İZ GAZETE - Genel seçimlere yaklaşık 8 ay gibi bir süre kaldı. Son genel seçimlerde İzmir’de en çok oyu alarak 2 ayrı bölgeden 7’şer milletvekili çıkaran Cumhuriyet Halk Partisi’nde mevcut milletvekillerinin büyük çoğunluğu devam etme isteklerini çeşitli vesilelerle dillendirirken; milletvekilliği için yeni isimler de konuşulmaya başladı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu son seçimlerde İzmir’den milletvekili olmuştu. Önce Memleket Partisi’ne sonra AKP’ye geçen İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi ve Cumhurbaşkanı adayı olması durumunda Kemal Kılıçdaroğlu sayılmazsa, CHP İzmir’in hali hazırda göreve devam etme ihtimali olan 12 milletvekili bulunuyor. Bu isimlerin kaçının yeniden aday adayı olacağı ya da aday gösterileceği konuşulmaya devam ediyor. Öte yandan, yeni isimler de bu göreve talip.

İşte CHP kulislerinde milletvekili adaylığı için konuşulan ya da göreve talip olan isimlerden bazıları:

İL BAŞKANI VE PM ÜYELERİ

Son kurultayda, milletvekili olmamalarına rağmen Parti Meclisi’ne girmeyi başaran Devrim Barış Çelik ve Rıfat Nalbantoğlu’nun önümüzdeki seçimlerde kendilerine listelerin seçilebilecek sıralarında yer bulabilecekleri konuşuluyor. 2 dönemdir İl Başkanı seçilen Deniz Yücel’in ise Genel Merkez tarafından istifa etmesi engellenmezse, seçilebilecek bir sıradan aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

ESKİ BELEDİYE BAŞKANLARI

İsmi Deniz Yücel sonrasında CHP İzmir İl Başkanlığı için geçen önceki dönem Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, il başkanlığı için gerekli desteği bulamadı. Aktif siyasete geri dönme konusunda girişken davranan Atila’nın milletvekili aday adayı olma ihtimali de gündemdeki yerini koruyor. Öte yandan; önceki dönem belediye başkanlarından Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın da seçilebilecek sıralardan aday gösterilme ihtimalleri oluşursa ‘hamle’ yapabilecekleri düşünülüyor.

MEVCUT İLÇE BAŞKANLARI…

CHP Genel Merkezi, görevlerinde kalmaları konusunda bir talepte bulunmazsa, mevcut ilçe başkanlarından da milletvekili olmak üzere istifa etmeyi düşünenler var. Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay, Karşıyaka İlçe Başkanı Murat Serdar Koç, Buca İlçe Başkanı Hacer Taş ve Kemalpaşa İlçe Başkanı Ahmet Cemil Balyeli’nin aday adayı olmak üzere istifa etmeyi düşündükleri konuşuluyor.

Öte yandan; Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan’ın da belediye yönetimiyle birlikte siyaset yapma konusunda hayal kırıklıkları yaşadığı ve yol ayrımına gitmek üzere aday olmak için istifa etmeyi tercih edebileceği iddia ediliyor.

İL YÖNETİCİLERİNDEN…

İl Başkanı Deniz Yücel’in yanı sıra; mevcut il yönetiminden Songül Gök, Köksal Yıldırım ve Şener Akdemir’in aday adayı olmak üzere hamle yapabilecekleri, Karşıyaka Kadın Kolları Başkanı Alev İldeniz’in de adaylık için nabız yokladığı iddia ediliyor.

ESKİLERDEN ÖNE ÇIKANLAR

Önceki dönem Parti Meclisi üyeleri Umut Tekin ve Hüseyin Saygılı ile yine önceki dönem milletvekillerinden Musa Çam ve Rahmi Aşkın Türeli’nin milletvekili aday adayı olabilecekleri kulis bilgileri arasında. Yine eski milletvekili aday adaylarından Turgay Bozoğlu ve Muhsin Kurt ile eski adaylardan Ezgi Deniz Urunga ve Sefer İpekli’nin de yeniden şanslarını deneyecekleri iddialar arasında.

Yine kulislerde konuşulanlara göre; önceki dönem İlçe Başkanlarından Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak, Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım ve Narlıdere İlçe Başkanı Şahin Fırat’ın aday adayı olma ihtimalleri yüksek.

BÜYÜKŞEHİR’DEN İSİMLER

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlarından ve eski milletvekili adaylarından Onur Eryüce ile İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Sözcüsü ve İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç da kulislerde ismi geçenlerden. Ayrıca İZFAŞ Genel Müdürü Canan Alıcı’nın da aday adayı olma ihtimali konuşulanlar arasında.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili, eski hakim Murat Aydın’ın da milletvekili adaylığı ile ilgili bir mutabakat oluşması durumunda aday adayı olabileceği kulislerde konuşuluyor.


 

DİSK VE BARO

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan en az bir isim, hemen hemen her dönem CHP listelerinde kendisine yer bulmuştu. DİSK’e bağlı en güçlü sendika olan Genel İş’in bu dönem DİSK Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı’yı milletvekili adayı olarak CHP’ye önereceği iddia ediliyor. Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan’ın CHP’ye; DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun ise bu dönem milletvekilliğine sıcak bakmamasının, DİSK’te ibrenin CHP İzmir içerisinde etkin bir isim olan Memiş Sarı’ya dönmesine vesile olduğu iddialar arasında.

İki dönem İzmir Barosu Başkanlığı yapan ve son seçimde yeniden aday olmayan Özkan Yücel’in desteklediği Çağdaş Avukatlar Grubu yeniden Baro yönetimini açık ara farkla kazandı. Türkiye Barolar Birliği yönetiminin değişmesi sürecinde de önemli rol üstlenen Yücel’in aktif siyasete sol bir partiden katılarak milletvekili olabileceği iddia ediliyor. Yücel’in özellikle avukat çevresinden milletvekili adayı olması için basınç gördüğü biliniyor.

BASINDAN ADI GEÇENLER

Önceki Dönem İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen’e, yakın çevresinin milletvekili aday adayı olmasını önerdiği iddialar arasında. Eski Başkan Dikmen’in şimdilik bir adım atmayacağı konuşulurken; Can Radyo’nun sahibi ve Bayraklı Belediye Meclis üyesi Gökhan Kafalı’nın da aktif siyasette yeni görevler almak üzere milletvekili aday adayı olma ihtimali gündemde.

TOPLUMUN FARKLI KESİMLERİNDEN ADAYLAR

İzmir Seyyar Satıcılar Esnaf Derneği Başkanı Evren Laçin, Konyalılar Dernekleri Birliği Konfederasyonu Başkanı Mehmet Aydoğan’ın aday adayı olacakları, ayrıca İzmir’de nüfus yoğunluğu bulunan Mardinlilerin dernek örgütlenmesinden de isimler çıkabileceği konuşuluyor.

Yine; Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan’ın da milletvekili adaylığı için yakın çevresinden basınç gördüğü biliniyor.

Ayrıca, DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya’nın olası bir ittifakta CHP listelerinden aday gösterilerek meclise gönderilme ihtimali güçlü şekilde dillendiriliyor.

DANIŞMAN SÜRPRİZİ

Cumhuriyet Halk Partisi’nde uzun süre milletvekili danışmanlığı yapan, biri eski danışman üç ismin de bu dönem İzmir’den milletvekili olmak üzere şansını deneyeceği CHP kulislerinde konuşulanlar arasında.

Editör: Haber Merkezi