İZ GAZETE-'Doğan Beyazgül ile İzmir Notları' programının konuğu Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, soruları cevaplandırdı. Beko, konuşmasında asgari ücret tespit komisyonunun demokratik olmadığını vurguladı.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, dünyada her üç kadından birinin hayatının herhangi bir döneminde cinsel ya da fiziksel şiddete maruz bırakıldığını vurgulayarak, "Kadınların verdiği mücadeleyi hiçbir zaman unutmamak gerek. Eğitim denilince aklımıza sadece okul eğitimi gelmemeli, sokak ve aile eğitimi de çok önemli. Eğer burada istediğimiz sonuçları alabilseydik kadına şiddet olmazdı. Aynı zamanda ülkede kadınlar için ne yasal ne sosyal olarak çok da ilerlediğimizi söyleyemeyeceğim" diye konuştu.

'PARTİ ROZETİNİ ÇIKAR'

Geçtiğimiz günlerde Hürriyet gazetesinde atılan işçiler hakkında konuşan Beko, "Gerekçesiz bir şekilde işçiyi işten çıkarmak sosyal bir cinayettir. Onların görevi derhal iade edilmeli. Aldığım bilgiye göre sendika üyesi oldukları için işten atılmışlar. Bu anayasal bir hak, işverenlerinin tutuklanması gerekir. Nitekim Aliağa'da da böyle bir olay olmuştu. Aliağa Belediye Başkanı 'Halk bana oy verdi, istediğimi yaparım' diyordu. Evet, halk sana oy verdi de, işçiyi işten at diye değil, halka hizmet et diye oy verdi. Buradan ona da sesleniyorum, parti rozetini çıkar, Aliağa belediye başkanlığı ve Türk bayrağı rozetini tak ve halka hizmet et" ifadelerini kullandı.

'KAÇAK SARAY'IN 1 DAKİKALIK GİDERİ 2020 TL'

Asgari ücretin yetersiz olduğunu ifade eden Kani Beko, "Asgari ücret tespit komisyonu da demokratik değil. Bu komisyon için kadınlardan ve erkeklerden oluşan bir komisyon olușturulmalı. Asgari ücret demokratik olarak hesaplanacaksa dört kişilik bir aile üzerinden baz alıp, öyle hesaplaması yapılmalı. Öte yandan vergi oranları her geçen gün yükseliyor. Bir araştırma yaptım. Atatürk Orman Çiftliği'nin ortasında bir kaçak saray var, o kaçak sarayın bir dakikalık masrafı 2020 lira. O bir dakikalık geliri alabilmek için bir asgari ücretli 1 ay boyunca çalışıyor. Ve cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretlinin maaşından 30 kat fazlasını alıyor" dedi.

'BİZ MİLLETVEKİLİYİZ, ASIL OLAN HALKTIR'

Projelerin sarayda hazırlandığını ifade eden Beko, "Bütün projeler sarayda hazırlanıyor, onayı Recep Tayyip Erdoğan veriyor.  Sonra da meclise önerge veriyor ve Erdoğan'ın verdiği önergeye AKP'li milletvekillerine bir tanesinin bile hayır deme şansı yok. Geçen ay AKP'li vekil arkadaşlarımız, bundan sonra milletvekillerinin akrabalarının, milletvekili gibi sağlık hizmetlerinden faydalanması için bir önerge verdi. Tüylerim diken diken oldu. Bir vekil emekliler ya da bağkurlular gibi sağlık hizmetinden yararlanmalı, bir farkı olmamalı. Halk bize oy veriyor, adı üstüne millet-vekili. Biz vekiliz, asıl olan halktır" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi