Cumhuriyet Halk Partisi İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayı Kani Beko, 15-16 Haziran Büyük İşçi Yürüyüşü’nün yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yaptı. “Haziran direniş demektir, umut demektir! Sömürüye, baskıya karşı direnenlerin birliği demektir!” ifadelerini kullanan Eski DİSK Genel Başkanı Kani Beko ayrıca, partisinin seçim beyannamesinde işçi hakları ve sendikal alanla ilgili bölümü de paylaşarak, “İşçiler ve sendikal mücadele açısından en ileri maddeler, Cumhuriyet Halk Partisi’nin bildirgesinde” dedi.

CHP’li Beko, “24 Haziran’a doğru umudu büyütürken, Türkiye tarihinin en şanlı direnişi ‘15-16 Haziran’ öğretmeye, işçilerin, emekçilerin, ezilenlerin yolunu aydınlatmaya devam ediyor! Bundan 48 yıl önce, on binlerce işçinin ortak sınıf bilinciyle direnç gösterdiği saldırılar, bugün AKP iktidarı eliyle sürdürülmekte, emeğin hakları her geçen gün geriye götürülmektedir!” dedi.

15 yıllık AKP iktidarı’nın işçilerin kazanılmış haklarını yok ettiğinin altını çizen Kani Beko açıklamasını şöyle sürdürdü: “Darbecilerin bile el uzatmaya korktuğu işçilerin en temel hakkı ‘kıdem tazminatına’ göz dikildi!

TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZILAN DİRENİŞ

hükümetleri 193 bin işçinin grevini yasakladı.

OHAL süreci çalışma ve grev hakkını ortadan kaldıran bir uygulamaya dönüştü, en temel demokratik hak ve özgürlükler kısıtlandı, yasakladı.

Asgari ücretten gelir dağılımına, sendikalaşmadan toplu pazarlık ve grev hakkına, istihdam ve işsizlikten çalışma sürelerine, kıdem hakkından iş güvenliğine, işsizlik maaşına kadar emekçileri ilgilendiren pek çok konuda emeğin hakları törpülendi, yok edildi!

Binlerce işçi, iş cinayetlerine kurban gitti! İşçiye ölümü fıtrat gören, emeği sömürü aracına dönüştüren zihniyete karşı işçiler, ‘15- 16 Haziran’ın direniş ruhuyla; sokaklarda, fabrikalarda, atölyelerde, madenlerde örgütlenmeye, birliğe ve direnişe inanmaya devam ediyor.

48 yıl önce örgütlenerek dalga dalga büyüyen direniş, Türkiye’nin en önemli sendikal birliği DİSK’in öncülüğünde tarihe altın harflerle kazındı. İşçiler sendika seçme özgürlüğünü, grev hakkını, direne direne kazandı!

Haziran ayının iki sıcak günü ‘15- 16 Haziran’ diyor ki; işçiler sömürü ve baskı düzenine karşı her koşulda birlik olur. İşçilerin birliği yasalarınızdan da OHAL sisteminizden de daha güçlüdür!

Unutmayalım, direniş işlerin en büyük gücüdür!

Emekçiler, haklarını yok eden, sömürü düzenini büyüten AKP iktidarına karşı, demokrasiyi, aydınlığı ve eşitliği seçecek. AKP iktidarı ise, emek düşmanı uygulamalarıyla tarihe geçecektir.”

‘YENİ 15-16 HAZİRANLAR YARATACAĞIZ’

“15- 16 Haziran İşçi direnişinin aydınlığıyla, direnen tüm emekçileri selamlıyorum” diyen CHP’li Beko açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Ömrünü emek mücadelesine adamış bir işçi olarak, DİSK’te örgütlenmiş bir sendikacı olarak, ülkemizin her köşesindeki emekçilerin sesi olmak, eşitsizliğe ve sömürüye karşı eşit ve özgür bir yaşamı bu topraklarda var etmek sözümüzdür, görevimizdir. İnanıyoruz; Yeni 15 - 16 Haziranlar yaratacağız!”

Editör: Haber Merkezi