İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Tunç Soyer’in İzmir’de yaratmış olduğu etkiyi yorumlayan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, “Belli ki Tunç Soyer çok ciddi bir enerji yaratmış. Hem 15 yıldır İzmir’i yöneten Aziz Kocaoğlu’na yönelik değişim özlemi, hem de Soyer’in Seferihisar’da yaptığı ve kamuoyu tarafından takdir kazanıp, öne çıkan özellikleri ona karşı ilgilinin artmasına neden olmuş. Kendisi aynı zamanda pozitif bir politikacı olarak dikkat çekiyordu. Önemli olan tüm bu değişim özlemine yönelik beklentiyi karşılayıp karşılamayacağıdır. Soyer’i dün havaalanında, toplumun farklı kesimlerinden kişiler karşılamaya geldi. Sendika temsilcileri elinde ekmekleriyle Soyer’in karşına çıkarak, ’Emekçiler sizinle ekmeğini bölüşmeye geldi’ mesajı verdiler.” yorumlarında bulundu.

SOYER REKOR OYLA KAZANABİLİR

Kartal, “Sendikalarda, sivil toplum kuruluşlarında, meslek odalarında çok geniş mutabakat olduğunu gözlemlemek mümkün. CHP İlçe örgütlerinden, CHP üye ve yöneticilerinden de Tunç Soyer’e yönelik ilgi ve sevginin olduğu çok açık. İYİ Parti, Millet İttifakı’ndaki anlaşma kapsamında Büyükşehir için aday çıkarmayacak. Aynı zamanda HDP’nin de İzmir’de ciddi bir oy oranı var ve onlar da aday çıkarmayacaklar. Bu da çok yüksek bir oyla, hatta rekor oyla Tunç Soyer’in kazanma ihtimalinin güçlendiğine işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

Kartal, İzmir’de yapılacak olan seçimlerin merkezi politikadaki gerginlikler kadar sert geçmeyeceğini de belirtti.

İZMİR’E 3 KADIN ADAY

İlçelerdeki aday listelerine dair değerlendirmelerde de bulunan Kartal, “İlçeler büyük oranda açıklandı. Buca ve Bayraklı adayları reddedildi. 4 Şubat’ta toplanacak olan Parti Meclisi’nde belirlenecek. MYK’dan çıkan adayların dışında yeni adayların belirlenmesi bekleniyor. İzmir listelerinde göze çarpan şeylerden birisi de en genç aday olarak Foça’dan Fatih Gürbüz ve Çiğli’den Utku Gümrükçü belirlenmiş olması. Ayrıca CHP’nin bu dönem muhtemelen 3 tane kadın belediye başkanı olacak. Selçuk, Karaburun ve Seferihisar’da kadın adaylar karşımıza çıktı. Kendileri meclis üyesi ve avukatlar” dedi.

“TİRE’DE SULAR DURULMUŞA BENZESE DE…”

Tire ve Kiraz ilçelerinin İYİ Parti’ye bırakılması durumunun karışıklığa yol açtığını belirten Kartal, “Tire’de ve Kiraz’da CHP örgütlerinde bu durum tepkiye neden oldu. Nedeni, Tire’de CHP’nin yönettiği bir belediyenin İyi Parti’ye bırakılmasıydı. Parti Meclisi’nde kararın netleşmesi sonrasında Tire’de sular durulmuşa benzese de, Kiraz’da CHP’nin aday adaylarından Salim Özkarataş partisinden istifa ederek DSP’ye geçti. Belli ki seçimlerde Cumhur İttifakı, Millet İttifakı ve DSP yarışacak. 5 yıl önce yapılan yerel seçimlerde CHP-DSP bölünmesiyle kaybedilen ilçeler olmuştu” ifadelerini kullandı.

‘TAHİR ŞAHİN MENEMEN’DE CHP’NİN KARŞISINA ÇIKABİLİR’

Ümit Kartal, “20 yıldır Menemen’i yöneten Tahir Şahin’in yeniden aday gösterilmemesi sonrası, Menemen İlçe başkanı Gürol Taklat, yönetim kurulu üyelerinin tamamı, kadın ve gençlik kolları istifa etti. Tahir Şahin eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e yakınlığıyla biliniyor. Mustafa Sarıgül’de CHP’den istifa ederek Şişli adaylığını açıklamıştı. Şimdi bağımsız mı yoksa DSP ile mi katılacağı konuşuluyor. Aynı şey Menemen için de geçerli olabilir. Henüz net bir açıklaması olmasa da, Tahir Şahin CHP’nin kendisini yeniden aday göstermemesini Menemen halkına yapılan kötülük olarak yorumlamıştı. Bu durum CHP adayı Serdar Aksoy’un karşına Tahir Şahin’nin bağımsız ya da başka partiden aday olarak çıkmasına sebep olabilir.” şeklinde konuştu.

GÖKMEN ULU’NUN ADAY GÖSTERİLMEMESİ ŞAŞIRTTI

Kartal son olarak Dikili’den aday adayı gösterilen Gökmen Ulu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: ”Dikili’den aday adayı olan Gökmen Ulu’nun aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Toplumun birçok kesiminden destekleniyordu. Hem Dikili’de seviliyor, hem de yazar, şair ve aydınlar tarafından destekleniyordu. CHP Genel Başkanı ve MYK üyeleriyle de arası çok iyiydi. Aday gösterilmemesi büyük şaşkınlık yarattı. Ulu, aday gösterilmemesiyle ilgili ‘Takdir yüce milletimizin’ diyerek konuyu kapattı ancak Dikili’de nasıl bir sonuç çıkacak, bu kesin değil.”

Editör: Haber Merkezi