Cengiz Aldemir/ANKARA

Mecliste düzenlediği basın toplantısında, yaklaşan 1Mayıs Emek ve Dayanışma günü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, "Tüm işçileri, emekçileri, kadınları birleşik mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" dedi.

9 MİLYON KİŞİ İŞSİZ

Kapitalizmin dünya'da ve Türkiye’de ekonomik ve siyasal krizi her geçen gün derinleştirdiğini belirten HDP'li Kemalbay,  

"Krizin bedeli işçi emekçilere ödetiliyor. 

Patronlar korunup kollanırken işçi-emekçiler açlığa, yoksulluğa, sefalete terk ediliyor. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı asgari ücreti geçmiş durumda. Yoksulluk sınırı ise 15 bin TL’ye dayandı.  

İktidarın talimatlarıyla hareket eden TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları gerçeği yansıtmıyor. Yaklaşık 9 milyon kişi işsiz durumda ve bu sayı her geçen gün yükseliyor" diyerek tepki gösterdi.

EMEKÇİNİN KAZANDIĞI HAKLAR ENGELLENİYOR

Asgari ücretin enflasyon karşısında sürekli eridiğini, alım gücünün düşmesiyle gerçek enflasyonun market alışverişinde, kiralarda, ödenen elektrik, su ve doğalgaz faturalarında görüldüğünü söyleyen Kemalbay, emeğin özgürleşmesi için mücadele çağrısında bulunarak, "Sermayedarlar, sınıfsal çıkarları için kendi koydukları yasaları dahi hiçe sayıyorlar. İşçi-emekçilerin mücadeleyle kazandığı hakların kullanımı engelleniyor. 

Sendika üyesi olmak anayasal hak olmasına rağmen bu hakkın kullanımını engellemek için sermaye ve iktidar her türlü keyfi saldırıyı devreye sokuyor. İşçi ve emekçilerin öz örgütlülükleri olan sendikaların başına çöreklenmiş bürokratlar da sermaye sınıfına hizmette kusur etmiyor" eleştirisinde bulundu.

EMEĞİN ÖZGÜRLEŞMESİ İÇİN MÜCADELE ÇAĞRISI

Yaşanabilir bir ücret, insanca çalışma koşulları, tüketim ürünlerine yapılan zamların geri çekilmesi başta olmak üzere hakları ve gelecekleri için direnen işçi ve emekçilerin mücadeleyi büyüttüğünü söyleyen Kemalbay,

"Emeğin özgürleşmesi ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması ülkenin dört bir yanında yükselen mücadeleleri büyütmek, tabandan birliğimizi kurarak mücadeleye atılmaktan geçiyor. Yaşadığımız tüm sorunların kaynağı kapitalist düzendir.  

Sermayedarların emeğin üzerindeki tahakkümüne son vermenin yolu ise işçi ve emekçilerin bir sınıf olarak mücadeleye atılmasıyla mümkündür.

Tüm işçileri, emekçileri, kadınları bizlere dayatılan kölece çalışma ve yaşam koşullarına karşı mücadele etmeye davet ediyoruz" çağrısında bulundu.

EMEK MÜCADELESİNİ ÖRGÜTLEYECEĞİZ

Önümüzdeki 1 Mayıs’ı işçi sınıfını sömürüden ve baskıdan kurtuluş mücadelesinin büyütüldüğü bir güne çevirmek için fabrikalarda ve hayatın olduğu her yerde emekçileri örgütlenmeye davet eden Kemalbay, işçi, emekçi birliklerinin isimlerini ve taleplerini paylaşarak şöyle konuştu:

"Krizi biz yaratmadık faturasını da ödemeyeceğiz. Fabrikalarda, meydanlarda mücadeleyi örgütleyeceğiz!

*Tüm çalışanların ve emeklilerin maaşlarının, alım gücü esas alınarak gerçek enflasyona göre artırılması,

*Madde 25/2’nin kaldırılması, işten atmaların yasaklanması,

*Herkese iş ve gelir güvencesinin sağlanması,

*Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması, 

*Temel tüketim ürünlerine yapılan zamlar geri çekilmesi,

*Doğalgaz, elektrik, su, İletişim’in insani ihtiyaç oranında ücretsiz karşılanması için;

Birleşik mücadeleyi büyütelim!

İŞÇİ EMEKÇİ BİRLİĞİ:

4.Vardiya İşçi Dayanışması - Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) - Birleşik İşçi Hareketi (BİH) - Birleşik İşçi Kurultayı (BİK) - Birleşik İşçi Zemini (BİZ) – Devrimci Tekstil İşçileri sendikası (DEV TEKSTİL) - Devrimci İşçiler - Dostluk ve Kültür Derneği (DKDER) - Emekçi Hareket Partisi (EHP) - Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) - İstanbul KHK’lılar Platformu - İşçinin Kendi Partisi (İKEP) - İşçi Hareketi Koordinasyonu – Kaldıraç Hareketi - Komünist İşçi Hareketi (Söz ve Eylem Dergisi) - Kırmızı Gazete -Köz- Proleter Devrimci Duruş  (PDD) – Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP)  - Tüm Otomotiv Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) - Yeni Dünya İçin Çağrı

Editör: Haber Merkezi