Cengiz Aldemir/ ANKARA - Sivil toplum kuruluşları bireysel silahlanmaya karşı mücadele ederken, İçişleri Bakanlığı silahlanmayı kolaylaştırdı. 'Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkındaki Yönetmelikte 19 kez değişiklik yapılmasına tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko,

konuyu İz gazeteye değerlendirdi. İstatistik veriler üzerinden bireysel silahlanmanın tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çeken Beko, düzenlemeyle  silahlanmanın teşvik edildiğini vurgulayarak,

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı'nın yayınladığı son raporu paylaştı. 

TÜRKİYE'DE SİLAHLARIN YÜZDE 85'İ RUHSATASIZ

Beko,  silah bulundurma ruhsatı için 2019'da 13 bin 206 başvuru yapılırken, 2020'de bu sayının yüzde 34 artarak 17 bin 75'e ulaştığını belirterek, "Edindiğim bilgilere göre Türkiye’de yüzde 85’i ruhsatsız olmak üzere 25 milyon silahın bulunuyor. Resmi veriler 2019 yılında silah bulundurma ruhsatı için 13 bin 206 başvuru yapıldığını, 2020 yılında ise bu oranın yüzde 34 artarak ve 17 bin 751’e çıktığı belirtiliyor. 

AKP TOPLUMU KARPUZ GİBİ İKİYE AYIRDI

Bu çok yüksek bir oran. AKP'li olmayan belediyelerin vatandaşa hizmet vermesini engelleyen tek adam yönetimi, bizimkiler- sizinkiler diye ayrım yaparak her konuda ülkeyi karpuz gibi ortadan ikiye ayırdı. Ekonomik krizin etkilerinin yanı sıra vatandaşları bölücü bir dille ayırmaya çalışan AKP iktidarı öte yandan silahlanmanın da önünü açıyor. Böyle yapmakla ne amaçla anmak isteniyor? Bu çok tehlikeli bir gelişmedir. Herkes aklını başına almalı ve bu konuda çok acil önlemler alınmalıdır" sözleriyle uyarıda bulundu.

GÜNDE 7-8 KİŞİ ÖLDÜRÜLÜYOR

Türkiye'de her gün ortalama 7-8 kişinin bireysel silah veya kesici aletlerle öldürüldüğünü ifade eden CHP'li Beko, insanların internetten bir tıkla silaha ulaşılabildiklerini, alınan tüfeğin 1200 lira, cezasının ise sadece 500 lira olduğunu vurguladı. Beko, sivil toplum kuruluşları ve muhalefet partilerinin siyasal üslubun şiddeti beslediğine, ateşli silahlar konusunda yapılan düzenlemelerin bireysel silahlanmayı artırdığı uyarılarını anımsattı.

CİNAYETLERLE İLGİLİ RESMİ İSTATİSTİK ÜRETİLMİYOR

Bireysel silahlanma ve bu silahlarla işlenen cinayetler konusunda çalışmalarıyla bilinen Umut Vakfı’nın cinayet ve yaralamalarda son 4 yılda yüzde 69’luk bir artış olduğu verilerine dikkat çeken Beko, 2015’te 2 bin 157 silahlı saldırının basına yansıdığını belirtirken, 2018’de bu sayının 3 bin 679’a çıktığını söyledi. Cinayetlerin yüzde 40’ının tüfeklerle, yüzde 39’unun tabancalarla, yüzde 21’inin de kesici aletlerle işlendiğinin altını çizdi. Beko, ateşli silahlar ve kesici aletlerle işlenen cinayetler konusunda resmi bir istatistik üretilmediğine ve kamuoyu ile paylaşılmadığına da işaret etti.

ÇOCUKLARIN BİLİŞSEL GELİŞMELERİNE ZARAR VERİYOR

Toplumsal alanda sıradanlaşan silahlı kavga veya çatışmaların; çocukların bilişsel gelişimlerine oldukça olumsuz yansıdığını, şiddet sergilendikçe normalleşip, her alanda şiddet rızası hızla üretilebilir hale geldiği tespitinde bulunan Beko,  kadın cinayetlerinde kullanılan silahların, ya faile ait olduğu yada kolayca kaçak yoldan elde edilebildiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin 178 ülke arasında silahlanma konusunda 14. sırada yer aldığını kaydeden Beko, bireysel silahlanmanın dünyada okul katliamları ve bazı topluluklara yapılan saldırılarla ülkelerin en büyük sorunu haline geldiğine dikkat çekerek, en son Rusya'da yaşanan üniversite baskınını örnek gösterdi.

TÜRKİYE RUHSATSIZ SİLAHLAR CENNETİ

İnternetten silah satışına göz yuman AKP iktidarının, Türkiye'yi ruhsatsız silah cennetine çevirdiği eleştirisinde bulunan Beko şöyle konuştu: "Bireysel silahlanma, Türkiye’de kadın cinayetleri ya da maddi manevi anlaşmazlıkların vardığı cinayetlerle gündeme gelse de üzerine çok fazla tartışılmayan hatta kapatılmaya çalışılan bir konu. Bu konuyu gündemde tutmamız gerekiyor. Türkiye ruhsatsız silah cennetine dönmüş durumda. Bu silahlar bir gün bir başkasının da hayatını kaybetmesine neden olacak, bir aileyi yıkacak. Buradan hükûmete tekrar sesleniyorum: Bireysel silahlanmayı sonlandıracak bir çalışmayı bir an önce başlatın. 

SOSYAL MEDYADAN SİLAH SATIŞINI DURDUR

Halkın paylaşımlarından rahatsız olup sosyal medyaya ayar vermeyi, kapatma düzenlemesi yerine, en azından internetten silah satışını hemen yasaklayacak, bir düzenleme yapsınlar. 

KHK’ları sadece siyasi çıkarınız için değil, böyle toplumsal meseleler için de kullanın. Her gün sosyal medyaya çıkan video ve fotoğraflarda kendisini AKP Hükümetine yakın hisseden kişiler tarafından ateşli silahlar ile Hükümete muhalefet yapan kişileri tehdit ettikleri görülmektedir. Ayrıca sürekli olarak kendilerini bir tehdit altında görerek Türkiye’de olası bir Kaos ortamı ya da Kalkışma durumunda kendilerini ve Hükümeti koruyacaklarını söylemektedirler. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ülkede uygulanan OHAL rejimi ile beraber bireysel silahlanmanın gün geçtikçe arttığı ifade ediliyor. 15 Temmuz'da kaybolan silahlar hala bulunamadı. Buradan İçişleri Bakanı Süleyman soylu ya sesleniyorum ve soruyorum: Hükümetinizin bireysel silahlanmayı teşvik ettiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu teşvikin amacı nedir?Yurttaşlarımızı da bu konuda daha duyarlı davranmaya ve bireysel silahlanmaya karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyorum."

Editör: Haber Merkezi