Bayır, "CHP olarak, istisnasız her alanda kadın-erkek eşitliği temel hedefimizdir. Bugün kadının siyasete, iş hayatına, eğitime katılım düzeyindeki düşüklük, Türkiye’nin geleceğini de etkiliyor. Kadının önündeki engelleri kaldırmayan, haklarını tanımayan, taleplerini görmezden gelen, hatta kadına engel olan bir devlet yönetimi ülkemizin geleceğinden çalıyor demektir. Bu tür olumsuzlukları mutlaka gidereceğiz’’ dedi

'KADIN BAKANLIĞI KURACAĞIZ'
Kadınların talepleri için “Kadın Bakanlığı” kuracaklarını vurgulayan Bayır, ‘’Yasaların cinsiyet eşitliğine uygunluğunun denetimini yapacağız. Anayasanın yazımında cinsiyete duyarlı bütçelemeyi esas alacağız. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü resmi tatil ilan edeceğiz. Kadınlar kendi yaşamları hakkındaki kararları kendisi verecek, hiç kimse gölge edemeyecek. Aile birliğini de bozmayacak. Her yeni kadın istihdamında SGK priminin işveren payının % 25’ini ödeyeceğiz. Kadınların istihdama katılımını artırmak için çalışanlarının %20’den fazlası kadın olan işletmelere, her % 5’lik ilave kadın istihdamı için 1 puan kurumlar vergisi istisnası sağlayacağız. Kadın esnaf için gelir vergisinde indirimler yapacağız. Kadın kooperatiflerini destekleyecek, kuruluş maliyetlerini bütçeden karşılayacak, bürokratik kolaylıklar sunacağız. Doğum yaptıkları dönemde sigortalı olmayan kadınlara da bir yıl süre için doğum borçlanması hakkı tanıyacağız. Bireysel Emeklilik Sigortası’nda devletin katkısını kadınlar için % 33’e çıkaracağız. SSK ve Bağ-Kur’dan yetim aylığı alan kadınların çalışmaları halinde aylıklarının kesilmesi uygulamasına son vereceğiz. Kamu alımlarında kadın girişimciler ve genç girişimcilerin kurdukları firmalara destek amacıyla, % 10 ila % 30 maliyet avantajı sağlayacağız’’ şeklinde konuştu.

'KADININ BEYANI ESAS ALINACAK'
Kadına yönelik şiddeti Türk Ceza Kanunu’nda ağır suçlar kapsamına alacaklarını ifade eden Bayır, ‘’Kadın cinayetleri ve cinsel dokunulmazlığa yönelik suçlarda cezaları ağırlaştıracağız. Haksız tahrik ve iyi hal indirimlerini kaldıracağız. Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda, kadının ve çocuğun beyanının esas alınmasını sağlayacağız. Sığınma evlerini ve güvenlik önlemlerini baştan ele alacağız ve yeniden düzenleyeceğiz. 
Siyasette; % 33 cinsiyet kotasının belediye meclislerinde de uygulanacak. Mahalli düzeyde kadın komisyonları kuracak ve bu komisyonların belediye meclisi toplantılarına etkin katılımını sağlayacağız. Yerelde kadın komisyonları kurulacak, belediye meclis toplantılarına katılım sağlanacak. Kadın dostu kent uygulamasını hayata geçireceğiz’’ diye konuştu.

'KADIN OKUYACAK YÖNETECEK VE ÖZGÜRCE YAŞAYACAK'
Kadınların yaşamın her alanında olması gerektiğini belirten Bayır, ‘’Kadınlar, üretime katılacak. Hayatını kazanacak ve aileye ekonomik anlamda destek olacak. Bu gün çok açık bir gerçek var. OECD ile Türkiye’nin işgücü ve istihdam verilerini karşılaştıralım. Kadınların işgücüne katılım oranı bize yüzde 33,8 iken OECD’ ülkelerinde aynı oran yüzde 63,6. Basit bir hesaplamayla; Türkiye 2017 yılında, kadınlara OECD ülkelerindeki kadar istihdam sağlayabilseydi milli geliri 282 milyar dolar artarak 1,1 trilyon dolar seviyesinde olacaktı. Yani kişi başına gelir de 10 bin 693 dolardan 14 bin 217 dolara çıkacaktı. Kısacası kadınları, OECD ülkeleri kadar istihdamla buluşturmamanın kişi başına maliyeti 3 bin 524 dolardır. Kadınların çalışma hayatına katılımını kademeli olarak OECD ortalamasına çıkaracağız. Kamuda yönetim kademelerinde % 33 kadın kotası uygulayacağız. Meslek edinme süreçlerinde, kadınlara yüklenen toplumsal rollerin değil, yeteneklerinin ve iş gücü ihtiyacının belirleyici olmasını sağlayacağız. Kuracağımız Kadın Bakanlığı’nda, çalışanların % 70 oranında kadın istihdam edeceğiz. Eşit işe eşit ücret ilkesini için kamu denetimini sıklaştıracağız. Kadınların sendikalaşması için sendika aidatlarını 6 ay için bütçeden karşılayacağız. Emzirme iznini 2 saate çıkaracağız. Kadınlara yönelik ayrımcılık içeren tanımları İş Kanunu’ndan çıkaracağız’’ dedi.

'KADINLAR RAHATA KAVUŞACAK'
Her türlü taciz ve şiddetin yaptırımını İş Kanunu’na ekleyeceklerini vurgulayan Bayır, ’’Ev içi hizmetler ve tarım sektöründe kayıt dışılığı önleyeceğiz. Kadının görevi sanılan bakım, temizlik hizmetlerini üzerlerinden alacak, bu işleri üstlenen kadınları da sosyal güvenlik şemsiyesine alacağız. Gündüz ve evde bakım hizmetleri artık ücretsiz olacak. Kamuda ebeveyn izni 6 aya çıkacak, erkekler de bu izinden faydalanacak. İş yerlerinin emzirme odası ve kreş açma yükümlülüğünde değişikliğe gideceğiz, artık sadece kadın çalışanların değil, tüm çalışanların sayısına bakılacak ve böylece daha çok kreş açılacak. Bütün mahallelerde yeterli sayıda ücretsiz kreş açacağız. Çocuklarını özel kreşe gönderen ailelere belirli tutarda destek ödemesi yapacağız. Kız çocuklarımız her kademede eşit eğitim alacak, bunun için burs ve yurt hakkında pozitif ayrımcılık uygulanacak. Eğitimi yarım kalan kadınların okula dönmesinde özel hükümler gelecek. Her okulda toplumsal cinsiyet dersi zorunlu olacak, kamuda ve özelde toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerini destek verilecek’’ diyerek sözlerini bitirdi.



 

Editör: Haber Merkezi