İz Gazete/Cengiz Aldemir- Anayasanın 34. Maddesinde, herkes önceden, izin almadan silahsız ve saldırısız toplantı, gösteri ve yürüyüş yapma hakkına sahiptir hükmünü anımsatan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Hükme rağmen her yıl dünya genelinde Haziran ayının sonlarında Stonewall ayaklanmasının yıl dönümünde gerçekleştirilen Onur Yürüyüşü ve Onur Haftası etkinliklerin engellenmesini meclis gündemine taşıdı.

LGBTİ+LAR HEDEF GÖSTERİLİYOR

Türkiye’de LGBTİ+ yurttaşların simgelerine ve Onur haftası etkinliklerine yönelik nefret dilinin arttığını ve son derece muğlak, antidemokratik, keyfi ve Anayasa, yasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı gerekçelerle etkinliklerin engellenmesine tepki gösteren Kemalbay,  LGBTİ+ yurttaşların nefret söylemiyle iktidar yanlısı gruplara hedef gösterildiğini söyledi.

LGBTİ+LARA YAPILANLAR

LGBTİ+ haklarının gasp edilmesi için ortaya atılan  asılsız gerekçelerin hiçbirinin hukuki temelinin bulunmadığını vurgulayan HDP'li Kemalbay, "İstanbul'un Kadıköy ve Beyoğlu ilçelerinde ve Eskişehir'de, asılsız gerekçelerle 30. LGBTİ+ Onur Haftası etkinlikleri izin başvuruları reddedilerek LGBTİ+ yurttaşlara ayrımcılık yapıldığını ve kriminalize edildiği eleştirisinde bulundu. ODTÜ kampüs içerisinde yürümek isteyen öğrencilere polisin  tehditkâr açıklamaları ve müdahalelerini de anımsatan Kemalbay, 

Boğaziçili LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü, Büyük Kadın Mitinginde gözaltına alınan Kürt trans kadınlara adli kontrol ve para cezaları verildiğini, Onur yürüyüşleri dışında LGBTİ+ların özellikle örgütlü şekilde toplumsal mücadelelerde yer almalarının yargı organları tarafından da cezalandırılmaya çalışıldığı örneklerini paylaştı.

VALİLER SUÇ İŞLİYOR

Türkiye'deki ayrımcı politikaların eşcinsel ve translara yönelik suçları arttırdığının birçok raporda ifade edildiğini kaydeden Kemalbay, LGBTİ+ hakları alanında verilen mücadele ve bu kapsamda yapılan her türlü etkinliğin izne tabi olmayıp ulusal ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alındığına vurgu yaptı. Anayasa’nın 13’üncü maddesinde "temel hak ve hürriyetler ancak kanunla sınırlanabilir" denildiğini aktaran Kemalbay, "Valiler  LGBTİ+ yurttaşlara yönelik nefret cinayetlerinin işlenmeyeceği, kamusal alanlarda nefrete ve şiddete maruz kalmayacağı, ayrımcılığa tabi tutulmayacağı, eşit yurttaşlar olarak toplumsal yaşamın bir parçası olacakları koşulları sağlamak yerine, birçok ilde barışçıl yürüyüşleri yasaklamakta ve anayasayı, yasaları, uluslararası sözleşmeleri çiğneyerek suç işlemektedirler" ifadelerini kullandı.

VALİLER NEDEN HUKUKA UYMUYOR?

Kemalbay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya şu soruları yöneltti:

  • Çeşitli valiliklerce alınan LGBTİ+ Onur Yürüyüşleri yasaklama kararları bilginiz dâhilinde midir? Bilginiz dâhilinde ise uluslararası anlaşmalara ve anayasaya uymayan, hukuku çiğnemek anlamına gelen ve birçok kez mahkemelerce iptal edilen bu kararların alınma gerekçesi nedir? 
  • Türkiye’de gerçekleşen homofobi ve transfobi temelli nefret suçları araştırılarak istatistiki veriler toplanmakta mıdır? Bu veriler mevcut ise kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
  • Bakanlığınız Türkiye’de yaşanan homofobi ve transfobi temelli nefret suçlarına, trans cinayetlerine yönelik ne tür önlemler almaktadır?
  • Dogmatik, İslamo-faşist çetelerin Onur Yürüyüşüne dair yaptıkları çağrılar anayasada suç olan “halkı kin ve nefrete teşvik etmek” fiilinin aleni uygulaması olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu şiddet çağrılarına yönelik sessiz kalmanızın sebebi nedir? Bu ırkçı, faşist güruhun LGBTİ+ yurttaşları hedef alması nasıl önlenecektir?
  • Valilerin öne sürdüğü “başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” gerekçesi ile alınan bu antidemokratik kararlarda LGBTİ+ yurttaşların hak ve özgürlükleri nerede durmaktadır? LGBTİ+ yurttaşların hakları nelerdir? 
  • Ankara Bölge İdare Mahkemesi, 12. İdari Dava Mahkemesince verilen kararda 2018 yılında Ankara Valiliği tarafından öne sürülen “düzenlenen etkinliklerin toplumun bazı kesimlerini rahatsız edebileceği, provokasyona, saldırı veya tepkiye sebep olacağı” savunmasının geçerli olmadığı yer almıştır. İçtihat kararı ortada iken LGBTİ+ Onur Yürüyüşünün yasaklanması konusunda Bakanlığınız bir işlem yapacak mıdır?
  • Onur Yürüyüşlerine getirilen yasaklamaların LGBTİ+lara yönelik ayrımcılık olduğu ve herkese eşit davranma yükümlülüğü olan devletin yurttaşları arasında hiyerarşi kurmaya çalıştığı ve bir grubun/kesimin varoluşunu kriminalize etttiği iddiaları doğrultusunda ilgili hukuksuz kararları alanlar hakkında bir işlem yapacak mısınız? 
  • Son on yıl içerisinde katıldıkları Onur Yürüyüşleri ve etkinlikler nedeni ile göz altına alınan LGBTİ+ ların sayısı kaçtır? 
  • Türkiye’de son10 yılda kaç trans cinayeti işlenmiştir?
  • Bakanlığınızca LGBTİ+ların, keyfi gözaltılar ve güç kullanımıyla ifade özgürlüklerinin kısıtlanmasına dair herhangi bir özel önlem alınması düşünülmekte midir? 
Editör: Haber Merkezi