Kadınlar ülkemizde, 26 Ekim 1933 tarihinde yapılan köy kanunu değişikliği ile, muhtar olma ve ihtiyar heyetlerine seçilme hakkını kazandılar. Aydın Güre İlçesinin Demirci Dereköyü’nde 2 Kasım 1933'te yapılan seçimlerde Gül Esin Aydın Türkiye'nin seçilmiş ilk kadın muhtarı oldu. O günden bu yana geçen süre içinde kadınlar muhtarlık kurumunda çok az sayıda temsil edildi. 

En son 2014 yılında yapılan yerel seçimlerin sonuçlarına göre, Türkiye'de 31.963 mahalle, 18.329 köy olmak üzere toplam 50.292 muhtar bulunuyor. Adıyaman, Bitlis, Hakkari, Iğdır, Muş, Batman, Şırnak ve Sinop dahil toplam 8 ilde maalesef hiç kadın muhtar yok. Tüm Türkiye’de kadın muhtar sayısı sadece 674. KA.DER, köy ve mahallelerden başlayarak kadınların yönetimlerde ve karar alma mekanizmalarında temsil edilmesini, gerçek demokrasinin oluşturulmasında en önemli basamaklarından biri olarak görüyor.

Türkiye’ye özgün 1829 yılından itibaren bir yönetim modeli olarak var olan muhtarlık kurumu, KA.DER için kadınların yönetimlere katılmaları açısından çok önemli ve değerli bir fırsat sağlıyor.

Derneğin, yerel seçim öncesi kadınların muhtarlıklarda temsil oranlarını artırmak amacıyla Antalya’da düzenlediği eğitim kampı 2 Aralık'ta sona erdi. Türkiye’nin her yerinden gelen 100 aday adayı kadına yönelik 4 günlük programda katılımcılar her gün 8 saat teorik ve pratik eğitimle bilgi, beceri ve deneyimlerini arttıracak eğitimlere katıldılar.

KA.DER’in vermiş olduğu bu eğitimlere İzmir Çiğli ilçesi İzkent Mahallesini temsilen Muhtar Adayı Hatice Karaağaçlıgil de katıldı. Karaağaçlıgil, "Çiğli'mizi ve İzkent Mahallemizi tüm Türkiye'de tanıtma onurunu yaşadığım, Türkiye'den 100 muhtar adayının yerel yönetimlerde söz sahibi olabilmesi için Antalya’da düzenlenen Yerel Yönetimler Akademisi Eğitimi için bize bu olanağı sağlayan KA.DER’e tüm katılımcılar adına teşekkür ederim." dedi.

Editör: Haber Merkezi