istemiyorlar” sözleriyle tepki gösterdi.

ÇOK KONUDA ASGARİ ÜCRET BAZ ALINIYOR

İşçilerin çok büyük bir kısmının asgari ücretle yaşamaya çalıştığını, açlık sınırının 2 bin 500, yoksulluk sınırının 8 bin 200 lira olduğunu ve bu tablo göz önünde bulundurularak asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini söyleyen Kemalbay, işsizlik ödeneği, emekli maaşları, SGK primleri, genel sağlık sigortası, evde bakım ücreti gibi pek çok konuda asgari ücretin baz alındığını hatırlatarak, önümüzdeki dönemin paylaşım miktarının belirlenmiş olacağını vurguladı.

ASGARİ ÜCRET EN AZ 4 BİN LİRA OLMALI

Asgari ücretin vergiden muaf tutularak en az 4 bin lira olması gerektiğini söyleyen Kemalbay, “Anayasaya ve İLO sözleşmelerinde yer alan asgari ücret yönetmeliğini hatırlatarak, “ İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen miktar, işçinin gıda, giyim, konut, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücrettir” diyor. Bunları gözeterek bir asgari ücret belirleyin. Unutmayalım ki Türkiye’de her şey paralılaştı. Eğitim, sağlık adım atsak para vermek zorundayız. Her şeyin ticarileştiği bir ülkede, asgari ücretin desteklenmesi gerekiyor. Bizim söylediğimiz bir gerçek bugün bakıldığında milyonlarca asgari ücretlinin milli gelirden aldığı pay yüzde 20, 6’ya düştüğünü ve son 7 yılın en düşük seviyesinde olduğu köşe yazılarında dahi yer almaktadır. Bir avuç sermayedar ise milli gelirden aldığı payı yüzde 63.9’a çıkartmıştır. Bu da iktidarın tercihinin sermayeden yana olduğunu gösteren en somut göstergedir.”

Editör: Haber Merkezi