CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, konuşma süresinin yetersizliğini eleştirerek, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bir torba bakanlık olduğunu söyledi. Çalışma yaşamının Bakanlık içerisinde zerre kadar değere sahip olmadığını vurgulayan Kemalbay, “Her şeyi aile ve sosyal yardımlar üzerine kuran ve devletin oluşturduğu bu bütçeyi kendi kasası gibi gören bir iktidar anlayışıyla biz burada karşı karşıyayız” dedi.

ÖNERGELERE YANIT VERMEYEN BAKAN

Bütçenin şeffaf ve hesap verilebilir bir şekilde yönetilmediğinin Sayıştay raporlarında da görülmesine rağmen cezasızlık politikaları yüzünden soruşturma açılmadığını vurgulayan Kemalbay, soru önergelerine yanıt vermeyen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a millete karşı sorumlu olduğunu hatırlatarak, “ Yani buradaki yolsuzluklar ve hukuksuzluklar, tespit edilenlerin hesabı verilmediği gibi, aynı zamanda milletvekillerinin Bakanlığa sorduğu soruların da ne yazık ki cevabı gelmiyor. Sayın Bakan, 20’ye yakın önerge verdim ama 3 tanesine cevap verildi, onlar da cevap değil, onlar da sadece işte kitaplarda, yönergelerde yazan şeyleri yazıp göndermişsiniz. Millete karşı sorumlusunuz, halka karşı hesap vermekle yükümlüsünüz. Evet sizi halkın seçmedi fakat sonuçta Hükûmettesiniz. Halka karşı, işçilere, emekçilere, kadınlara, göçmenlere, engellilere, toplumda dışlananlara karşı, herkese karşı hesap vermelisiniz; hesap vermiyorsunuz” eleştirisinde bulundu.

BAKANLIK PANDEMİDE KİMSEYİ KORUMADI

Bakanlığın pandemi sürecinde başta emekçiler, kadınlar ve dışlanan kesimler olmak üzere hiç kimseyi korumadığını belirten Kemalbay, “Çalışma yaşamında kısa çalışma ödeneğini sanki pandemiye karşı bir önlem alıyormuşsunuz gibi ifade ettiniz ve uyguladınız. Sayın Bakan, kısa çalışma ödeneği zaten işçinin kumbarasıdır. Devlet bütçesinden işçiye hiçbir şey gitmedi ve işçinin kumbarası da her gün boşalıyor. İşsizlik Fonu’nu kamu bankalarına, sermayeye her gün peşkeş çekiyorsunuz; üstelik sermayeden vergi indirimi üstüne vergi indirimi yapıyorsunuz. Bu yaptığınız ne işsizliği azaltıyor ne de çalışma yaşamında en ufak bir düzenleme getiriyor. Buna rağmen İşsizlik Fonu’nu da boşaltıyorsunuz. Yarın işçiler bu güvencesini de bulamayacaklar. Bence sizin yapmanız gereken, bu bütçedeki kaynakların önemli bir kısmını pandemi süreciyle ilgili olarak işçilere sağlamaktır, işçilere aktarmaktır. İşçilerin kumbaralarını boşaltmamalısınız diye düşünüyorum” sözleriyle tepki gösterdi.

YOKSULLAR, EMEKÇİLER MENGENEDE

Türkiye’de kapitalizm ile “patriarchy” (ataerkillik) kıskacında kadınlar, işçiler, emekçiler ve yoksullar büyük bir mengene içerisinde sıkıştırıldığını söyleyen Kemalbay iktidarı hiçbir şeye çözüm bulamamakla eleştirerek,” İşverenlerden yana, işverenlerin çıkarları için her şeyi, bütün bütçeyi seferber eden bir iktidar var. Kadın işsizliği, emeklilerin yaşamı ne yazık ki sürüyor. İşçiler, emekçiler işsizlik kıskacında yaşamını sürdürmeye çalışıyor. İşsizler intihar ediyor. Can veren insanlara karşı siz, bu halka askıda ekmeği gösteriyorsunuz…” diye konuştu.

AKP’Lİ BAŞKANA TEPKİ

Bakan Selçuk’a karşı eleştirilerini sürdüren Kemalbay’a, “istismar ediyorsunuz” diyerek üç kere sözünü kesmeye çalışan Komisyon Başkanı AKP’li Lütfü Elvan’a, tepki gösteren Kemalbay, “İstismar eden sizsiniz, ben değilim. Sizi nezakete de davet ediyorum” sözleriyle uyardı.

Editör: Haber Merkezi