İZ GAZETE- Hava kirliliğinin dünya genelinde, bulaşıcı olmayan hastalıklar sonucu erken ölüme yol açan etmenler arasında üst sıralarda yer aldığını belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, "Dünya Sağlık Örgütü, hava kirliliğini insanda kansere yol açan birinci grup etmenler arasında tanımlamakta ve tüm hükümetleri hava kirliliğine karşı acil eyleme çağırmaktadır" dedi.

DEVLETİN GÖREVİ YAŞAM HAKKINI SAĞLAMAK 

‘İnsanlar sağlıklı çevrede yaşama hakkına sahiptir’ denilen Anayasa’nın 56’ıncı maddesini işaret eden Kemalbay, bu hakkın anayasal zorunluluk nedeniyle devletin sağlaması gerektiğini anımsattı. 

TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI CEHENNEMİNE DÖNÜŞTÜ 

Kemalbay, "İktidarın halk sağlığını hiçe sayarak halkın yaşam alanlarını, ormanlarını sermayenin hizmetine sunmasının sonucu olarak Türkiye son 20 yıldır halk sağlığı cehennemine dönüştürmüştür. 22 gemi söküm tesisinin yanı sıra, kömürlü termik santralleri, hurda metal işleyen demir-çelik fabrikaları, haddehaneler ve petrokimya tesisleri ile birlikte küçüklü büyüklü yaklaşık 2 bin 900 adet sanayi tesisi bulunan İzmir'in Aliağa ilçesi kanser vakalarının alarm verdiği bir sanayi kenti haline gelmiştir. Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği ile Aliağa Çevre Platformu'nca yürütülen çalışmalarda da bölgedeki en riskli yerin tersane bitişiğindeki alanlar olduğu tespit edilmiştir" bilgisini paylaştı.

HER 10 KİŞİDEN 8'İ KANSER

Gemi söküm tesisleri ve bunlara bağlı demir-çelik fabrikalarının hava kirliliğini arttırdığını kaydeden Kemalbay, Aliağa'da ki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2016-2021 arasında 714 gemi sökümü yapıldığını, bu gemilerden 241 bin 970 kilogram sağlığa zararlı asbestin bertaraf edildiğini açıklamıştır. Özellikle kanser vakalarında ciddi bir artış yaşanmıştır. Aliağa Çevre Platformu'nun (ALÇEP) verilerine göre Aliağa'daki kanser oranları, Türkiye ortalamasının dört katı iken gemi söküm işletmelerinin yoğun olduğu ağır sanayi ve termik santral baca gaz emisyonlarından direkt etkilenir bir lokasyonda yer alan Aliağa Horozgediği Köyü’nde yaşayan her 10 kişiden 8’inin özellikle de akciğer kanseri olduğu ve Aliağa’daki sanayi tesislerinden kaynaklanan hava kirliliğinin sorunun daha da kötüleşmesine neden olduğu yönünde  haberler basında yer almıştır" ifadelerini kullandı.

ALİAĞA'DA KANSER ÜLKE ORTALAMASININ 2 KATI 

Bilim insanlarınca yapılan çalışmalarda Aliağa benzeri tesisler bütünü bulunan Kocaeli Dilovası ilçesinde yapılan araştırmaya da dikkat çeken Kemalbay, Dilovası’nda Türkiye ortalamasının 3 katı kanser görülürken, Aliağa’da ise bunun iki katı olduğu bilgisinin açıklandığını söyledi.

HOROZGEDİĞİ'NDE ARAŞTIRMA YAPTINIZ MI?

Konuyu meclis gündemine taşıyan HDP'li Kemalbay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya şu soruları yöneltti: 

Bakanlığınızın İzmir Aliağa’ya bağlı Horozgediği Köyü’nde yaşayan her 10 kişiden 8’inin özellikle akciğer kanseri olduğuna ilişkin bilgisi bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise bu durumun nedenlerine yönelik herhangi bir çalışması olmuş mudur?

Horozgediği Köyünde yaşayan vatandaşların yaşanan kanser hastalıklarına ilişkin olarak Bakanlığınıza bir baş vurusu bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise Bakanlığınızca bu başvurulara istinaden ne gibi işlemler yapılmıştır? 

İzmir, Aliağa ve çevrelerinde olmak üzere son 20 yıl içerisinde özellikle akciğer kanseri, lösemi, kanser olan veya bu nedenle yaşamını yitiren kişi sayısı kaçtır?

Aliağa ve çevreleri olmak üzere son 20 yıl içerisinde sanayinin yarattığı kirli hava, asbestli ve ağır metaller içeren gemi sökümlerinin yapılması sonucu ortaya çıkabilen doğumsal anomaliler, insan bedeninin organ ve işlev bozuklukları, kan hastalıkları, doğurganlıkta yaşanan problemler, erken doğum, düşük doğum oranı ve çocuklarda kan ve lenf kanserleri sayısına ilişkin bir çalışmanız olmuş mudur? 

Ağır kimyasallar, nükleer atık bulaşılı maddeler ve asbestli olan gemilerin sökümünün insan sağlığına vereceği zararın ve orta vadede yaşanacak kanserlerin, astım vb. hastalıkların ve ölümlerin bedelini kim ödeyecektir?

Türkiye’nin iki katı kanser vakalarının Ege Bölgesi’nde olduğu göz önüne alındığında halk sağlığını tehdit eden bu durum karşısında herhangi bir önlem alınması düşünmekte midir?  

Havaya, toprağa ve yer altı-üstü sulara karışan zehirli atıkların ölçümünün ilgili kurumlarca yapılması talep edilmiş midir? Talep edildi ise ölçüm sonuçları nelerdir? Edilmedi ise nedeni nedir? 

Görevi kanser taramaları ile ilgili her türlü istatistikî bilgileri toplayarak veri analizlerini yapmak olan Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığı’nın 2016 yılından bugüne kadar kanser İstatistiklerini açıklamamasının nedeni nedir?  

Ülke çapında kanser hastalıklarının tür ve durumlarının belirlenmesi, etkin ve bilimsel mücadele yöntemlerinin saptanması, uygulanması ve olası kanser etkenlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik işlemleri yürütmek olan Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığınca kanser vakalarının yoğun olarak yaşandığı ve insanların ölümüne neden olduğu başta İzmir, Aliağa, Horozgediği Köyü ve çevrelerinde bir çalışma yapmak üzere şimdiye kadar bir görevlendirme yapılmış mıdır? Yapılmadı ise nedeni nedir ve görevlendirme yapılması düşünülmekte midir?  

Editör: Haber Merkezi