Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Diyanet ve imam hatiplerle ilgili sözleri nedeniyle Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından TELE1’e 3 gün yayın durdurma cezası verilmesini Meclis kürsüsünden yaptığı bir konuşma ve verdiği bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 
Kadıgil, Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, iktidarın seçime doğru tüm muhalif kanalları kapatma niyetinin olduğunun altını çizerek önümüzdeki seçimlerin çok kritik olduğuna işaret etti. Kadıgil şöyle konuştu:

“MUHALİF KANALLARI KAPATIRSAK, SEÇİM GECESİ AA’NIN HABERLERİNİ HERKESE YUTTURURUZ SANIYORSUNUZ”

“Zaten bu yüzden diyoruz ya biz ‘Hesaplaşacağız, hesaplaşacağız, hesaplaşacağız!’ diye. En çok da kiminle hesaplaşacağız biliyor musun? Bu ülkeyi bu hâle getiren, liyakatsizliği kural hâline getiren ve bu ülkenin tarihinde gelmiş geçmiş en berbat dönemin baş sorumlusu olan Recep Tayyip Erdoğan'la hesaplaşacağız. Bu hesabın yaklaştığını çok iyi hissediyorsunuz, bir ölüm kalım savaşına dönüşmüş durumda sizin için. O yüzden bütün muhalif kanalları susturma derdindesiniz. 

Benim yüzümden Tele1'e ceza vermişler, üç gün yayın durduracakmış Tele1, ondan sonra da kapatma derdindesiniz. Niye? İstanbul seçimlerini çalamadınız, bu sefer bütün muhalif medyayı susturursak Anadolu Ajansı çıkıp "Yüzde 65'le Tayyip Erdoğan kazandı." diye ayak yaptığında bu millet belki bunu yer sanıyorsunuz, yemeyeceğiz! Gerekirse dumanla haberleşeceğiz, sizi de tarihin tozlu sayfalarına gömeceğiz, gömeceğiz!”

“AYNI KONUŞMAYI MECLİS’TE YAPTIĞIMDA TRT3 NE YAPACAK? ŞİMDİDEN DÜŞÜNMEYE BAŞLAYIN!”

Kadıgil, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ise “Programda kullandığım ve cezaya dayanak gösterilen ifadelerimi TBMM Genel Kurul’unda söylediğimde ve TRT3’te yayınlandığında RTÜK nasıl bir yol izleyecektir? Şimdiden sözlerimi nasıl sansürleyeceğinizi ve söylediklerim nedeniyle hangi cezayı kime keseceğinizi düşünmeye başlasanız iyi olmaz mı?” ifadelerini kullandı.

Kadıgil’in Ersoy’a yönelttiği sorular şu şekilde:
RTÜK’ün muhalif basın kuruluşlarına uyguladığı ceza politikalarının Anayasal dayanağı nedir?
Programda kullandığım ve cezaya dayanak gösterilen ifadelerimi TBMM Genel Kurul kürsüsünden söylediğimde ve TRT3’te yayınlandığında RTÜK nasıl bir yol izleyecektir?
Son bir yıl içinde RTÜK tarafından TELE1’e uygulanan cezaların kaçı “eleştiri” olarak nitelendirilen ve Anayasal koruma altında olan hakların kullanımı sonucunda verilmiştir?

 

Editör: Haber Merkezi