TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 2019 bütçe takvimi dahilinde yapılan İçişleri Bakanlığı 2019 bütçe görüşmelerine katılan CHP İzmir Milletvekili ve Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu üyesi Bedri Serter, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya İzmir’e ilişkin sorunları aktardı.

Serter, Bakan Soylu’danşehrin İçişleri Bakanlığı’nı ilgilendiren başta düzensiz göçmenler ve mülteciler olmak üzere öncelikli sorunlarına ilişkin olarak acil çözümler talep etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, bütçe görüşmelerinde ülkedeki göçmenlere ilişkin verdiği bilgilere değinen Serter “Sayın Bakan, bugün, bütçe görüşmelerinde, “Türkiye’de 3.6 milyonu Suriyeli olmak üzere toplam 4.7 milyon yabancı var” açıklamasında bulundu, bu rakam Türkiye nüfusunun %5’i. Bu da gelecekte çok boyutlu büyük problemlerle karşılaşabileceğimiz kaygısını besliyor. Çok merak ediyorum hükümet bu kaygıyı yaşıyor mu?” diyerek giderek artan mülteci probleminin altını çizdi.

“GÜVENLİK TEMELLİ YAKLAŞIM ÇÖZÜM ÜRETMEZ”

Serter, bugün mülteci olarak adlandırılan nüfusun yakın gelecekte ülkenin çocukları ve gençleriyle sosyal, kültürel ve ekonomik temelde ciddi çatışmalar yaşamasından korktuğunu belirterek bunu başta Bakanlık olmak üzere tüm ilgili kurumların düşünmesi ve yakın zamanda çözüm üretmesi gerektiğini vurguladı. Serter “Bugün aramızda yaşayan 4.7 milyon mülteci ve göçmenin sorunları sadece “güvenlik” temelliyaklaşımlarla çözülemez, insani boyutu olan acil önlemler alınmalı”dedi.

2019 bütçe görüşmelerinde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, son aylarda Ege Denizi’nde ve İzmir’in ilçelerinde, denizde ve karada yaşanan kaçak mülteci facialarını hatırlatan Serter “Bir İzmir Milletvekili olarak Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Müdürlüğü’nün sorumluluk alanlarına giren ve kara sularımızda ve karayollarımızda kaçak mültecileringündem olduğu olayların bir an önce durdurulmasını, bunun için acil ve öncelikli tedbirlerin önce bölgesel sonra ulusal düzeyde alınmasını talep ediyoruz”dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki konuşmasındamültecilerin yasadışı yollardan yurtdışına çıkması için yardım eden organizasyonlara da değinen Serter, “Sayın Bakan,son bir yılda, kaçak göçmen ve mülteci tacirlerinin 4913’ünün gözaltına alındığını bunlardan 1165’inin tutuklandığını söyledi, bu bile bize devletin bu insan tacirleri için gerekli ve düzenli önlemleri almadığını gösteriyor” dedi ve ilgili kurumları göreve çağırdı.

“TÜRKİYE'NİN GÖÇMEN POLİTİKASINI DÜZELTMESİ ŞART”

İzmir Milletvekili Serter, Türkiye’nin sınır ötesinde yaptığı bütün operasyonlara rağmen, Bakanlık tarafından açıklanan verilere göre, Suriye’ye dönenlerin sayısının 300 bine bile ulaşmadığını,Türkiye üzerinden kaçak olarak başka ülkelere göç etmeye çalışanların sayısının neredeyse aynı rakamlar olduğunu vurgulayarak “Türkiye’nin göçmen ve mülteci politikasını düzeltmesi şart. Sınıra hat çekerek, olayı sadece güvenlik sorunu olarak görerek hiçbir şey çözülmez” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, geçtiğimiz ay İzmir’in Menderes ilçesinde viyadükten dere yatağına uçan ve kaçak mültecileri taşıyan kamyonetin yaptığı kazayı hatırlatan Serter,”Ben bir milletvekili olmama rağmen aracım bu ülkede bir büyükşehirden diğer bir büyükşehre giderken defalarca durdurulabiliyor. Nasıl oluyor da başta Suriye’den gelen mülteciler olmak üzere Afganistan’tan, Pakistan’tan, binlerce kilometre öteden gelen bu insanlar İzmir’e, Menderes’e ulaşabiliyor” diye sordu ve “ülkede görev alanınıza giren “iç güvenlik” güvenini kaybetmiş durumda” diyerek Bakan Soylu’yu Ege Denizi’ndeki kaçak göçmen ve mülteci facialarının önüne geçmeye davet etti.