İZ GAZETE - Suriye'de yaşanan savaş ortamından kurtulmak için Türkiye'ye sığınan Suriyeli Alşeyhhüseyin ailesinin, 10 Temmuz 2019 günü Ankara'nın Mamak ilçesinde kurulan semt pazarına akşam saatlerinde artık sebze ve meyveleri toplamak üzere gittiklerinde 6 yaşındaki çocukları Salih’in kapağı açık bırakılan kanalizasyon kuyusuna düştü ve küçük çocuğun cansız bedeni 50 metre uzaklıktaki Hatip Çayı’nda bulundu.

Bu üzücü olay sonrasında HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, belediyelerin düzenlemeleri ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. 

Bu bağlamda;

6 yaşında bir çocuk olan Salih’in yaşamını yitirmesine neden olan rögar kapağını açık bırakan sorumlular kimdir? Açık bırakılan kanalizasyonun çukuru etrafında neden güvenlik önlemi alınmamıştır?

Önlemleri almak, denetim yapmak ve sürekliliğini sağlamak sorumluluğunu yerine getirmeyerek 6 yaşında bir çocuğun yaşamını yitirmesine neden olan belediye yetkililerine yönelik herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

2010-2019 tarihleri arasında rögar kapaklarının kapatılmaması nedeniyle yaşamını yitiren ve yaralanan yurttaş sayısı kaçtır?

2010-2019 tarihleri arasında bu tür ihmaller nedeniyle Bakanlığınızca cezai işlem yapılmış olan yetkili sayısı kaçtır?

Belediyelerin özellikle çocuklar, engelliler, göçmenler ya da mültecilere ve okuma yazma bilmeyen yurttaşlara yönelik ihmaller nedeniyle can kaybı ve yaralanmamaların yaşanmaması için almış olduğu bir önlem var mıdır?

Belediyelerin sorumluluk alanlarında gerçekleşen bu tarz önlenebilir kazaların yaşanmasında teknik, organizasyonel sebeplerin yansıra; sosyal, ekonomik, siyasi sebeplerin tespiti ve çözüm yöntemlerini oluşturmak için bir çalışmanız var mı?

Editör: Haber Merkezi