Konak'ta  bulunan120 yıllık Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi'nde yapılan kazı çalışmaları sırasında binanın zemininde tarihi kalıntılara rastlanıldı. Kalıntılar Roma dönemine ait liman, hamam yapısı olduğu düşünülüyor. 3. derece arkeolojik sit alanı olan alanda inşaat çalışmaları durduruldu. 

Söz konusu bölgedeki tarihi kalıntıların tümünün ortaya çıkarılabilmesi için Müze Müdürlüğü’nün uygun göreceği teknik ve yöntemlerle sondaj çalışmalarına parsel bütününde devam edilmesi yönünde karar alındı. 

GEÇ GELEN 'CEVAPSIZ' CEVAP

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığı’na 25.12.2018 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından cevaplanması istemiyle yazılı bir soru önergesi verdi. Ersoy, önergeye 18/03/2019 tarihinde süresi geçtikten sonra yanıt verdi. 

Bakan tarafından verilen cevapta, "İzmir ili, Konak ilçesi Ahmetağa Mahallesinde bulunan, mülkiyeti Kaplan Mustafa Paşa Vakfına ait iş hanı nitelikli taşınmazın yıkılıp yerine iş merkezi, otel, yurt, sağlık tesisi, eğitim fonksiyonları çerçevesinde inşaat yaptırılmak üzere, uzun süreli kiraya verilmesi işi kapsamında, ilgili Koruma Kurulu’nca istenilen Müze Müdürlüğü denetimindeki kapsamlı kazı çalışmaları tamamlanmış; akabinde yine ilgili koruma kurulunca alanda mevcut suyun giderilmesine ve ilgili uzmanlarca hazırlanacak raporun kurula iletilmesi talep edilmiştir. Gelinen aşamada kurul gereğince alanında uzman ekip tarafından çalışmalar yürütülmekte olup çalışmaların tamamlanmasını müteakiben hazırlanacak rapor ivedilikle ilgili Koruma Kurulu'na iletilmesi halinde,2863 sayılı kanun ilgili alt mevzuat ve alanın nihai sit statüsü doğrultusunda Koruma Kurulu'nda değerlendirilecektir." ifadeleri yer aldı. 

YENİDEN MECLİS GÜNDEMİNDE

Sorularının yanıtlarını ilgili cevapta alamayan Murat Bakan, konuyla ilgili bugünek kadar bir gelişme yaşanmamasına tepki gösterdi. Bakan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtı üzerine konuyu tekrar Meclis gündemine taşıyarak şu soruları sordu:

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan kararda belirtildiği gibi, bir dönemin sosyo-kültürel yaşamını göstermesi ve mevcut alanda kompleks yapı olgusu olduğu anlaşılan ve ‘mutlak korunması gerekli alan’ olarak değerlendirilen söz konusu alanda zemin suyunun giderilmesi ve diğer gerekli çalışmaların başlanamamasının nedeni nedir?

Gelinen aşamada rapor için uzman ekiplerin alandaki çalışmalarının sürdüğü bilgisinden hareketle; hazırlanacak rapor için alandaki çalışmalar ne zaman tamamlanacaktır?

Koruma Kurulu’nca talep edilen alanda mevcut zemin suyunun giderilmesine ve önlenmesine ilişkin ilgili uzmanlarca hazırlanacak raporun Koruma Kurulu’na iletilmesi için verilen süre ne kadardır? Verilen süre doldu ise, rapor neden hala iletilmemiştir? Süre olmadıysa, ne zaman dolacaktır ve raporun, Koruma Kurulu’na iletilmesi için öngörülen süre nedir?

Alanda mevcut zemin suyunun giderilmesine ve önlenmesine ilişkin raporu hazırlayacak olan uzman ekibi kaç kişiden oluşmaktadır, bu uzman kişiler kimlerdir ve çalışmalar ne sıklıkla yapılmaktadır?

Tarihi alandaki mevcut zemin suyunun giderilmesi ve önlenmesine ilişkin çalışmalara ne zaman başlanacaktır? Çalışmaların tamamlanmasına ilişkin öngörülen süre nedir?

‘Mutlak korunması gerekli alan’ olarak değerlendirilen söz konusu tarihi alanın arkeolojik çalışmalar tamamlandıktan sonra ne şekilde değerlendirilmesi öngörülmektedir?

Editör: Haber Merkezi