İZ GAZETE- Türkiye’de 9 milyonu aşkın yaşlılık aylığı alan emekliler ile 4 milyon civarında hak sahiplerinin ciddi geçim sıkıntısı yaşadığını belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, TÜRK-İŞ Raporu'nun Şubat ayı verilerinde dört kişilik bir aile için açlık sınırının 2 bin 719 lira ve yoksulluk sınırının 8 bin 856 lira olduğunu anımsattı. Covid-19 pandemi döneminde hayat pahalılığı yüzünden açlıkla ve derinleşen yoksullukla yüz yüze bırakıldığını kaydetti. 

AYLIKLARI KORUYAN SİSTEM KALMADI

Emeklilerden ilaç ve muayene katkı payı adı altında maaş kesintilerinin sağlıklı yaşam haklarından ödün vermeleri anlamına geldiğini belirten Kemalbay, 12.nci Küresel Emeklilik Endeksi 2020 Raporu’nda Türkiye’nin 39 ülke arasından 37. sırada olduğunu anımsattı. Reform adı altında Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemini değiştiren uygulamaların emekli aylıklarının sistematik bir biçimde düşmesine neden olduğunu ifade eden Kemalbay, aylık bağlama oranının gerilemeye başladığını, emekliliği hak ediş koşullarının zorlaştırıldığını ve aylıkları koruyan bir sistemin kalmadığına dikkat çekti.

EYT’LİLERİN HAKKI YENİLDİ

Sosyal güvenlik eşitlik ilkesinin uygulanmadığını, yapılan kanun değişikliklerinin emekçiler aleyhine olduğunu belirten Kemalbay, kadınların kademeli olarak 58, erkeklerin kademeli olarak 60 yaşında emekli olması hükme bağlanmasının EYT’li olarak adlandırılan çalışanların hakkının yenildiğini anımsattı.

MAAŞLARINI YÜKSELTECEK ÇALIŞMANIZ VAR MI?

Pandeminin daha da yoksullaştırdığı emeklilerin maaşlarını günün koşullarına uyumlu hale getirmenin yanı sıra, ek gelirle desteklenmesi gerektiğini söyleyen Kemalbay, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a, “Emekli yurttaşlarımız ile hak sahiplerinin yaşam standartlarının ve sağlık hakkının korunması, ödenecek aylıkların alt sınırının en az  asgari ücretle eşitlenmesi ve yoksulluk sınırının altında olmaması amacıyla emekli aylıklarının insanca yaşanacak bir seviyeye çıkarılmasına yönelik Bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?” diye sordu. Kemalbay şu soruları yöneltti: 

Aynı koşullarda emekli olanlar arasındaki uçurumun giderilmesine yönelik Bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?
Pandemi koşullarında yaşlılara, kronik rahatsızlığı olan emekli yurttaşlara destek verilmesi, sağlık hizmetlerinde uygulanan tüm kesintilerin kaldırılması, ilaç katkı payları alınmamasına yönelik Bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?
Emeklilerin sendikal haklarının Anayasal güvenceye alınmasına yönelik Bakanlığınızın bir çalışması bulunmakta mıdır? 
Emekli maaşlarının tek taraflı olarak değil, sendika ile toplu sözleşme yapılarak belirlenmesine yönelik Bakanlığınızın herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır? 
Prim gününü dolduran ancak yaş sınırına takılan emekçilerimizin emekli olması ve emeklilere insana yakışır koşullar sağlanması durumunda genç işsizliğin azaltılması mümkün olacaktır. Bu iki yönlü mağduriyetin giderilmesi ve çifte iyileştirme planı konusunda bir çalışmanız var mıdır? 
Mevcut sosyal güvenlik yasalarına göre açlık sınırının altında emekli maaşı ve mezarda emeklilik koşullarını değiştirmek için bir düzenleme yapacak mısınız?
Ev kadınlarına emeklilik ve sosyal güvence hakkı tanınmasına dair bir çalışmamız olacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi