ASYA YAŞARİKİZ/ İZ GAZETE- 3 NİSAN 1930 tarihinde kabul edilen Belediye Kanunu ile kadınlar ilk kez belediye seçimlerine katılarak yönetimde söz sahibi oldu. Cumhuriyet Halk Fırkalı iki kadın olan Hasane Nalan ve Benal Nevzat İzmir’de belediye seçimlerinde aday olan ilk kadınlar oldu. CHP’li İzmir Milletvekili avukat Sevda Erdan Kılıç ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında yönetime katılmaları sağlanan kadınların günümüzdeki temsil haklarını konuştuk.

‘DÜNYANIN GERİSİNDEDİR’

5 Aralık 1934’te Atatürk’ün dünyaya örnek olduğunu söyleyen Kılıç, 5 Aralık’ta kutlanan Dünya Kadın Hakları Günü’nün önemine değindi. 5 Aralık’ın temelinin Olympe de Gouges’un 1791’deki Kadın ve Kadın Yurttaş Hakları Bildirgesi’nden aldığının altını çizen Kılıç şöyle konuştu; “Bildirgede kadınların hukuki, politik ve sosyal alanda erkeklerle eşit kılınmasının gereği anlatılmaktadır. Kadın-erkek eşitliği uygulamaları açısından AKP iktidarında bugün varılan nokta ne yazık ki dünyanın çok gerisindedir.”Kadın istismarı, erken yaşta kız çocuklarının evlendirilmesi, erkeğin kadına uyguladığı psikolojik ve fizyolojik şiddet, cinsiyet ayrımcılığı gibi konuların kanayan bir yara olduğunu söyleyen Kılıç, “Son dönemde giderek artan kadına yönelik şiddet, taciz ve cinayet haberlerinin artması hepimizi derinden yaralamaktadır. Biz CHP olarak; kadına yönelik şiddet, taciz ve cinayet olaylarının önlenmesi ve sorumluların gereken cezayı almaları için çıkarılması gereken her türlü yasaya desteğimizi esirgemeyeceğiz.” dedi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun kadın hakları ile ilgili çalışmalarına da dikkat çeken Kılıç şu değerlendirmeyi yaptı; “Kılıçdaroğlu önderliğinde kadınlarımızın başta siyasi ve ekonomik olmak üzere hayatın her alanında erkeklerle eşit koşullarda olması, çalışması ve birarada olması için çaba sarfetmeye devam edecektir. Bunun için çıkarılacak her türlü yasaya da desteğini sonuna kadar sürdürecektir. Yeter ki kadınlarımız sosyal, siyasi ve ekonomik hayatta dışlanmadan erkeklerle eşit koşullarda hayatlarını sürdürebilsinler.” 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nde kadınların politikada yeterince temsil edilmediğini söyleyen Kılıç, “Kadınlarımızın siyasetteki yerinin, Meclis’teki temsil oranının daha fazla olması lazım. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu temsil oranının arttırılması konusunda çabalarımızı sürdürmekteyiz.” şeklinde konuştu.

KADINLAR MUSTAFA KEMAL’İN YOLUNDA

CHP’li Kılıç, AKP’yi eleştirerek “AKP iktidarında 18 yılda kadın hakları konusunda ilerleyeceğimize, kazanılan hakların üzerine yeni haklar ekleyeceğimize daha da geriledik, mevcut olan birçok haklarımızı bile kaybettik. Üstelik AKP bu hak budamalarını, ‘reform yapıyorum’ diyerek yapmıştır. Ama başta kadınlarımız olmak üzere bütün vatandaşlarımız merak etmesin, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında kadınlara 18 yılda budanan haklarını geri vereceğiz. Kadınlarımızın Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yolda, modern Cumhuriyete yakışır şekilde haklara sahip olması için mücadele vereceğiz.

Editör: Haber Merkezi