CİHAN SAMGAR / İZ GAZETE - Menderes’te kurulması İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden oy çokluğu ile geçen Katı Atık Tesisi’ne ilişkin Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar İz Gazete’ye özel açıklamalarda bulundu. Kayalar, sürece ilişkin olarak ÇED raporunun olumsuz yönde çıkması halinde projenin karşısında olacaklarını ifade etti.

‘ÇÖP ÜZERİNDEN SİYASET!’

Sürecin 8 Kasım 2019’da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin onayı ile başladığını hatırlatan Kayalar, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 312 hektarlık bir alanın Menderes Belediyesi’ne tahsis edildiğini ifade etti.

Kayalar, “Yaklaşık 2,5 aydır bu işin içerisindeyiz, araştırıyoruz, Harmandalı’ya gittik. Sayın Cumhurbaşkanı 2023’e kadar katı atık tesislerini yüzler seviyesine çıkaracağız demiş. Şu an yaptığımız araştırmalarda 78 tane katı atık tesisi var. Çöp üzerinden siyaset yapılıyor” diye konuştu.

‘ÇED RAPORUNU BEKLİYORUZ’

Tesiste ayrıştırma işleminin de yapılacağını ve bölge dışından çöp gelmeyeceğini ifade eden Kayalar, “Burada sıfır atık olayı var. Sadece taş,toprak, kum, kül olarak kalıyor. Bunları da toprakla serip bitkilendiriliyor. Tahtalı Barajı’na 9 kilometre mesafesinde ve baraja hiçbir zararı yok. Yasal olarak baraja 250 metre olarak uzakta olmamız gerekiyor. Yurt dışında böyle bir şey yok ama bizde 250 metre. Yapılan tesis son derece modern bir tesis ama biz ÇED raporunu bekliyoruz. Olumlu sonuç çıkarsa tamamen projenin arkasındayız ama olumsuz sonuç çıkarsa Büyükşehir Belediyesi onaylasa bile karşısında oluruz. Çevreye, doğaya, Menderes’e bir zararı olursa bunu kendi partim bile yapsa karşısındayım” ifadelerini kullandı.

İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Katı Atık Tesisi’nin İzmir’de Bergama, Ödemiş, Menderes ve Urla ilçelerine yapılmasının planlandığını hatırlatan Kayalar, şöyle konuştu:“Burada istihdam sağlamayı düşünüyoruz, tesisin etrafına seralar kurup oradaki insanları işe alacağız. Ayrıca tesiste 100-200 kişi de çalışacak. . Başkanın da onayını aldık. ÇED’den olumlu rapor çıkarsa olumlu sonuçları olacak, buradan elektrik de üretilecekmiş. Yaklaşık 40-50 ailenin bir aylık elektrik tüketimini karşılayacak kadar çıkıyor. Fatura fiyatları yüzde 30 civarında düşecek. Turistik turlar düşünüyoruz. Gerçekten burası çöplük olmayacak, bu bir fabrika”



UCUZ SİYASET VURGUSU

KatI Atık Tesisi’ne ilişkin projelerden bir tanesinin AKP’li Bergama Belediyesi tarafından onaylandığını belirten Mustafa Kayalar, süreçle ilgili Tarım ve Orman Pakdemirli ile Cumhurbaşkanı’nın onayının bulunduğunun altını çizdi.
Kayalar, “Tüm bunlar ortadayken AKP grubunun tutumunu ucuz siyaset olarak görüyoruz. Seçimi kaybetme sebebiyle halkı etkilemeye uğraşarak bir algı yaratmaya çalışıyorlar. Biz bunu aşacağız” diye konuştu.

‘MECLİS’E KATILMADIM’

İzmir’in çöp sorunu bulunduğunu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bu sorunun çözümü noktasında çözüm üretmek için uğraştığının söyleyen Kayalar, şöyle devam etti: “Biz de proje ilk geldiğinde önce olumsuz baktık. Ama bize 2,5 aydır bunu anlatıyorlar. Emin olmadığım projeye evet ya da hayır demek istemedim, bu yüzden bu konu mecliste gündem olduğunda Meclis’e katılmadım. Bilgi sahibi olmadığım için katılmadım, projeyi iyice bir öğrenmek istedim. Oldu bittiye getirilmesin belki yanlış bir projedir diye. Genel Başkanımızla konuştum, sunumları dinledim, tesisleri gezdim, araştırdım internette. O yüzden bilmeden önce meclise katılıp evet ya da hayır demek istemedim. Şimdi ÇED’den olumlu çıkarsa sonuna kadar arkasındayız”

MUHTARLAR HARMANDALI’YA GİDECEK

Katı Atık Tesisi’ne ilişkin Mendereslilerin çekincesinin iletişim sıkıntısından kaynaklandığını altını çizen Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar,
“Birkaç vatandaşımız burası çöplük olacak diyor. Vatandaşa bu projeyi anlatmak lazım. Burada çöp depolama diye bir şey yok. Gelen çöp ayrıştırılıyor, gübre haline getiriliyor. Sıfır atık. Muhtarlarımız ve halkla toplantı yaptık.Muhtarlarımızı Harmandalı’ya götüreceğiz. AKP’li CHP’li MHP’li meclis üyelerimize yurt dışına götürüp örneklerini göstereceğiz” dedi.

‘YERLEŞİM YERİNDEN GEÇMEYECEK’

Katı Atık Tesisi’ne ilişkin en büyük eleştirinin güzergah noktasına ilişkin olduğunu söyleyen Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar,Buca, Gaziemir, Karabağlar,Balçova, Narlıdere ve Menderes’in çöplerinin katı atık tesisine getirileceğini belirtti. Kayalar, “Menderes tarım bölgesi, çöp kamyonu nereden gidecek? Bunun için üç dört tane alternatif var, bunların çalışmasını yapıyoruz. Kesinlikle hiçbir yerleşim yerinden geçmeyecek”dedi.
 

Editör: Haber Merkezi