Derleyen: DUYGU KAYA - İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, değerlendirmeye “Bu yerel seçimler hem ekonomik gelişmeler nedeniyle hem de ülkeyi yönetenlerin kendisine bir seçim yöntemi olarak kutuplaştırmayı tercih etmesinden ötürü yerel seçim argümanlarından uzak gidiyor ve gelişiyor. Her ne kadar Millet ittifakı belediyeyi, projeleri ve hizmeti konuşalım dese de özellikle Cumhur ittifakı ve cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bahçeli daha kutuplaştırıcı ve genel bir siyaset yapmayı tercih etti’’ diye başladı.

‘BAKAN PAKDEMİRLİ ACİL BİR ŞEKİLDE ÖZÜR DİLEMELİ’

İzmirli Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Amasya’da konuşma yaparken “Bu adilere sandıkta cevap verecek misiniz?”  cümlesine değinen Ümit Kartal, “Bu çok tehlikeli bir dil. Bakan Pakdemirli’yi sadece bir kişi, yani Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendi iradesiyle seçti. Ama bu adiler dediğiniz cenah, eğer muhalefet milletvekillerini ya da belediye başkanlarını kast ediyorsa, onlar milyonların oyuyla seçilmiş kişiler. Adiler dediğinde, muhalefete oy veren vatandaşı kast etmediğini temenni etmek istiyorum. Bence bakan Pakdemirli çok acil bir şekilde bu cümlesinden ötürü yurttaşlardan özür dilemeli’’ diye çağrı yaptı.

‘HDP’Lİ OLMAYANLAR BİLE ONLARIN SAFLARINDA DURUYOR’

Seçkin Öner HDP’ ye yönelik nefret dili hakkında “Bu kutuplaştırma sonucu HDP’li olmayan insanlar bile HDP saflarında duruyor. Bazı cümlelerde ciddi şımarıklık görüyorum. Benden olmayan teröristtir, Fetöcudur, zillet ittifakı… Bunlar ağır cümleler. Cumhurbaşkanı zaman zaman bu ağır dili kullanıyor. Bana sorarsanız Cumhurbaşkanı daha babacan, daha kavrayıcı olsa artı kitle yaratabilir. Bu konuşmalardan ben çok etkilenmiyorum ama bir insanın böyle aşağılanması gücüme gitmiyor değil. HDP ile her şeyi konuşabiliriz. Kürt sorunu, PKK sorunu tartışılabilir. Onlara bu terör örgütüyle organik bağın var mı yok mu diye durumunu sorarım onlar da açıklar. Ama günümüzde bunu soramıyoruz çünkü onları mağdur ediyorsunuz. Bugün bir dış tehdit olsa evlatlarımız hep beraber gidiyor. Bu eşeğin kulağına su kaçırmak. Ve belki bazı durumlarda aynı fikirde olduğumuz HDP noktasını bile ülkede tartışılır hale getirmek son derece sıkıcı ve yanlış’ diye vurguladı. 

 ‘BU İNSANLAR TERÖRÜ MÜ DESTEKLEMİŞ OLUYOR?’

Ümit Kartal, seçim konuşmalarında kullanılan nefret dilinden söz ederken: 

“Diyelim ki sandıklar açıldı ve vatandaşlar senin hain, terörist, zillet dediğin insanlara oy verdi. Şimdi bu insanlar terörü mü desteklemiş oluyorlar? Devlet Bahçeli Türkiye’nin beka sorunu yani kalıcılık sorunu var diyor. Eğer insanlar sana oy vermezlerse bu ülkenin yıkılmasını mı istiyorlar? Bunlar çok yanlış ve tehlikeli’’ dedi.

‘İSTANBUL’DA GARİP BİR DOKU VAR’

Seçkin Öner, İstanbul’da AKP ve MHP’yi destekleyenlerin sayıca fazlalığına dikkat çekerek:

“Geçtiğimiz seçimleri de dikkate alarak konuşuyorum. İstanbul’da garip bir doku var. Sultangazi, Fatih, Bağcılar, Esenyurt gibi yerlerde vatandaşımız maalesef ekmeğe peynir suyuna basarak da yese bile siyasi görüşünü değiştirmeyecek kadar bağlıdırlar. O yüzden Binali Yıldırım’ın şansı yüksek. Bana sorarsan olması gereken Ekrem İmamoğlu’nun kazanması’’ diye konuştu.

‘KENTLERİN RENKLERİ SOLDU’

Ümit Kartal, İzmir’in genel durumu hakkında “Kredisi yüksek, borçlu belediye listesinde en alt sıralarda. Açık konuşayım İzmirliler mutlu. Diğer şehirlerde kentler gülmüyor, soğuk bir hava var. Kentlerin renkleri soldu. İnsanların İzmir’i uzaktan izlemesine rağmen sevmesinin sebebi de bu. Onlar sürekli yerel seçimleri tartışırken biz hayvan haklarını da konuşuyoruz. Belki ileri seviye değil ama diğer şehirlerde bu konu gündem bile olmuyor” diye konuştu. 

‘TUNÇ SOYER’İN İZMİR’İ REKOR OYLA ALACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’

Aziz Kocaoğlu ve Tunç Soyer karşılaştırmasına değinen Mehlika Gökmen:

“Birbirlerinin zıttı. Aziz Kocaoğlu ciddi bir devlet adamı, iş odaklı, Tunç Soyer ise daha sosyal daha çok insana dokunan biri.  Birbirlerini tamamlayan bir tabloya tanık olacağız diye düşünüyorum” dedi. Ümit Kartal ise “Tunç Soyer neşeli ve tatlı bir belediye başkanı olacak ama bu ütopik olduğu anlamına gelmesin. Hayaller, gerçeklerin anasıdır. Tunç Soyer’in rekor oyla İzmir’i alacağını düşünüyorum.’’ diye sözlerini noktaladı. 

Program sonunda ise Mehlika Gökmen Pazar günü sandıklara gidilmesi konusunda yurttaşlara çağrı yaptı.

Editör: Haber Merkezi