Gizem TABAN/İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Cemil Tugay’ın başkanı olduğu Karşıyaka Belediyesi’nin düzenlediği, ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Belediyeler Buluşması’ başlıklı çalıştay Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda gerçekleşti.

Etkinliğe; CHP Genel Başkan Yardımcıları; Ali Öztunç ve Ahmet Akın, İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Milletvekilleri; Sevda Erdan Kılıç, Tacettin Bayır, Özcan Purçu, Murat Bakan, Bedri Serter, Kani Beko, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu katıldı.  Toplantının açılış konuşmasını Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay yaparken CHP Genel Başkan Yardımcıları Ali Öztunç ile Ahmet Akın ve TBMM Çevre Komisyonu Grup Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan iklim ve enerji üzerine parti politikalarını anlattı, hükümete eleştirilerde bulundu.  İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu ile etkinlikte yer alan belediye başkanları ise iklim krizi ve bu alanda yaptıkları çalışmaları aktardı.

YEREL YÖNETİM VURGUSU

Toplantının açılışında konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, iklim krizi ile mücadelede yerel yönetimlerin önemini vurgulayarak, “Bu krizi görmemek ve etkilerini hissetmemek mümkün değil. Orman yangınları, kuraklık, tarımda rekoltenin azalmaları, ekosisteminin bozulmasıyla hepimiz hissediyoruz. Bugünlerde ‘İklim Şurası’ adı altında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Konya’da düzenlediği bir toplantı oldu. Bütün dünyada belediyeler iklim mücadelelerinde en önde olarak görülen kurumlar. Globalde düşünülen yerelde uygulanmadığında etki etmiyor ama Konya’daki şuraya hiçbir belediye başkanı davet edilmedi. TBMM Çevre Komisyonu’nun da davet edilmediğini öğrendik. Dün akşam açıklanan bildiri ve sonuçlara baktığımızda merkeziyetçi bir anlayışla hareket edildiğini gördüm. Açıkçası bunun bir çözüm olacağını sanmıyorum. Yereli davet etmediğiniz bir sürecin başarılı olması mümkün değil” dedi.

‘SEYREDECEK DEĞİLİZ’

Başkan Tugay, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İnsanların oluşturduğu yapılar kentler olduğu için daha yoğun travmaları kentler yaşıyor. Dünya nüfusunun yüzde 55’i kentlerde yaşadığı ve 2030 yılında bu rakamın yüzde 65’e çıkacağı düşünüldüğü için kent odaklı çalışmalar yapmak gerekiyor. O yüzden burada belediyeler çok önemli. Bu konularda belediyelerin yetki sahibi olması ve daha çok kaynak ayrılması bizim ne yaparsak yapalım nihai oluşacağımız nokta olarak belirtiliyor. Şehirler iklim öngörülerini oluşturmalı ve tedbirlerini şimdiden almalar. Belediyeler de burada kilit irade konumundalar. Bir yerde merkezi hükümet yanlış politikalar uyguluyor diye seyredecek değiliz. İnsanlarımız bu kadar büyük iklim krizi yaşarken seyretmek istemiyoruz. Bu anlamda belediyelerin iş birliği yapması gerçekten önemli. Bu sadece yağmur faz yağdı, kuraklık oldu konusu değil; aynı zamanda gittikçe derinleşen sosyal adaletsizlikler ve toplumsal bazı olaylarla kendisini hissettiren ve felaket senaryolarıyla birlikte yaşanacak bir durum. Belediyeler olarak bizler sürdürebilir enerji ve iklim eylem planları yapıyoruz. Bu yaptığımız toplantının bir ilk adım gibi görülmesi gerektiğini ve bundan sonraki çalışmalarımızda bu adımları çoğaltacağımıza inanıyorum.”

PAKDEMİRLİ’YE SERT ÇIKIŞ

TBMM Çevre Komisyonu Grup Sözcüsü ve CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, iklim krizi ve çevre konusunda hükümete eleştirilerde bulunarak AKP’li Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’yi hedef aldı. Bakan, şunları söyledi: “Dünya yaşanmaz bir yer haline geliyor. Gezegenimiz bir varoluş sorunuyla karşı karşıya… Devleti yönetenler, yerel yöneticiler, sorumluluk alanlar dünyanın varoluş sorununa kayıtsız kalamaz. Çözüm üretmek zorundayız. Türkiye sulak alanlarını kaybediyor. Ormanlarımızı kaybediyoruz. Orman Genel Müdürlüğü’nün genel bütçeden aldığın rakam 1 milyar TL… Bütçesinin 7 milyarını ağaç kesiminden karşılıyor. Ormanı kereste, odun kaynağı olarak gören bir Tarım Bakanımız var. Biz Türkiye’nin ormanları korunsun diyoruz. İklimle ilgili bilinçleri yok. Dünya yeni bir ekonomik düzene gidiyor. Bu düzen karbonsuz düzen…  Türkiye çok yakında karbon vergisiyle karşı karşıya kalacak, 2.4 milyar Euro’luk bir yükle karşı karşıya kalacak. İktidarın bununla ilgili hazırlığı yok. Meclis’ten iklim yasası çıkaracaklar vekilleri davet etmiyorlar, Konya’da iklim Şurası yapıyorlar, sen ben bizim oğlan… Bizi davet etmiyorlar. ‘Biz vatanseveriz, milliyetçiyiz’ diyorlar ama bu lafla olmaz. Vatan dediğimiz şey ormanlarımız, derelerimiz, denizlerimizdir. Siz eğer onları korumuyorsanız vatansever değilsiniz.”

‘AKP’LİLER GÖBEK ATIYOR’

Konya’da düzenlenen İklim Şurası’na ilişkin AKP’ye eleştirilerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Konya’da İklim Şurası düzenleniyor, AKP’liler göbek atıyor. O nedenle AKP’nin yapacağı hiçbir şeyi önemsememek gerekiyor. İş bilmiyorlar, umurlarında değil. Şüphesiz ki iklim krizi dünyanın yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri… Birkaç gündür Avrupa’nın ortasında çatışma var, insanlar ölüyor. Ne için? Birkaç kişinin kişisel egosu, hırsı için insanoğlu öldürülüyor. Nükleer güce sahip bir devlet diğerini işgal ediyor ve herkes izliyor. Ukrayna’ya gaz veren birileri de izliyor. ‘Biz NATO’yuz’ diyerek Ukrayna’ya gaz verenler çekildiler, sadece yaptırım uygulayacaklarını söylediler. Bu neyi gösterdi? Bu bir adamın ne kadar büyük olduğunu gösterdi. O adam Mustafa Kemal Atatürk… Montrö’den tutun ‘Yurtta barış dünyada barış, Savaş zorunluluk değilse cinayettir’ diyen Atatürk’ün ne kadar büyük olduğunu bir kez daha görüyoruz. Ben Atatürk’ün İzmir’inden Atatürk’ün önünde saygıyla eğiliyorum” ifadelerini kullandı.

‘İZMİR’İ NEDEN GÖRMÜYORLAR’

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan krize de değinen Öztunç, Gaziemir’de bulunan nükleer atıklara da dikkat çekti. Öztunç, konuşmasına şöyle devam etti: “Avrupa şu an Çernobil tehlikesiyle karşı karşıya… Ciddi doğa ve çevre katliamı yaşanıyor. Yine sessiz kalınıyor. Nükleer silahı olduğu için ‘Rusya ne yapar’ diye konuşanlar İzmir’i neden görmüyorlar? İzmir’in orta yerinde nükleer atık sahası var. Böyle devlet olur mu? Senin bir şehrinin orta yerinde nükleer atık var. Gaziemir Belediye Başkanımız isyan ediyor, eylem yapıyor. Vali çıkıyor, ‘Şov yapıyor’ diyor. Ne yapacaktı, AKP’liler gibi göbek mi atacaktı. AKP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Hamza Dağ boş boş konuşuyor. Hükümet, Paris İklim Sözleşmesi’ni, bu anlaşmadan dolayı milyarlarca dolar teşvik olduğunu duyunca imzaladı. Paris İklim Sözleşmesi’ni imzalıyorsun nükleere devam ediyorsun, kömürlü termik santrale devam ediyorsun, siyanürle altın ayrıştırmaya devam ediyorsun. İktidarımızda biz bu krizle mücadeleyi sağlayacağız ama iktidara gelene kadar belediye başkanlarımızın çalışmalarını da takdir etmek gerekiyor. Birileri rant için bizim belediyelerimiz halk için çalışır.”

‘POLİTİKALARIMIZ HAZIR’

CHP’nin iktidara gelmesi halinde izleyecekleri enerji politikalarından bahseden Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP’li belediyelerin örnek çalışmalara imza attığını söyledi. Akın, “Herkes farkında, Türkiye ve dünyada çok büyük bir iklim krizi var. Bir de bunu görmezden gelen bir yönetim var. Bu yönetim maalesef Türkiye’yi Paris İklim Anlaşması’na son 5 ülke arasında sokmayı başarabildi. 2016’da başlasaydık büyük bir yol alabilirdik. İktidara talip olan, iktidarı yönetecek olan CHP olarak biz tam olarak hazırlıklıyız. İkime, doğaya, enerji politikalarına hakimiz. Belediyelerimize tek tek teşekkür ediyoruz, kendi bölgelerinde önemli çalışmalara imza atıyor. CHP’ye göre enerji, iklim ve doğa bir bütün… Biz çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak için yenilenebilir enerji ve güneşi ortaya koyuyoruz. Enerji politikalarına baktığımızda AKP 84 milyonu müşteri gibi görüyor. Böyle olmasa yenilenebilir enerji de çağ atlardık. AKP 19 yılda 8 bin MW güneş enerjisi üretti, biz iktidarımızda her yıl 5 bin MW güneş enerjisi yapacağız. Belediyelerimiz öncü, hepsini yürekten alkışlıyoruz. En iyi örneklerden Tunç başkanımızı tebrik ediyorum. Karşıyakalılar da çok şanslı… Bu şansı bütün Türkiye’ye yayacağız. Dünya, politikalarını güneşe göre ayarlıyor, AKP ranta göre ayarlıyor. İktidar odluğumuzun hemen ertesinde birinci önceliğimiz bu olacak. Türkiye’ye özgü yeşil mutabakatı biz yapacağız, çalışmalarımız var, hazırlıyoruz. Yeşil dönüşüm kapsamında tüm işleyişi gözen geçireceğiz. Bu bir yeni kalkınma modelidir. Ülke ancak bu şekilde kalkınır. Vatandaşlarımıza yaşanabilir bir Türkiye’de sürdürülebilir politikalarla ekosistemi bir yaşam hakkı olduğunu en öne koyduğumuz politikalarımız hazır. Yeşil sürdürülebilir kalkınma çok önemli. Politikalarımızı hazır. Örnek olarak belediyelerimize bakın. Belediyelerimizin çalışmaları iktidarda ne yapacağımızın göstergesidir” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi