YAĞIZ BARUT/  İZ GAZETE -Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, belediyeye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında ifade vermiş ve ardından sevk edildiği mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. İçişleri Bakanlığı ise Başkan Mustafa Kayalar’ın görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.

Başkan Kayalar’ın avukatı olan İBB Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın konuya ilişkin çarpıcı mesajlar verdi. Av. Murat Aydın, soruşturmanın 8 aydır sürdüğünü ve yüzde 95’inin zaten bittiğini, soruşturma kapsamında hiçbir tutuklama kararı olmadığını yani hukuken sonuç alamayan iktidarın Bakanlık eliyle siyasi sonuç almaya çalıştığını vurguladı. 

‘SİYASETEN AÇIĞA ALINDI’

Murat Aydın soruşturma sürecini şu ifadelerle anlattı: “Başkan hakkındaki iddialardan dolayı savcılık 8 aydır bir soruşturma yürütüyordu. Bu soruşturmadan başkanın da belediyenin de haberi vardı. Soruşturma sırasında savcılık hangi belge ve bilgiyi istediyse, belediye bunları paylaşarak adaleti sağlamaya ve gerçeğin ortaya çıkmasına yardımcı oldu. Yani gizli bir soruşturmadan da bahsetmiyoruz, hepimizin bildiği bir şeydi çünkü belediyeden belgeler isteniyordu.
Daha sonrasında savcılık ifadeleri aldı ve tutuklamayı gerektirecek bir durum olmadığı sonucuna vararak şüphelileri adli kontrol istemiyle hakimliğe sevk etti. Yani Savcılığın tutuklama talebi hiç olmadı. Çünkü tutuklamayı gerektiren bir durum yok. Sulh Ceza Hakimliği de Başkan Mustafa Kayalar’ı sadece yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bıraktı.

İçişleri Bakanlığı özetle; ‘Başkan görevde kalırsa soruşturmayı etkileyebilir, tanıklar üzerinde baskı yapabilir, delilleri karartılabilir! Bunu önlemek için açığa alıyorum’ diyor! İyi de arkadaş, 8 aydır bu soruşturma sürüyor, ifadeler alındı, belgeler elinde, hangi soruşturmanın selametinden bahsediyorsun! Bu açığa alma işlemini en başta yapsan anlardık ama soruşturmanın zaten yüzde 95’i bitmiş durumda. Aslında geriye kimsenin yok etmesinin mümkün olmadığı ufak tefek işler kaldı. Özetle; savcılığın da mahkemenin de tutuklamayı gerektirecek bir suç unsuru görmediği olayda iktidar siyaseten Başkanı açığa almıştır.” 

‘BİR TANE BİLE TUTUKLAMA YOK’

Sürecin nasıl ilerleyeceğine dair de konuşan Av. Murat Aydın , “Şimdi biz açığa alma kararına karşı dava açacağız. Ancak hukuktan kopmuş bir bakanlığın bundan sonra ne yapacağını hukuken değerlendirmek mümkün değil. Şöyle ki; soruşturma 15 gün sonra bitse bile Bakanlık bu süreci uzatmak için elinden geleni yapabilir, davanın sonucunu bekleyelim der, sonra istinaf bitsin der, en sonda da Yargıtay süreci bitsin der. Yani hukuken yapamadığını siyaseten yapabilir. Bu soruşturmanın içeriğindeki deliller ve anlatımlar birbirilerinden kopuk, belli bir mantık ve zaman sırasını takip etmeyen parça parça şeyler. Bir delile dayanmayan bu parça parça şeylerden bir rüşvet sonucu çıkmaz. Bunu onlar da biliyor. Olayı bu kadar köpürttüler bir tane bile tutuklama yok. Zaten görevden uzaklaştırma yoluna da bu yüzden gittiler. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığının hukuki olmadığı çok açık. Bitmiş bir soruşturmanın selameti için açığa alma mı olur arkadaş! Bundan sonraki süreçte de Vali 10 gün içinde Meclis’i toplantıya çağıracak. Meclis birinci başkanvekili başkanlığında toplanacak. Gizli oylamayla Meclis içinden bir başkanvekili seçecek. Bu iktidar istediği siyasi operasyonu yapsın, halktaki meşruiyetini yitirdiği için ayakta kalamayacak. Biz kazanacağız” ifadelerini kullandı.

‘ÇAPRAZ KONTROLDE ÇELİŞKİ BULAMADILAR’

Başkan Mustafa Kayalar’ın moralinin de gayet yerinde olduğunu bir an bile kaygısı yaşamadığını kaydeden Murat Aydın, “Sadece böyle bir şeyle anılmaktan dolayı üzgündü çünkü bilen bilmeyen herkes hakkınızda bir şey konuşuyor. Onun dışında, kendisinin de söylediği gibi veremeyeceği hiçbir hesap yok. Sorulan her şeyi de delilleriyle izah etti. Hatta bizim dışımızdaki kişilerin de ifadelerinde Başkan Mustafa Kayalar ne dediyse aynı şeyler söylenmiş. Soruları da bilmiyorduk, kişileri de bilmiyorduk. Çapraz kontrol yaptılar, Başkanın ifadelerinin çeliştiği hiçbir ifade yoktu” dedi.

YOLSUZLUKLA YIPRANAN İKTİDAR, ALGI YARATIYOR!

Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın görevden alınmasına bir tepki de İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray’dan geldi. Sosyal medyasında “Seçilmiş Başkan Kayalar’ın, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmasını şiddetle kınıyorum. Demokrasi kılıcı Demokles'in kılıcına dönüştü” paylaşımını yapan Çıray, İz Gazete’ye yaptığı açıklamada ise şunları söyledi: “Yargı kararı olmadan seçilmişler görevden alınmamalı. Bu seçmenin iradesini, oyunu gasp etmektir. Bu siyasi iktidar özellikle yolsuzluk konularında çok yıprandığı için, ‘Karşı tarafta da aynı yolsuzluklar vardır. Dolayısıyla bu oy verirken ayırt edici bir özellik olamaz’ dedirtebilmek için bu tür operasyonlara girişiyorlar. Tekrar ediyorum yargı kararı olmadan görevden alınmalara kesinlikle karşıyım. Bu konuları hukuk üzerinden tartışmak sonuç getirmiyor çünkü hükümetin tutumu hukuku aramak değil, bir siyasi algı yaratmaktır. O yüzden siyasi olaylara siyasi cevap vermek gerekir.”

Editör: Haber Merkezi